''Asgari'' zamma yurttaşlardan ilk tepki



Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret açıklandı

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 2015 yılında asgari ücretin yılın ilk 6 ayında 949 TL ikinci 6 ayında ise 1000 tl olacağını söyledi. Peki çalışanlar bu rakam hakkında ne düşünüyor?

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik 2015 yılında asgari ücretin yılın ilk 6 ayında 949 TL ikinci 6 ayında ise 1000 TL olacağını söyledi. Peki çalışanlar bu rakam hakkında ne düşünüyor?

Asgari ücret tespit komisyonu Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda son kez toplandı.
5 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret rakamları açıklandı.

Toplantıda işçiyi Türk-İş, işvereni ise TİSK'in temsil etti. Bakan Faruk Çelik, 2015 yılında asgari ücrette yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 6 zam yapıldığını açıkladı. Yıllık artış toplamda yüzde 12 oldu.

Buna göre bekar bir işçi için aylık brüt asgari ücret ilk altı için bin 202 TL, ikinci altı ay için bin 274 TL’ye yükseltilirken, aylık net asgari ücret 2015 ilk 6 ayı için 949 TL, ikinci altı ay için ise 1000 TL oldu.

Türk-İş belirlenen rakamı geçim standartlarının altında olduğunu ve karara itiraz ettiğini açıkladı.

İşveren temsilcisi ise yapılan zammın fazla olduğunu bu kadar zam yapmayı düşünmediklerini ifade etti.

Peki yurttaşlar asgari ücrete yapılan zamma ne tepki verdi?

Asgari ücrete 58 lira zam geldi gelmesine ama, bu parayla geçinen vatandaşın hali perişan. Çünkü sadece gıda fiyatları geçen yıldan bu yana 169 lira arttı. Hal böyle olunca asgari ücretli, bakın gelen zamma nasıl tepki gösterdi.

Tepkiler asgari ücret zammına. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği açıklama yapıldı. 891 lira olan asgari ücrete net 58 lira zam geldi. Ancak geçim sıkıntısı yaşayan asgari ücretli zamdan memnun kalmadı.

Asgari ücretli gelen 58 liralık zamma tepkili. Çünkü 4 kişilik bir aile için, sadece gıda fiyatları geçen yıldan bu yana 169 lira arttı. Peynir de, ekmek de, zeytin de zamlandı.

Tabii, ihtiyaçlar sadece gıda ile bitmiyor. Bunun yanı sıra kira, elektrik, eğitim ve sağlık harcamaları da var. BU kalemlerdeki toplam maliyet ise geçen yıldan bu yana 491 lira artış gösterdi.



Ulusal Kanal
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)