Fransız mizah dergisi Hz. Muhammed karikatürü


Fransız haftalık mizah dergisi ''Charlie Hebdo'' yayımlanacak son sayısında, Hz. Muhammed'i tasvir ettiği iddia edilen karikatürleri bastı.

Başbakan Jean-Marc Ayrault, söz konusu karikatürleri ''aşırı'' bulduğunu ve onaylamadığını söyledi.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, ''mevcut konjonktür içinde başbakan bu tür aşırılıkları onaylamıyor ve herkesi sorumlu olmaya davet ediyor'' ifadesi kullanıldı.

''İfade özgürlüğünün, cumhuriyetin temel ilkelerinden birisi olduğu'' bildirilen açıklamada, ''bu özgürlüğün yasaların belirlediği sınırlar çerçevesinde kullanılması gerektiği'' görüşü savunuldu. Açıklamada, ''laiklik ilkesi, hoşgörü değerleri ile din ve inanç özgürlüğüne saygının, cumhuriyet sözleşmesinin kalbinde yatan en önemli unsurlar olduğu'' ifade edildi.

Derginin yönetimi, ''ITele'' televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Hazreti Muhammed'i tasvir ettikleri karikatürün daha önce yayınlanan karikatürlerden ''daha fazla tahrik edici olmadığı'' görüşünü savunarak, ''zaten basın özgürlüğü bir tahrik değil mi?'' sorusunu yöneltti.

O dergi aleyhine dava açıldı

Fransa'da, Hz. Muhammed'in karikatürünü basan ''Charlie Hebdo'' isimli mizah dergisinin aleyhine dava açıldığı bildirildi.

Fransız televizyonu, ''tahrik ve nefreti körüklediği'' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması üzerine söz konusu dergi aleyhinde dava açıldığını duyurdu. Başvurunun, ''Suriye Özgürlük Derneği'' tarafından yapıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanı Manuel Valls, ifade özgürlüğünün ihlali durumunda yapılacak şikayetleri değerlendirme konusunda mahkemelerin sorumlu olduğunu söylemişti. Fransız Bakan, bununla birlikte kamu düzenini tehlikeye atacak protesto gösterilerine izin vermeyecekleri uyarısında bulunmuştu.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)