Kızlı Erkekli


‘’Göğün yarısını kadınlar sırtlar, Kadın olmadan kurtuluş olmaz’’ özlü sözleri bir gerçekliğe vurgu yapar.
Eğitimci-Yazar Zeki Sarıhan’ın ‘’Kurtuluş Savaşı Kadınları’’ kitabı, tüm yalınlığıyla savaşın gerçek kahramanlarının, kadınlar olduğunu bize gösterir.

Savaş boyunca, kadınlar tarlaları ekip biçmiş, çocuk ve yaşlılara bakmış, askere cephane hazırlamış ve cepheye taşımış, asker ve komutan olarak savaşmış, yetmemiş düşman askerlerinin iğrenç cinsel saldırılarına uğramıştır.

Eski Türklerde de kadın, atı üzerinde erkeğin yanı başında yerini almıştır.

Anadolu’da hala evin tüm işlerini düzenlemede, aile ile ilgili kararlarda, kadının etkisi görülür.

Kısaca kadınsız bir yaşam olmaz. Günümüzde kadın, erkek toplulukları içine girerek, erkeğin yaptığı tüm işleri yapar duruma gelmiştir. Erkek işi denilen işlerde bile kadın görmek mümkün.

Erkek ve kadın, yaşamın her alanında bir arada olmuştur. Bir arada olmalarını tek bir şeye, cinselliğe indirgemek kadar büyük bir yanılgı olamaz.

Çocuk yaştaki bir kızın evlendirilmesine, bir erkeğe 2, 3. hatta 4. eş olmasına karşı olmayan anlayışların, bu konudaki hassasiyeti manidar.

Türkiye’de tüm öğrenciler, aynı evde kızlı erkekli kalıyormuş gibi bir hava yaratarak namus bekçisi konumuna geçmek, kime ne kazandırır göreceğiz.

Öğrencilerin sağlıklı koşullarda konaklamaları için yurt, sağlıklı beslenebilmelerine yetecek burs ve kredi, okullarda ücretsiz öğle yemeğinin temini için kafa yormak yerine, soyut bir kavram üzerinden tartışma yaratmak kimseye fayda sağlamaz.

Ortaokul çağındaki kızların, evlenerek liseyi okumasına izin veren yasal düzenlemeler, çocuk gelinlerin sayısını arttırmaktan öteye gidemez.

Yapılan anketler, cinsel tacizlerin ve tecavüzlerin, çocuk gelinlerin, çocuk işçilerin, kadına şiddet ve eş cinayetlerinin sayılarının hızla arttığını gösterirken, bu gelişmelerdeki sorumluluğu üstlenmemek olmaz.
Yoksa; en iyi savunma, saldırıdır mantığı mı işletilmektedir? Çocuklarımızın onurunu kıracak söylem ve tutumlardan kaçınmak gerekir.

Siz onlara iyi bir eğitim vererek kişiliklerini kazandırırsanız; bir ordu içine salsanız bile, namus ve şereflerini korumasını bilirler.

Ailelerine, insanca yaşayabilecekleri ve çocuklarını okutabilecekleri iş ve maaş sağlayın, onlar namuslarını korumasını bilirler.

Osman Gazi Oktay
Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)