Sevgiliyle birlikte yaşamanın vergisi





Böy­le bir ver­gi­yi ço­ğu ki­şi bil­mi­yor ama yıl­lar­dır var. Sev­gi­li­siy­le ay­nı ev­de otu­ran­la­rın ver­gi öde­me­si ge­re­ki­yor.

olay ne?
Ge­lir Ver­gi­si Ka­nu­nu­’nun “Em­sal Ki­ra Be­de­li­” baş­lık­lı 73.mad­de­si var.
Bu mad­de­ye gö­re; evi­niz­de ya­kın ak­ra­ba­nız­dan baş­ka bi­ri­si si­zin­le be­ra­ber ka­lı­yor­sa, o ki­şi­den ki­ra alı­yor­muş gi­bi be­yan­da bu­lu­nul­ma­sı ge­re­ki­yor. Ya­ni sev­gi­li­niz­le bir­lik­te ya­şı­yor­sa­nız, ki­ra alı­yor­muş gi­bi em­sal ki­ra be­de­li üze­rin­den be­yan­na­me ver­me­niz ge­re­ki­yor.

vergiyi kim ödeyecek?
Ver­gi­yi kız mı er­kek mi öde­ye­cek? İş­te bu evin ki­me ait ol­du­ğu ya da ki­min ki­ra­cı ol­du­ğu­na bağ­lı!
Ev er­ke­ğe ait­se ve­ya er­kek ki­ra­cı ise ve kız ar­ka­da­şı da ya­nın­da ka­lı­yor­sa; er­kek, kız ar­ka­da­şın­dan ki­ra alı­yor­muş gi­bi, ki­ra ge­li­ri be­yan edip, ge­lir ver­gi­si öde­ye­cek!
Ter­si du­rum­da ise, ver­gi­yi kız öde­ye­cek!

Sevgiliye hediye
Yü­rür­lük­te­ki Ve­ra­set ve İn­ti­kal Ver­gi­si Ka­nu­nu­’na gö­re sev­gi­li­ye kar­şı­lık­sız ya­pı­lan ba­ğış­lar, ya­ni “a­lı­nan he­di­ye­ler ver­gi­ye ta­bi­”.

Hem de eş, ço­cuk, an­ne ve­ya ba­ba­nın öde­ye­ce­ği ver­gi­nin “i­ki ka­tı­”.
Ör­ne­ğin, eşe alı­nan lüks bir oto­mo­bi­lin ver­gi­si “yüz­de 5 ila 15” ara­sın­da de­ği­şir­ken, sev­gi­li­ye alın­ca ver­gi­nin ora­nı “yüz­de 10 ila 30” ara­sın­da de­ği­şi­yor. He­men be­lir­te­lim 2013 yı­lın­da ba­ğış­lar için “3 bin 244 li­ra is­tis­na­” var.


Sözcü


Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)