Namık Kemal Mehmet Akif'i andı

İzmir Namık Kemal Lisesi, İstiklal Marşı'mızın TBMM'de kabülünün 92. Yıldönümü nedeniyle; Mehmet Akif Ersoy'u okulun Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu'nda andı.

Adnan Menderes Üniversitesi Devrim Tarihi Dersi Öğretim Üyesi Aytekin Sözen'in konuşmacı olduğu etkinlikte, öğrenciler konuşmacıyı can kulağı ile dinledi.

Okul Müdürü A. Reha Karasu ve Okul Aile Birliği Başkanı Mevlüt Öztürk'ün öğrencilerin ihtiyaç duyduğu konularda etkinlik düzenlenmesinde her türlü özveriyi göstermesi nedeniyle; geçen yıllara göre etkinlik sayısında gözle görülür bir artış görülmekte.

A. Reha Karasu'nun tekrar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevlendirilmesi sonrası, Müdür Vekili Ahmet Güngör de aynı duyarlılıkla; düşünen, tartışan öğrenci olarak yetiştirilmesi konusunda çaba sarfetmektedir.

Ahmet Güngör yaptığı açış konuşmasında; '' Alanında yetkin kişilerle yapılan etkinlikler; öğrencilerin daha iyi yetişmesine, araştırmacı bir kişilik yaratılmasına, merak ettikleri konular hakkında bilgilenmelerine hizmet etmektedir. Onur Kurulumuzun yaptığı toplantılar sonucu, öğrencilerimizin ilgi duydukları alanlarda panel ve söyleşiler düzenleme taleplerine olumlu bakıyorum '' dedi.

Aytekin Sözen yaptığı akıcı konuşmayla, öğrencilerin Mehmet Akif Ersoy'u daha iyi tanımalarını sağladı. Atatürk gibi işgal altındaki İstanbul'dan ayrılarak Anadolu'ya geçen Akif'in, halkı işgal kuvvetlerine karşı örgütlemek için var gücüyle çalıştığını, Çankırı'da yaptığı konuşmada, İstanbul'un işgal altında olması nedeniyle; aylar sonra gönül rahatlığıyla cuma namazı kılabildiğini söylediğini aktardı.

Para ödülü nedeniyle düzenlenen yarışmaya katılmadığını, kendisinin yazması ısrarları üzerini marşımızı kaleme aldığını, marşın, TBMM'de tüm miletvekilleriyle birlikte okunarak kabul edildiğini, Atatürk'ün istemiyle mebus olduğunu, TBMM'de Biga ve Burdur Mebusu olarak görev yaptığını, 1925 yılında MIsır'a gittiğini, El-Ezher Üniversitesi'nde Türkçe dersleri verdiğini, Kur'anın Türkçe mealini yazdığını, 11 yıl Mısır'da yaşadıktan sonra, 1936 yılında Türkiye'ye döndüğünü açıkladı.

Türkiye'ye döndüğünde bir arkadaşına yazdığı mektupta; '' 11 yıl Mısır'da kaldım. 11 saat daha kalsaydım çıldırırdım. İnsanlık ta müslümanlık ta hürriyet te Türkiye'de, kaldıysa Allah kalan ömrümü benden alsın. Mustafa Kemal'e versin '' dedi diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Namık Kemal Lisesi Onur Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Fatih Serim, Mevlüt Öztürk'ün temin ettiği çiçeği Aytekin Sözen'e sundu.






Haber ve fotoğraf : Osman Gazi Oktay

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)