Sehvenci savcı, 'Yargı Erdoğan'a darbe yapıyor' demişti


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu ifadeye çağıran savcının daha önce katıldığı bir televizyon programında 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları için 'darbe' nitelemesinde bulunduğu "Hâkim ve savcılara bu darbeye karşı çıkma, seslerini yükseltme" çağrısı yaptığı ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir tarafından ifadeye çağırıldı. Gündeme bomba gibi düşen çağrı sonrasında ilk açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'dan geldi.

Tezcan açıklamasında, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısını iade ettik. Savcı suç. Unsuru görüyorsa, fezleke düzenleyip göndermeliydi" ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaparak çağrının 'sehven' gönderildiğini duyurdu.

Tüm bu açıklamaların ardından gözler çağrıyı yapan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir'e çevrildi. Demir, daha önce A Haber'de katıldığı televizyon programında bazı yargı mensuplarının da olduğu bir yapının Başbakan Erdoğan'a darbe yapmak istediğini belirterek, "Yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına inanan hâkim ve savcılara darbeye karşı çıkma, seslerini yükseltme" çağrısı yapmıştı.

'DARBE YAPILIYOR' DEMİŞTİ

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet skandalının patlak vermesinin ardından Hâkim ve savcıların mesleki sorunları ile gündeme ilişkin görüşlerini dile getirdiği adalet.org sitesinde "Darbeye karşı çıkalım" başlıklı bir yazı kaleme alan Mehmet Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yargının içinde de uzantıları bulunan bir kısım yapı tarafından darbe yapılmak istendiğini iddia etmişti.

Demir yazısında, "Son günlerde, soruşturmalar nedeniyle meydana getirilen ortam ve psikolojik algıya bu ülkenin Başbakanı 'darbe girişimi' dedi. Darbecilerin emniyet ayağını yetkisi dâhilinde görevden uzaklaştırdı. Başbakanın bu tespiti yargıda görevli olan ayağı için bir suç duyurusu olarak kabul edilerek HSYK tarafından derhal gereğine tevessül edilmesi gerekirken, HSYK' nın bir kısım üyeleri, darbe girişiminde bulunanları desteklemek anlamına gelecek şekilde hükümete karşı bildiri yayınladı. Yani görevine giren konuda kılını kıpırdatmazken, görevi olmayan konuda derhal harekete geçti" ifadelerine yer vermişti.

Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)