Şempanze beynin gelişimi ilk kez görüntülendi


Japonya'da yapılan bilimsel çalışmada şempanze beyninin ana karnındaki gelişimi ilk kez görüntülendi.

Newscientist internet sitesinde yayınlanan haberde, birçok davranışı bakımından insanlara benzerlik gösteren şempanzelerin beyinlerinin gelişimi konusunda önemli bulgular elde edildiği bildirildi.

Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'nden Tomoko Sakai başkanlığındaki bilimadamları ekibi, cenin halindeki bir şempanzenin ana karnındaki 14 ile 34 hafta arasındaki gelişimini incelemek için 3 boyutlu ultrason cihazından elde ettikleri görüntülerden yararlandı.
Elde ettikleri görüntüleri ana karnındaki insan beyniyle karşılaştıran araştırmacılar, şempanze beyninin tıpkı insan beyni gibi 22 hafta boyunca gelişimini sürdürdüğünü, ancak bu sürenin sonunda şempanzelerde beynin gelişmesi dururken insan beyninin gelişimine hızla devam ettiğini belirledi.

Bilimadamları, yaptıkları araştırmanın, modern insanın beyninin hızla evrilmesi nedeniyle, iki tür arasında, hem doğumdan önce hem de doğumdan sonra farklılıklar oluştuğunu gösterdiği yorumunda bulundu.

Araştırmacılar, yaptıkları bilimsel çalışmanın bundan sonraki aşamasında da başta karar alma, kendi varlığının farkında olma ve yaratıcılıkla ilişkili önbeyin bölgesi olmak üzere, beynin farklı bölümlerinin rahimdeki gelişim sürecini incelemeyi planladıklarını bildirdi.

AA

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)