Kürdistan hayallerini hayata geçiriyorlar!



Türkiye, İran ve Suriye’den toprak isteyen Barzani, “Irak’tan boşanmak istiyoruz” diyerek ilk adımını attı

Peşmerge reisi Barzani, ABD’li bir generalle yaptığı görüşmeyi anlatırken, Irak haritasının acilen değişmesi gerektiğini belirterek, “Biz Irak’la boşanmak istiyoruz. Benim planım Sykes-Picot’u (Orta Doğu’nun şu anki haritasının çizildiği 1916 yılında Fransa ile İngiltere arasında imzalanan anlaşma) değiştirmek” ifadelerini kullandı.

Peşmerge lideri Mesud Barzani’nin Reuters’a ABD’li bir generalle yaptığı görüşme hakkında bilgi verdi. Barzani, Amerikalı generale, “Biz Irak’la boşanmak istiyoruz ve benim planım Sykes-Picot’u (OrtaDoğu’nun şu anki haritasının çizildiği 1916 yılında Fransa ile İngiltere arasında imzalanan anlaşma) değiştirmek istediğini” söylediğini ifade etti. Emekli Tuğgeneral Stratejist Nejat Eslen, Barzani’nin, Amerikalı generalle söylediklerinin çok önemli olduğunu belirterek, değerlendirmelerde bulundu. Eslen, Türkiye’nin başka konularla ilgilendiği zor bir dönemden geçtiği bir ortamda aynı talebin PKK ve bölücü Kürt unsurları tarafından da yapılabileceğine dikkat çekti.

Ders çıkarılmalı
Eslen, Türkiye’nin bu açıklamalardan bir ders çıkarması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin zayıf olduğu bir anda, bu bir ekonomik kriz olabilir, başka bir şey olabilir. Türkiye’de ki bölücü Kürtler de benzer şeyler söyleyebilir. Yani şunu söyleye bilirler: ‘Bizim Türklerle yaşayabilmemizi nasıl bekleyebilirler. Biz boşanmak istiyoruz.’diyebilirler. Ne zaman derler? Türkiye başka konularla meşgulken, zayıf düşmüşken, yorulmuşken. Çünkü Orta Doğu’da bir kaos var şu an. Bakın Barzani’de Sykes-Picot’tan bahsediyor. Jeopolitik öğrenmiş artık” dedi. Eslen, Orta Doğu’daki kaostan herkesin faydalanmak istediğini kaydederek, “Çünkü Orta Doğu’daki bu kaos bir değişim getiriyor. Bu değişimi de bu unsurlar birer fırsat olarak görüyor. Ama bu kaos bittiğinde yeni bir Orta Doğu ortaya çıkacak. Bunu kim söylemişti? ABD Dışişleri eski Bakanı Rice. Yeni devletlerin kurulduğu, yeni sınırların çizildiği bir Orta Doğu” şeklinde konuştu.

Erdoğan da eleştirdi
Tayyip Erdoğan da Marmara Üniversitesi 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada Sykes-Picot anlaşmalarının gereğini yapanlara çatmıştı. Erdoğan’ın o konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı: “Birinci Dünya Savaşı’nın galibi olan egemen güçler Kahire’de bir masanın etrafına oturdular, ellerine bir cetvel aldılar sınırlar orada çizildi. Yüzyıl önce egemen güçlerden çil çil altın alarak şuursuzca Osmanlı’ya isyan edenler, bu coğrafyaya en büyü ihaneti yapanlar vardı. Yüzyıl önce Arap çöllerinde Osmanlı’yı yıkmak için ajanlar vardı bugün de var. Lawrewnce, Arap görünümlü bir İngilizdi. Şu anda ajanlar bir hain olarak kendi halkları içinden çıkabiliyor. Gerek yakın coğrafyada, gerek Türkiye’de ‘hizmet’ diyerek, ‘basın özgürlüğü’diyerek, ‘bağımsızlık savaşı’ya da ‘cihat’ diyerek Sykes-Picot anlaşmalarının gereğini yapanlar maalesef var.”


Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)