Obama, şiddete dönüşen protestoları eleştirdi


ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Kurulu'na hitap etti. "Müslümanların Masumiyeti" filmi hakkında konuşan Obama, Bingazi'de sivillerin öldürülüğü gün, İstanbul'da da bir polisin öldürüldüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap eden ABD Başkanı Barack Obama, Hz. Muhammed'e hakaret içerdiği için gösterilere neden olan "Müslümanların Masumiyeti" filminin kaba ve iğrenç olduğunu ancak ABD Anayasası'nın ifade özgürlüğünü koruduğunu söyledi.

"Benim hakkımda her gün korkunç şeyler söyleyenleri kabulleniyorum ve onların bunu yapma haklarını her zaman savunacağım" diyen Obama, film nedeniyle şiddete dönüşen protestoları eleştirdi, "Bingazi'de sivillerin öldürüldüğü gün, İstanbul’da, düğününden sadece birkaç gün önce bir Türk polisi de öldürüldü" ifadesini kullandı.

Suriye'deki duruma da değinen Obama, "Halkın istekleri tiranlarınkilerden daha önemlidir" dedi.

Ban'dan Suriye mesajları

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği BM 67'inci Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan Ban, Suriye'deki vaziyetin gün geçtikçe daha kötüleştiğine değinerek, şunları kaydetti:
''Kriz artık Suriye'yle sınırlı olmaktan çıktı, küresel yansımaları olan bir bölgesel facia haline geldi. Bu durum, uluslararası barışa ve güvenliğe karşı ciddi ve giderek artan, BM Güvenlik Konseyi'nin adım atmasını gerektiren bir tehdit. Uluslararası topluma, özellikle de BM Güvenlik Konseyi'nin üyeleri ve bölgedeki ülkelere, (BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi) El Lahdar El İbrahimi'nin çabalarına sağlam ve somut destek vermeye çağırıyorum''.

Suriye'de şiddete ve her iki tarafa silah akışına son vermeleri ve Suriyelilerin öncülüğündeki bir geçiş sürecini mümkün olan en erken zamanda hayata geçirmeleri gerektiğini ifade eden Ban, Suriye'de ve ötesinde insani ihtiyaçların artmakta olduğunu dile getirdi.

''Uluslararası toplum şiddeti görmezden gelmemeli''

Ban, ''Uluslararası camia, şiddetin kontrolden çıktığı bir sırada bunu görmezden gelmemeli. Acımasız insan hakları ihlalleri, ağırlıklı olarak rejim tarafından, ama aynı zamanda da muhalif gruplarca işlenmeye devam ediyor. Bugün bizim neslimizin görevi, Suriye'de ve diğer yerlerde uluslararası suçların cezasız kalmasına son vermek'' diye konuştu.

Ban, konuşmasının başında da, dünyanın bugün içinde bulunduğu vaziyete işaret ederek, ''Bu yıl, insanlık ailesi olarak gidişatımız hakkında alarm zillerini çalmak için buradayım'' dedi. Ban, dünya genelinde ''geniş boyutta güvensizlik, adaletsizlik, eşitsizlik ve hoşgörüsüzlüklerin'' varlığına dair kaygılarını dile getirdi.



Cumhuriyet

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)