Kubilay


Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, katledilişinin 82. yıl dönümünde Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası (A) Toplantı Salonu'nda anıldı.

ADD İzmir Şubeleri, Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi, Eğitim İş Konak Temsilciliği, İzmir'i Sevenler Platformu, İzmir Platformu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği etkinliğin Sunucuları ADD Güzelbahçe Şubesi Başkanı Kadriye Atasoy, öğrenci Ahmet Güler ve Şeyda Başar, Yöneticisi, ADD Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölge Sorumlusu Sevil Nazan Keskin, Konuşmacıları, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı ve Adnan Menderes Üniversitesi Devrim Tarihi Dersi Öğretim Elemanı Aytekin Sözen idi.

Konak Belediyesi Meclis Üyesi Mustafa Dal, Balçova Belediyesi Meclis Üyesi Raif Dilaver, Ortaklar ( Adabelenliler ) Öğretmen Okullular Derneği Başkanı Mustafa Özmen, İzmir Sanayi Odası AB Komisyonu Üyesi M. Arif Acar, Ege TV. Program Yapımcısı, Petkim Basın Danışmanı Serkan Aksüyek, Haber Ekspres Gazetesi Köşe Yazarı Zafer Yapıcı, Yeni Gün Gazetesi Köşe Yazarı Selahattin Güzel, Eğitimci-Psikolog Nihat Görkem etkinliği onurlandıran konuklarımızdı. Panele katılamayan Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, çiçek gönderdi.

Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından, Ulusal Marş söylendi.

Kadriye Atasoy, açış konuşmasını yapması için Ulusal Eğitim Derneği İzmir şubesi Başkanı Osman Gazi Oktay'ı davet etti.

Osman Gazi Oktay yaptığı konuşmada, '' Biz ülkemizin bağımsızlığını kazanmada ve kurulan cumhuriyeti savunmada canlarını vermekten çekinmeyen ulusal kahramanlarımızı unutturmamalıyız. Mustafa Fehmi Kubilay'ın öğretmenliği değil de yedek subaylığı ön plana çıkmıştır. O, her şeyden önce, kurulan cumhuriyeti savunacak nesiller yetiştiren bir eğitimciydi. Askerlik görevini yaparken, bu gerici ayaklanmaya karşı Cumhuriyeti savunmak için göğsünü siper etmiştir. Etkinlikler, daha fazla demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla, İzmir'in en büyük salonlarında, binlerle gerçekleştirilmelidir. İzmir'e yakışan budur. Bunun bir artısı olacaksa; biz bundan bir pay istemiyoruz. Buradan basın yoluyla tüm demokratik kitle örgütlerine, benzeri etkinlikleri birlikte yapmaya davet ediyorum'' dedi.

İzmir'i Sevenler Platformu sözcüsü Sancar Maruflu yaptığı konuşmada, '' Kubilaylar unutturulamaz. Mustafa Fehmi Kubilay Karşıyaka'da öğretmenlik yapmıştır. Babam orman yüksek mühendisi olduğu için askerliğini yedek subay olarak yapmıştır. Kubilay Anıtı'nın çevre düzenleme işini yapmak, askerlik görevini yaparken ona nasip olmuştur. Atatürk'ün Menemen Olayı'na tepkisinin, Menemen'i yok etmeye varacak seviyede olup olmadığını öğrenmek için, İsmet İnönü'nün İzmir'e yaptığı bir ziyaret esnasında sormuştum. O da doğruluğunu teyit etmişti '' dedi.

Sunucu Atasoy, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi ve Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Bilim ve Danışma Kurulu Üyesi Ahmet Gürel'i, '' Basından Seçmeler'' adını verdiği, Menemen Olayı'na ilişkin, Cumhuriyet Gazetesi, yerel ve bölgesel gazetelerde yayımlanan haberlerden oluşan, dokuz dakikalık belgeseli sunması için davet etti.
O dönemde yayımlanan gazetelerden oluşan belgesel, araştırmacılara kaynak oluşturabilecek nitelikteydi ve izleyicilerden yoğun alkış aldı.

Öğrenci Ahmet Güler, özgeçmişini okuyarak Sevil Nazan Keskin'i toplantıyı yönetmek üzere davet etti. Ardından Konuşmacı Aytekin Sözen'in özgeçmişini okudu ve konuşmasını yapması için yerini almaya davet etti. İlk sunumunu yapan ve oldukça başarılı olan Şeyda Başar, Prof. Dr. Kemal Arı'nın özgeçmişini okudu ve masadaki yerini alması davetinde bulundu.

'' Hepimiz bir Kubilay'ız. Cumhuriyeti koruma konusunda, '' Cumhuriyetin Öğretmeni Kubilay '' gibi davranacağımızı buradan ilan ediyoruz. Dost, düşman bunu bilsin '' diyerek konuşmasını yapması için sözü Aytekin Sözen'e verdi.

Aytekin Sözen yaptığı konuşmada, M. Kemal Atatürk'ün ülkemiz, İslam alemi ve mazlum milletler açısından değeri olduğunu, yarattığı modelin bazı islam ülkeleri tarafında örnek alındığını, fakat Türkiye'deki gibi başarı kaydedilemediğini, devrimlerin, karşı devrimleri de başlattığını, silahsız kuvvetlerin devrimleri koruma görevini silahlı kuvvetlere bıraktığını, ordunun rejimi koruyamayacağını, bu görevin halkın devredemeyeceği görevlerden olduğunu ve hatanın burada yapıldığını belirtti. '' Ben ne yapılması konusunda değil, kendi yapacağım konusunda açıklama yapmak istiyorum. Mustafa Kemal'in dediği gibi, Elmadağ' da, kimse yanında olmasa da bir elimde silah, diğer elimde bayrak, Cumhuriyet düşmanlarına karşı, son kurşunuma kadar savaşacağım '' dedi.

Söz alan Kemal Arı '' Kubilay'a yapılan saldırı, Cumhuriyet'in aydınlık yüzüne,kara bir darbe vurma girişimidir. Organize bir saldırıdır. Yapılan yargılamada; olay öncesi Manisa'da bir ev kiralandığı, burada görüşmeler yapıldığı, İstanbul'a gidilerek Şeyh Esad ile görüşüldüğü tespit edilmiştir '' dedi.

İzleyicilerin sorularına verilen yanıtlardan sonra, Emekli Müzik Öğretmeni Kazım Bozkurt kendi yazdığı şiir ve besteyi seslendirdi.







Haber: Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi
Fotoğraflar: Aslı Kurt, Erhan Ekler ve Buket Köken

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)