Kürdistani Demokratik Partisi kuruluyor


Kürdistani Demokratik Partisi adı alması beklenen Mesut Barzine’ye yakın oluşumun temelini 12 öncesinin 8 Kürt örgütü oluşturacak. Partinin kuruluş çalışmalarını 5 üyeden oluşan “Kürdistani Parti Girişimi” yürütecek. Partinin temel amaçları arasında, eşit, adil, demokratik ve özgür koşullarda, Kürt milletinin kendi kaderini tayin hakkını, kendi toprakları üzerinde kendi kendisini özgürce yönetme ve Kürdistan’ın devlet olma hakkını savunmak da yer alacak.

Mesut Barzani’nin Diyarbakır ziyareti ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendisine gösterdiği yakın ilgi, Irak, Suriye ve İran’dan sonra Türkiye’ye de Barzani çizgisinde bir siyasi partinin kuruluş çalışmalarına hız kazandırdı.

Sadece Suriye’de “El Parti” adıyla faaliyet gösteren Barzani çizgisindeki siyasi partiler, diğer ülkelerde Kürdistan Demokrat Parti adını tercih ediyor. 19-20 Ekim tarihlerinde Diyarbakır’da, 1980 öncesinin 8 Kürt örgütü üyelerinin çoğunlukta olduğu toplantıda Türkiye’de kurulacak partinin adının “Kürdistani Demokrat Parti” olması ağırlık kazandı.

TÜRKİYE’DE İKİ TOPLANTI
O nedenle partinin kuruluş çalışmalarını yürütecek 50 üyeli komiteye de “Kürdistani Parti Girişimi” arı verildi. Diyarbakır’daki bu toplantıdan ayrı olarak 14 Kasım’da da Ankara’da, ““Kürtler, Barış Demokrasi ve Çözüm Modellerini Tartışıyor” konferansı düzenlendi. Bu konferansı düzenleyen Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi adlı kuruluş da Barzani çizgisine yakın bilinen bir organizasyon.

ERDOĞAN’IN KATKISI
Başbakan Erdoğan’ın, cumartesi günü Diyarbakır’da, “Kürdistan” sözcüğünü kullanması ardından Türkiye’deki Barzanici partisinin adında ‘Kürdistan’ ibaresinin yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak ismin, “Kürdistani Demokrat Parti” diye küçük bir revizyona tabi olması da büyük olasılık.

TBMM YAKIN ZAMANDA YOK
Yasa gereği önümüzdeki yerel seçimlere katılma şansı olmayan bu partiye kuruluşu sonrası bazı sürpriz katılımların olabileceği, ancak kısa dönemde BDP’den kitlesel milletvekili katılımının beklenmediği öğrenildi. Leyla Zana, Sırrı Sakık ve Esat Canan gibi isimlerin Diyarbakır’da Barzani’yi karşılama töreninde hazır bulunması bu yöndeki haberlere güç kattı. Canan’ın Barzani ile aynı aşiretten gelmesi, Zana ile Barzani’nin birbirlerine ‘Abi-kardeş’ diye hitap etmesi bu yöndeki haberleri güçlendiriyor. Ancak, BDP içindeki tartışmaların bir süre daha süreceği ve tartışmalar sonucunda bir uzlaşmaya varılma olasılığının daha yüksek görüldüğü aktardılar.

OMURGA ESKİ ÖRGÜTLER
Aralık ayının sonuna dek kurulmasına beklenen bu partinin kuruluş toplantısına 12 Eylül döneminin örgütleri olan, Kürdistan Demokrat Partisi(KDP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği(DDKD), Kürdistan Ulusal Kurtuluşçuları (KUK), RIZGARİ, ALARIZGARİ, ÖZGÜRLÜK YOLU, TÊKOŞİN, KAWA yer aldı.

KDP’NİN İLKELERİ
Toplantıda Türkiye KDP’sinin kuruluşunu organize etmek amacıyla, 50 kişiden oluşan bir komisyon oluşturulurken, yeni partiye ilk adım olarak ‘Kürdistani Parti Girişimi’ hayata geçirildi ve partinin temel çerçevesi de belirlendi. Buna göre, bu partinin bazı ilkeleri şöyle olacak:

- Parti, eşit, adil, demokratik ve özgür koşullarda, Kürt milletinin kendi kaderini tayin hakkını, kendi toprakları üzerinde kendi kendisini özgürce yönetme ve Kürdistan’ın devlet olma hakkını savunacak ve bunu programlaştıracak.
- Kürt ve Kürdistan toplumunda tüm etnisite, din, sosyal katman, mezhepler için hukukun egemen olduğu, özgür, demokratik, adil, sivil, refaha dayalı, eşitlikçi ve temiz bir yaşam mücadelesi verebilecek.
- Mevcuttaki herhangi bir Kürt siyasal hareketine düşmanlık temelindeki bir karşıtlık ifadelendirmeyecek, Kürt ve Kürdistan sorununun çözümünde kendi düşünsel ve siyasal projeleriyle varlığını gösterecek.
- Kürdistan coğrafyası dışında, Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kürdün ulusal ve demokratik hak ve özgürlüklerini programına alacak. Bu hak ve özgürlüklerin kazanılması için, Türkiye’de eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi için en geniş toplum kesimleriyle ortak bir mücadele içinde olacak.
- Kürdistan’ın tüm parçalarındaki ulusal, siyasal, demokratik, kültürel, dinsel, cinsiyete dayalı, ekonomik tüm kurum ve kuruluşların, parçalar arası birlik, dayanışma ve ortak hareket etme gerekliliklerini savunacak, bu yönde aktif bir tutum içinde olacak.
- Güney Kürdistan Federal Devletin varlığını ve kazanımlarını Kürt ve Kürdistan sorununun çözümü için hayati değerde görecek.

YENİ BİR GÜÇ BİRLİKTELİĞİ
Türkiye KDP’sinin kuruluş çalışmalarını izleyen isimlerden biri de Ak Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Halit Adavan. Adavan, 12 öncesinde de Türkiye’de bir KDP gerçeği olduğunu; ancak gizli faaliyet gösterdiğini anımsatarak, Şerafettin Elçi’nin değişik isimlerle bu partiyi yaşatmaya çalıştığını anımsattı. Adavan, gelişmeyi şöyle özetledi:

“Kürt siyasetinin geçmişte de bazı dönemlerde değişik bölünmeler yaşandığı bir gerçek. Burada ise farklı fraksiyonların bir araya geldiğini görüyoruz. Yeni bir güç birlikteliği oluşuyor: Bu güç birlikteliği bölgedeki PKK eksenli tekli yapıyı belki de uzun ölçekte daha demokratik konuma getirebilir.”


Hürriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)