Rehin kızlar İslamcı militanlara satılmış


Nijerya'da rehin alınan kız öğrencilerin İslamcı militanlara eş olması için satıldığı iddia edildi. Radikal İslamcı Boko Haram'ın iki hafta önce rehin aldığı kızlardan henüz haber alınamadı.

Nijeryalı aileler iki hafta İslamcı Boko Haram tarafından kaçırılan kız öğrencileri kurtarmada başarısız olan Nijerya hükümetine ateş püskürürken, yerel bir lider rehinelerin yurtdışında "karı" olarak satıldığını iddia etti.

Kuzeydoğu Borno eyaleti Chibok bölgesindeki bir devlet okulundan kaçırılan 100'den fazla öğrencinin arasında bir kızı ve iki yeğeni olan Enoch Mark "Bizim kızları örgür olmasında başarısız olan herkesin tanrım belasını versin" "dedi.

Orta ve kuzey Nijerya'da binlerce kişinin yaşamına kastetmiş Boko Haram'ın bu saldırısının beş yıl önce başladığı isyanda en şok edici saldırılarından biri olduğu belirtildi.

Öğrenciler kaçırıldıktan sonra kaç öğrencinin kaçırıldığının tam olarak belirlenememesi ve askerin arama kurtarma çalışmalarında başarısız olması eleştiri konusu oldu.

Borno yetkilileri 14 Nisan'da gün batımından sonra silahlı kişilerin okula yaptığı baskında 129 kızın kaçırıldığını söyledi ve 12 ila 17 yaş arasından olan kızları zorla kamyon konvoyuna aldıklarını belirtti. Yetkilier 52'sinin kurtarıldığını bildirdi.

Aralarında okul müdürünün de olduğu yerel yetkililer bu sayıları doğrulamıyor, 230 öğrencinin kaçırıldığını ve hala 187'sinin rehin tutulduğunu belirtiyor. AFP ajansına konuşan Mark, saldırıdan sonra karısının zor uyuduğunu belirterek "Kızımızı düşünerek geceleri uyanık kalıyoruz" dedi.

Gazeteport'un haberine göre, Chibok yaşlılar heyeti lideri Pogo Bitrus yerel yetkililerin kuzeydoğu bölgesi boyunca "değişik kaynakları" yardımı ile rehinelerin hareketini takip ettiklerini belirtti. Bitrus "Kamerun sınırındaki kasabalardan dün aldığımız bilgiye göre kaçırılan kızlarımız Çad ve Kamerun'da alıkonuluyor" dedi.

Kızların 12 dolara İslamcı militanlara "gelin" olarak satıldığını söyleyen Bitrus'un bu iddiasının bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığı ifade edildi. Savunma Bakanlığı konuyla ilgili henüz bir yorum yapamacağını belirtti.

Batılı eğitimin yasaklanmasını isteyen Boko Haram sık sık okullara saldırıp öğrencileri öldürüyor.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)