Sınır geçişleri ücret tarifesi


Sınır kapılarından giriş ve çıkış yapan yabancı veya geçici plakalı taşıtlardan alınacak ücretler;

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, karayolunun bakımı, korunması ile karayolu ve taşımanın yönetimine ilişkin giderlere katkıda bulunmak üzere; sınır kapılarından giriş ve çıkış yapan yabancı veya geçici plakalı taşıtlardan alınacak geçiş ücretlerini düzenledi. Otomobiller hariç, geçici plakalı taşıtların Türkiye’den transit geçişlerinde sınırdan girişte olmak üzere; boş motorlu ve motorsuz taşıtlardan taşıt başına 600 euro, yüklü motorlu ve motorsuz taşıtlardan taşıt başına bin 200 euro veya karşılığı Türk lirası, kamyonet ve minibüs cinsi taşıtlardan bu ücretin dörtte biri alınacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Eşya, yük taşımaya mahsus yabancı plakalı dolu veya boş taşıtlardan anlaşmalı ülke taşıtlarından bir birim taşıt veya taşıt katarı için; taşıt + yük toplamının “Ton x Km'si için” 0,01 euro veya karşılığı TL, anlaşmasız ülke taşıtlarından bir birim taşıt veya taşıt katarı için taşıt + yük toplamının “ton x km'si için 0,015” euro veya karşılığı TL geçiş ücreti alınacak ve bu taşıtların giriş ve çıkışlarına izin verilecek.

Bir birim taşıtta veya bir taşıt katarında yer alan taşıtların farklı yabancı ülkelerde kayıtlı olması halinde; bu birim taşıt veya taşıt katarı için alınacak geçiş ücretinin hesaplanmasında; geçiş ücreti tarifesi yüksek olan taşıtın ülkesi esas alınacak.
Bir birim taşıtta veya bir taşıt katarında yer alan taşıtlardan herhangi birinin Türkiye’de kayıtlı olması veya geçiş ücretinden muaf bir ülkeye ait olması halinde; bu birim taşıt veya taşıt katarı için alınacak geçiş ücretinin hesaplanmasında, yabancı veya geçiş ücretine tabi olan taşıtın ülkesi esas alınacak.

-GEÇİCİ PLAKALI TAŞITLARA İLİŞKİN ESASLAR-

Otomobiller hariç, geçici plakalı taşıtların Türkiye’den transit geçişlerinde sınırdan girişte olmak üzere; boş motorlu ve motorsuz taşıtlardan taşıt başına 600 euro veya karşılığı TL ücret alınacak. Yüklü motorlu ve motorsuz taşıtlardan taşıt başına bin 200 euro veya karşılığı TL ücret alınacak. Kamyonet ve minibüs cinsi taşıtlardan bu ücretin dörtte biri alınacak.
Bir birim taşıtta veya bir taşıt katarında yer alan taşıtların herhangi birinin geçici plakalı taşıt olması durumunda geçici plakalı taşıtın boş veya dolu olmasına bağlı olarak bu ücret alınacak.
Türkiye’ye ithal edilerek getirilen eşya veya yük taşımaya mahsus geçici plakalı yüklü taşıtlardan sınırdan girişte taşıt başına 600 euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınacak.

-İSTİSNAİ DURUMLAR-

Geçiş belgesi veya Bakanlığın özel iznini gerektirdiği halde; geçiş belgesiz veya özel izin alınmaksızın yapılan eşya veya yük taşımalarında her taşıma türü için birim taşıt veya taşıt katarı için 3 bin euro veya karşılığı TL geçiş ücreti alınacak ve bu taşıtların Türkiye’ye ve Türkiye’den giriş ve çıkışlarına izin verilecek.

Uygun olmayan geçiş belgesiyle yapılan üçüncü ülke eşya veya yük taşımalarında, birim taşıt veya taşıt katarı için 3 bin euro veya karşılığı TL geçiş ücreti alınacak ve bu taşıtların Türkiye’ye ve Türkiye’den giriş ve çıkışlarına izin verilecek.

-GEÇİŞ ÜCRETLERİ MALİYE BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK-

Ücretlerin tahsili Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak. Belirtilen ücretlerin usulüne uygun olarak giriş sınır kapısında ilgili maliye veznesine ödenmediğinin veya eksik ödendiğinin tespiti halinde; ödenmeyen veya eksik ödenen miktarlar çıkış sınır kapısında üç katı olarak tahsil edilecek.Tamir, bakım, onarım, tadilat amacıyla veya geçici ithal kapsamında boş olarak Türkiye'ye giriş yapan ve ihraç yükü alarak dolu çıkış yapan yabancı ülke taşıtları için 600 euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınacak. İnsani yardım malzemesi veya yükü taşıyan yabancı plakalı taşıtlardan belirlenen geçiş ücretleri alınmayacak.

Bu Tebliğin uygulanmasına ilişkin olarak Türkiye’nin taraf olduğu çok taraflı ve ikili anlaşmalar ve bu anlaşmalar çerçevesinde yapılan protokol hükümleri saklı olacak. Tebliğ, 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girecek.


(ANKA)


Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)