Laik profesörlere yargı kapanı


Akademisyenlerden türbanlı öğrenciye AYM kararını hatırlatan Prof. Dr. Pekünlü'nün başına gelenlere yorum: Öğrenciye şikayet ettiriyorlar, YÖK’e yargılattırıyorlar, yargıya infaz ettiriyorlar

Türbanlı öğrencilere Danıştay, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını hatırlattığı gerekçesiyle, şikayet üzerine hakkında dava açılan Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün yaklaşık 14 aydır verdiği hukuk mücadelesi, Yargıtay’ın 2 yıl 1 aylık hapis cezasını onamasıyla aleyhte sonuçlandı. Yargıtay’ın bu onaması, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde “laik duyarlılığa sahip” yüzlerce öğretim üyesini de tehdit ediyor. Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İzge Günal, YURT’a yaptığı açıklamada pek çok üniversitede yüzlerce laik profesörün benzer soruşturmalara maruz kaldığını belirterek, “Laik ve aydınlanmacı öğretim üyeleri soruşturma ve yargı kapanında. Kurulan düzenek de şöyle işliyor: Öğrenciye şikayet ettiriyorlar, YÖK’e yargılattırıyorlar, yargıya infaz ettiriyorlar” dedi.

YANDAŞ ÖĞRENCİ-YÖK-YARGI ÜÇGENİ

Prof. Dr. Günal, ülkenin çeşitli üniversitelerinde kurulan düzeneği şöyle anlattı: “Soruşturmaların ortak bir karar ve taktiğe dayandığı görünüyor. Öğrenciler hocalarını şikayet ediyor, dekanlık ve rektörlük ilgili hocayla hiç muhatap olmadan durumu YÖK'e bildiriyor. Yandaş öğretim üyelerinden oluşan bir soruşturma komisyonu kuruluyor. Ceza çoktan biçilmiş hale geliyor. Yeri gelirse medya da hedef göstermek ve konuyu çarpıtmak için devreye giriyor.” Pekünlü’nün başına gelen süreci her laik öğretim üyesinin yaşayabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Günal, şöyle konuştu:

“Soruşturmalarda amaçlananın, ilerici öğretim üyelerini tasfiye etme ve yıldırma niteliği taşıdığı anlaşılıyor. Üniversitenin laik karakteri ortadan kaldırılmak isteniyor. Üniversite bilimsel, laik ve aydınlanma yanlısı karakteri nedeniyle daha zor ele geçiriliyor. Birçok öğrenci sadece parasız eğitim istediği için hüküm giyiyor. Öğrencilerin yanı sıra ilerici, yurtsever, aydınlıktan yana öğretim üyeleri kapsamlı bir tasfiye kampanyasıyla karşı karşıya. Muhtemelen rektörlük seçimleri sonrası alt sıralardaki iktidara yakın adayların atanmasıyla süreç hızlanacak.”

'ASIL EÜ REKTÖRÜ YARGILANMALI'

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın AYM'nin iptal ettiği yasayı geçerliymiş gibi öğretim üyelerine duyurduğunu öne süren Prof. Dr. Günal, bu durumu savcılığa şikayet ettiklerini söyledi. Rektör Yılmaz, fakülte dekanlıklarına 5 Nisan 2011 tarihinde “Gizli” damgasıyla bir yazı göndermişti. Bu yazıda, 2008’de AKP tarafından çıkartılan ancak aynı yıl AYM tarafından iptal edilen 5735 sayılı yasayı, sanki halen yürürlükteymiş gibi göstermiş ve öğretim üyelerine “türban yasağının uygulanmaması” talimatı vermişti. Prof. Dr. Günal, “Rektör, olmayan bir yasayı uygulatarak suç işlemiştir. Prof. Dr. Pekünlü değil, EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz yargılanmalıdır” diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE PEKÜNLÜ'YÜ SİLMİŞTİ

Rektör, daha önce Prof. Dr. Pekünlü hakkında açılan davanın hazırlık soruşturmasında Cumhuriyet Savcısı’nın sorularına gönderdiği yanıtta, yasanın açık hükmüne rağmen, “Üniversite yetkili kurullarınca öğrenciler hakkında türbanlı bir şekilde üniversite içine girme ya da derslere katılma yasağına yönelik alınan herhangi bir karar bulunmamaktadır. YÖK tarafından üniversitemizde uygulanmak üzere konu ile ilgili bir yasaklama kararını içeren yönerge ve talimat gönderilmemiştir. Biz de Prof. Dr. Renan Pekünlü’ye bu konuyla ilgili bir görev vermedik” demişti.


Yurt
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)