Böyle devam ederse İstanbul susuz kalacak


İSKİ Genel Müdürlüğü verilerine göre eğer su tüketimi son bir haftadaki hızıyla devam ederse, İstanbul 62 gün sonra susuz kalacak
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 21.68'e düştüğünü açıkladı. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kentte su kullanımının da artmaya başladığı, önceki gün günlük su tüketiminin 3 milyon metreküp sınırına dayandığı belirtildi. Kentte yaşayanlar suyu bu şekilde kullanmaya devam ederse ve ciddi bir yağış olmazsa bir yağış olmazsa İstanbul'un toplam 62 günlük suyu kaldı. 10 Temmuz'da bir önceki güne göre fazladan 90 bin metreküp su harcandığını belirten İSKİ, bu rakamın İstanbul'a fazladan 604 bin kişinin gelerek su tüketmesine eşdeğer olduğunu açıkladı.

Tasarruf yapın
Konuyla ilgili haberlerin gündeme gelmesi üzerine yazılı açıklama yapan İSKİ, 11 Temmuz itibariyle İstanbul'a şebeke suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 21.68 olduğunu, bunun da toplamda 188 milyon 290 bin metreküp suya tekabül ettiğini bildirdi. Açıklamada ayrıca, su kuyuları, Melen Projesi, Istrancalar ve Yeşilçay Regülatörleri'nden alınan suyun da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi. Melen'de yeterli su olmadığı dönemlerde Sakarya Nehri'nden günlük 800 bin metreküpe kadar su alma imkanı bulunduğu hatırlatılarak Melen Projesinin 2. Kademesi'nden su alma kapasitesinin günlük toplam 1 milyon 100 bin metreküp olarak hesaplandığı ifade edildi. Sıcak hava şartları ile su tüketimimin arttığını vurgulayan İSKİ, su yönetiminde tasarruf amaçlı kesintiler yapılmayacağını belirtti. Öte yandan idare, su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması için bütün İstanbullulara görev düştüğünü tüketim sırasında uygulanacak pratik tedbirlerle tasarruf yapılması çağrısında bulundu.

Barajlar alarm veriyor
İSKİ ve Devlet Su İşleri verilerine göre İstanbul 'daki barajlar kuraklık alarmı veriyor. İl genelindeki barajların doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 21,68. Kente su sağlayan barajlardan Ömerli yüzde 11,77, Pabuçdere yüzde 9,76, Sazlıdere yüzde 11,49, Büyükçekmece yüzde 18,02, Alibey yüzde 21,22, Terkos yüzde 49,76, Kazandere yüzde 43,68, Elmalı yüzde 33,19, Darlık yüzde 20,29 ve Istrancalar yüzde 26,4 dolulukla hizmet veriyor.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)