Ethem'in davasında adalet yine gelmedi


Gezi Direnişi sırasında polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük'ün davasında beşinci duruşma bugün görüldü. Mahkeme heyeti, sanık polisin tutuklanma talebini reddetti.

Ankara'daki Gezi Parkı Direnişi sırasında polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük'ün davasının beşinci duruşması bugün görüldü. Dava için yüzlerce kişi Ankara Adliyesi önünde toplanırken, CHP'li vekiller ve Gezi Direnişi'nde çocuklarını kaybedenlerin aileleri ile çok sayıda kişi davayı takip etti.

Duruşmaya peruksuz ve gözlüksüz katılan katil zanlısı Ahmet Şahbaz'ın görüntüsü duruşma salonunun ekranına yansıtıldı. Duruşma sanık avukatlarının, 'kapalı oturum' isteği ile başladı. Mahkeme heyeti, yeterli güvenlik önlemlerinin alındığı gerekçesiyle sanık avukatların istemini kabul etmedi.

Sarısülük ailesinin avukatı Teoman Özkan, "Sanığa soracağımız sorulara cevap almak istiyoruz. Yargılama yapılmasını istiyoruz. Sanığa belgeler göstereceğiz. Sizin güvenlik gerekçeniz sebebi ile Jandarma bizi sürekli itip kakmaktadır ve bu sizin umrunuzda değildir. Sayın başkan şu anda burada duruşma salonunun bu kadar sıkışık olmasını tek sebebi fazla kolluk kuvveti olmasıdır. Güvenliği bertaraf etmeyecek şekilde kolluk kuvveti sayısının azaltılması gerekmektedir" sözleriyle duruşma salonunda, katil zanlısı Şahbaz'ın çevresini saran onlarca jandarmaya tepki gösterdi.

ŞAHBAZ'I JANDARMA KORUDU

Sanık polis Ahmet Şahbaz'ı mahkeme salonunda jandarmanın koruması dikkat çekti. Bu durumun daha önce mahkeme salonunda sanığı sivil polislerin korumasına aile ve avukatların tepki göstermesi üzerine alınan bir karardan kaynaklandığı öğrenildi.

TÜM SORULARA TEK YANIT: SUSMA HAKKIMI KULLANIYORUM

Sanık Ahmet Şahbaz, 'susma hakkını' kullanırken, avukatları Ethem'in yaşamını yitirdiği olayın 'meşru savunma sınırları içinde' olduğunu savundu.

Duruşmayı takip eden Ethem Sarısülük'ün annesi, Sayfi Sarısülük, polis Şahbaz'a bağırarak "Bu tarafa, gözümün içine bak, nasıl yaptın yüzüme anlat" dedi.

SARISÜLÜK AİLESİNİN AVUKATLARINDAN SORULAR

Sarısülük ailesinin avukatları davada şu soruları yöneltti:

Ethem’i vurduktan sonra geride duran polis birlikleri arasına kaçtığını biliyoruz. Kaçtıktan sonra nereye gitti? Hastaneye nasıl götürüldü? Ambulans içinde tek miydi? Kaçtıktan sonra kaskını çıkardı mı? Hangi amirinin yanına gitti? Hastaneye kaçta gitti? Kaç defa rapor aldı? Silahı hangi tarihte teslim ettin? Tutanakta Ethem'i vuran şahıs olarak tespit edildin, 24.06'ya kadar nerede kaldın?

Sarısülük ailesinin avukatları şu sözlerle mahkeme heyetine seslendi:

"Ethem, anayasal hakkını kullandığı sırada polis tarafından vurulmuştur. Kamera görüntüleri izlendiğinde sanık öç alma saikiyle ve nefret ederek Ethem’i başından vurmuştur. Hiçbir hukuka uygunluk nedeni yoktur. Savcı,meşru savunma sınırının kasıtsız olarak aşıldığını beyan etmiştir. Ethem’in vurulmasından önce, sanığa taş isabet ettiği hakkında savcının zorlama yorumunun da bir dayanağı bulunmamaktadır Ne bir taş ne bir katı cismin polise değmediği çok nettir görüntülerde.

Sanık, görev ifa eder gibi göstericiyi tekmelemiş,silahını ateşlemiş ve bunlar olurken hiçbir polis memuru sanığa birşey olduğuna dair telaşa kapılmamıştır. Sanığın değil, göstericilerin meşru müdafaa hakkı bulunmaktadır. Sanığa herhangi bir fiziki müdahale şansı olmadan, sanık elinde tuttuğu silahı ateşlemiştir. Sanığın ilk ateşlemeden itibaren götericilerin geri çekildiği görülüyor, sanığın meşru müdafa sınırları içinde olduğu söylenemez

Sanık, amiri tarafından emniyet güçleri geri çekilsin emrine karşın görev sınırlarının dışına çıkarak yerde yatan göstericiye tekme atmıştır. Sanığın zor durumda olduğu iddiası yalandır.

Yargılanmanın bu şekilde sürmesi yeni katliamların önünü açıyor, Uğur Kurt’un öldürülmesi bunun son örneğidir."

TUTUKLANMASININ REDDİNE...

Mahkeme heyeti dava hakkındaki kararını açıkladı. Heyet, katil zanlısı Şahbaz'ın tutuklanmasını reddetti. Sanık avukatlarının Şahbaz’ın duruşmadan vareste tutulması talebi de reddedildi. Şahbaz’ın duruşmalarda hazır olmaması halinde tutuklama kararı çıkartılacağı bildirildi. Davanın bir sonraki duruşması 7 Temmuz’da görülecek.



ANKARA'DA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR...

13.05 Kararın ardından gelen tepkiler üzerine Ahmet Şahbaz duruşma salonundan kaçırıldı.

12.57 Kararın açıklanmasının ardından mahkeme salonu karıştı.

12.54 Dava 7 Temmuz 2014 saat 10.30'a ertelendi.

12.48 MAHKEME HEYETİ TUTUKLAMA TALEBİNİ REDDETTİ.

12.45 Salonda savcıya büyük tepki var.

12.45 Savcı, kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunmaması sebebiyle tutuksuz yargılama istedi.

12.40 Avukatlar, Ahmet Şahbaz'ın amirine "Çektim sıktım üç tane" diye anlattığı videoyu gösteriyor.

12.12 Ethem Sarısülük'ün vurulma anı teknik olarak inceletilerek mahkeme heyetine izlettiriliyor.

11.50 Ethem Sarısülük'ün annesi duruşmayı takip ediyor.

11.41 Sarısülük ailesinin avukatı Ahmet Şahbaz'ın tutuklanmasını talep etti.

11.27 Sanık polis Ahmet Şahbaz, sorulan tüm sorulara aynı yanıtı veriyor: Susma hakkımı kullanıyorum...

11.18 Sarısülük ailesinin avukatı Murat Yılmaz: Kolluk kuvvetleri, her suç işlendiğinde susma hakkını kullanıyor. Ancak kendileri, başka sanıkların susma hakkını kullandığı zaman örgütsel tavır takındığını iddia ediyorlardı. O zaman sanık, örgütsel tavır mı takınmıştır.

11.15 Sanık polis Ahmet Şahbaz, susma hakkını kullanacağını söyledi.

11.14 Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarısülük, duruşma salonundaki sanık polis Ahmet Şahbaz'a seslendi: "Bu tarafa, gözümün içine bak, nasıl yaptın yüzüme anlat... Oğlum mezarda yatıyor, sen dışarıda geziyorsun katil!"

11.09 Sanık polis Ahmet Şahbaz'ın avukatı, ceza verilmemesini talep etti. Olayın meşru müdafaa olduğunu savundu.

11.08 Ahmet Şahbaz'ın avukatlarının yaptığı 'kapalı oturum' talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

11.05 Duruşma salonundan bir görüntü. Sanık Ahmet Şahbaz'ın oturduğu bölge jandarma ablukası altında.

11.57 Ahmet Şahbaz'ın avukatı duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti. Talep kabul edilirse salon boşaltılacak.

11.55 Ethem Sarısülük davasının sanığı polis Ahmet Şahbaz, bu kez peruksuz ve gözlüksüz olarak duruşmaya katıldı. İşte o polis...


10.50 Duruşma salonu tamamen doldu ancak mahkeme kapısında içeriye girmeyi bekleyenler var.

10.44 Ethem Sarısülük davasında beşinci duruşma başladı.

10.00: Ethem Sarısülük'ün ailesi adliyede...

09.50: Ankara'daki kitle adliye önüne vardı. Gruptakiler, "Hepimiz Ethem'iz, öldürmekle bitmeyiz" sloganları atıyor.

09.30: Ethem Sarısülük davası için duruşma heyeti salona giriş yapıyor.

08.25: İstanbul'dan yola çıkan 3 otobüs Ankara'ya ulaştı.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)