Anne, babalar dikkat!





Kökeninde kaygı barındıran davranışları tekrarlayan ebeveynlere "helikopter anne ve baba" deniyor ve kaygının çeşidi, boyutu ve şiddeti de anneden anneye değişiyor.

Çocuğunun üstüne çok düşen ve onun her yaptığını bir helikopter gibi rakip eden helikopter ebeveynlerin farkında olmadan çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyip kişisel gelişimini zorlaştırıyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, çocuklar izlendiğini ve takip edildiğini bildiği için gerçek benliğini ortaya koymadığını söyledi. Karaca, helikopter ebeveynlerin çocuğun eğitim, sağlık, sosyal ve mesleki gelişiminde bir olumsuzluk olabileceği gerekçesiyle inisiyatifi ellerine aldığını ve çocuğun kendi başına kalmasına müsaade etmediklerini belirtti.

Psikiyatri Uzmanı Karaca, "Helikopter ebeveynlerin bu davranışları yapma gerekçeleri çocuklarını sevmeleri ve onlar için kaygılanmalarıdır. Genel tutumları çocuğun kendi hayatını yapılandırmasının yolunu açmak yerine, O'na bir hayat biçme ve bu hedefi tutturmaya çalışmaktır.

Bu hedefe ulaşmak için olumsuzluklarla karşılaşan çocuğu yalnız bırakmak yerine 'ipleri eline alıp, problemi çözmeyi' yeğlerler. Bu durum mükemmeliyetçi ebeveynlerde daha sık görülür" diye konuştu.

İDEAL ÇOCUK ONLARI BÖYLE YAPIYOR

Dr. Orhan Karaca, ailelerin çıkış noktalarının ideal çocuk oluşturma eğilimi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Sevdiği, maddi-manevî yatırım yaptığı, neslini devam ettirecek çocuğunun hiçbir olumsuzlukla karşılaşmamasıdır.

Bu düşünceyi, önceden kendi yaptığı hataları çocuğunun yapmasını istememe, çocuklar ve ebeveynler arası rekabet, küçük yaşlardan itibaren başlayan sınavların çokluğu, başarıya odaklanma pekiştiren bir rol oynar.

Ebeveynler kontrolcülükleri sonrası çocuğun hayatında ortaya çıkan kendileri açısından olumlu değişmeleri ya da kendileri açısından atlatılmış riskleri gördüklerinde bu tutumlarının ne kadar doğru olduğunu görürler.

'Devir kötü, kontrolü bırakırsak çocuğun hayatı kötü yönde seyreder", "çocuk büyüsün işi ve evi olsun o zaman kendi düzenini kurar' düşünceleri ebeveynin kendi hatalı tutumuyla yüzleşmesini engelleyebilir. İlerleyen yıllarda kontrolcülüğü bırakmayı düşünen ebeveynlerin unuttuğu nokta kontrolü bıraktıklarında çocuklarının kendi hayatlarını yönetemeyebilecekleridir.

Mükemmeliyetçiliğin ve aşırı beklentinin getirdiği baskı sonucunda çocuklarda kızgınlık, duygusal çökme, kendine güvensizlik, ebeveynle çatışma, ebeveyne teslimiyet ve sözünden çıkmama, kendi başına hareket etmekten ve risk almaktan korkma tutumları görülebilir. İlerleyen yıllarda bu çocuklarda kaygı bozukluğu, depresyon gibi hastalıkların görülme ihtimali artabilir.

Çocuğun kendilik algısının gelişmesine yardımcı olmak için rehberlik, istişare ve sorumluluk verme en doğru tutumdur. Zira çocuk annesi ve babasından ayrıldığı bireyselleştiği bir dönemde hayatını devam ettirebilecek kapasiteye ancak böyle ulaşabilir."

HELİKOPTER ANNE VE BABA NEDİR

Helikopter anne babalar, çocuğun başından ayrılmayan, etrafında pervane olan, çocuğun her şeyine yetişmeye çalışan, çocuğun hayatına ve kişiliğine müdahale eden, yorulmak bilmeyen anne babalardır.

Bu anne babalar, eğitimli orta sınıf ailelerden gelir ve çocuktan akademik beklentileri çok yüksektir. Batı ülkeler bu ailelerin "baby boomer" kuşağından, yani II. Dünya Savaşının hemen ardından doğan (1946-1964) kuşaktan geldiğine inanmaktadır.

Son yıllarda bu terim Avrupa ve ABD gazetelerinde çokça söz edilmekte ve bir psikolojik, sosyolojik sorun olarak ele alınmaktadır. Helikopter anne-babalar Türkiye'de çok yaygındır

KENDİ KARARLARINI ALAMAYAN ÇOCUKLAR OLUYORLAR

Aşırıcı korumacı çevrede büyüyen, her sorunu anne babası tarafından çözülen, kendi kararlarını kendi alamayan çocukların en belirgin özelliklerini Batı ülkeleri şu şekilde sıralıyor;

-Şişirilmiş bir egoya sahip

- Düşük öz saygı ve yeterlilik duygusu

-Bastırılmış kişilik

- Sağduyudan yoksun

- Karar vermekte zorlanan

- Problem çözme becerisi gelişmemiş

- Daha iyiyi yapma ve çabalama isteği düşük

-Çok güçlü aile bağına sahip ve aileye bağımlı



Habertürk
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)