"Galeri gibi atölye..." Rüzgar Fidan



Merhaba

Bugün önceliğim bir ressam! Adı Rüzgar Fidan. Kendisiyle önce sanal ortamın vazgeçilmezi facebook’ta tanıştık. Sonra bir gün yakın arkadaşım Gülten onun atölyesine gitmeye başladı. Resim yeteneğini bildiğim arkadaşım Rüzgar’dan eğitim almaya başladıktan sonra mükemmel işler çıkarmaya başladı. Bende onu yerinde ziyaret etmeyi uygun gördüm.

Daha öncesinde Rüzgar Fidan’la müthiş güzel at resim çalışmalarının bulunduğu bir sergide tanışmıştık. Atölyeye gittiğimde Rüzgar’ın ressam ve insan yönünü keşfettim ve hemen o gün atölyesine başlama kararı aldım. Bana yıllar sonra yeniden resmi sevdirecek yapıda olduğunu anlamıştım.

Tatbiki Güzel Sanatlar’ın olağanüstü bir ekol olduğunu kabul ediyorum ki; oradan mezun bir ressam olarak yalnızlaştırıldığımız sanat dışı ortamlarına yabancılaştığımızın farkındaydım. Yıllardır resim yapamam ve içimdeki sanat aşkının sönmemesi için gayretlerim “Atatürk portreleri” ile sınırlı kalmıştı.

Rüzgar bana yeniden resim yapma hemde üzerimdeki atıl ağırlığı kaldırma gücü sundu. Bu açıdan ona müteşekkirim. Ve tanıdık, tanımadık herkese orada eğitim almasını öneririm. Size önce yağlı boya hazırlamayı öğretecek (ki kilolarca boyanız olacak bu sayede) sonra yaptığınız bir resimden vazgeçebilme, onu silip yeniden başlama gibi yabancı duygularla tanıştıracak. Daha iyiye daha güzele ulaşma ve yerinde saymamayı öğretecek sevgili arkadaşım Rüzgar Fidan!

Atölyesinden sonra bu cumartesi bir de galerinin açılışı yapılacak. Tüm sanatseverleri oraya bekliyoruz. Ve ekte verdiğim sevgili Nur Bardakçı’nın hazırlamış olduğu videoyu seyredip, bülteni okumanızı tavsiye ediyorum. Sevgilerimle

Berrin Aksu



05.09.2013

Kadıköy’de bir ‘’atölye’’…

Atölye’R; 14 Eylül 2013 Cumartesi akşamı, 18:00’de karma sergi ile ustaları ve severlerini bir araya getiriyor.

Alfabetik sıra ile; ( Ö.K: Özel Koleksiyon); Adil Salih, Adnan Turani(Ö.K), Ahmet Özol, Alaybey Karoğlu, İrfan Seçkin, Mustafa Albayrak, Mustafa Ayaz (Ö.K), Orhan İlyas, Ramiz Aydın, Remzi İren, Zuhal Arda gibi bir çok usta isimlerin işlerinin yer aldığı açılışa tüm atölye severleri davet ediyor.
Mekan yalnızca isminde ve reklam kitlesinde değil formatında da atölye bazlı. Kişisel- karma sergilerin yanı sıra, resim dersleri, sanat tarihi seminerleri, drama kursları, butik imza ve söyleşi günlerinin dışında bir çok disiplin ile programlar oluşturmuş. Özgün üretimin kullanıldığı çoklu disiplinleri- alanlarında buluşturmak istediklerini dile getiriyorlar.

‘Sanatçıların mutfakları artık unutuldu. Kimse atölye kokusunu bilmiyor’ dediler ve atölye tabanlı mekanlarını faaliyete geçirmek üzere yola çıktılar. Kadıköy Rıhtım’da ki mekanlarının, ’100 mt kapalı- 40 mt açık’kullanılabilir alanı içerisinde canlı performanslar ve sergilerin yanı sıra bir çok projelerini güncel tutacaklarını dile getiriyorlar.
‘ Sanatçı üretir. Üretim O’nun yaşam belirtisidir’. Eskiden galeri sahipleri bir bir atölyeleri gezer, çalışmalarını yerlerinde inceler, sanatçılar ile tanışırdı. Şimdi sanatçılar galerileri geziyor, sahipleri ile tanışabilmek için. Değişim dediğimiz şey’e maalesef bizlerde uğruyoruz. Bu kaçınılmaz! Önemli olan ziyan oluşu en aza indirgemek. Bireysel yaşam’a’lar sonucunda- kötü bir yaşam parseli çıkıyor ortaya. Herkes herkesten bilgilerini saklamaya, alanlarını daraltmaya başlıyor.

Bu yüzden; mekan ‘Atölye’R’ adını yalnızca reklam kitlesinde değil, hedeflerinde de taşımakta. Biz üretim alanını, sergileme alanına uzak tutmak istemiyoruz. Bildiğimiz ne varsa herkesindir. Bu Atölye’de öğrenciler kendi malzemelerini kendi üretiyor. Kişi önce ne kullanacağını ve nasıl kullanacağını öğrenmeli. Bunu kendi yaparsa verdiği emeği daha fonksiyonel kullanabilir. Bunun için onlara yeterli alan imkanı sunulmakta.

İmkanlarımız yalnızca ders alanları ile sınırlı değil. ‘Genç sanatçı’ furyasının ‘usta sanatçılar’ ile neden bir alanı kullanamadıklarını çok düşündük.

Üretimi özgünlüğe dayanan her alan bir yeti gerektirmekte! Bizim niyetimiz her sanat alanını içine alıyor. Manifestomuzda bununla başlıyor zaten.. ‘disiplinler arası diyaloglar birleşkesi…’’ Kişisel bir resim sergisinin orta yerinde, bir anda drama yapan bir oyuncu ile karşılaşabilirsiniz. Bir pandomim sanatçısı size meydan okuyabilir aniden. Bir usta elinde fırçasıyla apar topar resim yapmaya başlayabilir. Sonraki projelerimizde söyleşiler, küratörlü sergiler, video enstalasyonlar bizi yeniden besleyecektir.’ diye ifade ediyor, Bardakçı.

Rüzgar FİDAN ve Nur BARDAKÇI’ ekip çalışmalarının keyfine ve önemine her defasında dikkat çekiyorlar. Biz yalnızca alan hazırladık. Düş ve düşüncelerimiz ‘atölye’liler ile yerini bulacaktır.
‘Bu nedenle tüm Atölye’liler ve Atölye severleri görmek bizi keyiflendirecektir…’ dediler.


Atölye’R
atolyeatolyer@gmail.com
Rasimpaşa mahallesi, Misak-ı Milli sokak, 39/B, Rıhtım/Kadıköy

Nur BARDAKÇI
0-554-235 27 66

Rüzgar FİDAN
0-541-311 92 99

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)