Liberallerin "Demokrasiye Darbe" Deklarasyonu



26.12.2014 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde bir deklarasyon yayımlandı. ‘’ Aydınlara katıl ‘’ çağrısı yapan bir imza kampanyasıydı bu. Kim bu aydınlar diye çağrıyı okuduktan sonra isimlere takılı kaldım. Ahmet ALTAN, Cengiz CANDAR, Ertuğrul GÜNAY, Hasan CEMAL, Yasemin CONGAR, Nazlı ILICAK ve Mümtaz TÜRKÖNE vb. medyatik ünlüler var. Bunların dışında Ahmet İSVAN, Ataol BEHRAMOĞLU, Aydın ENGİN, Gencay GÜRSOY vb. gibi saygı duyduğum aydınlar da var.

‘’Demokrasiye Darbe ‘’ başlıklı yazı özetle şöyle: Kuvvetler ayrılığını, yargının bağımsızlığını, parlemento denetimini, barışçıl toplanma ve gösteri hürriyetinin kullanılmasını ve basın özgürlüğünü kendisine bir tehdit / darbe olarak algılayan, demokrasinin klasik denge ve denetim sistemlerini ‘’ Milli iradenin’’ önünde engel olarak sunan bir iktidar Türkiye’de iş başındadır. Aşağıda isimleri zikredilen biz imzacılar kamuoyunu Türkiye’de demokrasiden sapma yönünde kaygı verici bir sürece dikkat kesilmeye çağırıyor, AKP hükümetini bu girdiği tehlikeli yoldan dönmeye davet ediyoruz… ‘’

Günaydın ünlü insanlar. 12 Eylül 2011 anayasa referandumunda bu ülkenin cumhuriyetçileri, Kemalistleri, CHP’lileri, demokratları, sosyalistleri ‘HAYIR’’ derken ‘’yetmez ama EVET’’ diyerek medyada çığırtkanlık yapan sizler değil miydiniz?

Referandum bağımsız yargının kırılma noktasıydı. Entelektüel, demokrat görüneceksiniz, hem de ülkeyi bugünkü duruma getiren AKP’nin destekçisi olacaksınız. Şimdi koşullar değişti, hem demokrat hem de AKP’ye destek olmanın olanağı kalmadı. AKP’nin gerici bir diktatörlüğe giden siyasi yol haritasında size yer yok.

Anayasa oylamasında Pensilvanyadaki hoca efendi ‘’mezardaki ölüler bile oy kullanmalıdır’’ derken dönemin başbakanı da ‘’ alnı secdeye gelen yargıçlardan zarar gelmez’’ demişti. Sizler de şimdi bu iki güç arasındaki çatışmada sözü dinlenen ‘’ kanaat önderi’’ olma ayrıcalığından çıktınız. 5 yıl önceki anayasa oylamasında ‘’evet’’ demekle AKP iktidarına dayanak oldunuz ve siyasi öngörüşsüzlüğünüz için gerçek aydınlardan öncelikle özür dileyiniz.

AKP’liler Pensilvanya için yanıldığını belirttiler. Ülkenin başka sorunu yokmuş gibi gün 24 saat her olayın altından paralel yapı üretiyorlar. Siyasal iktidar 12 yıldır siyasi, ekonomik, kültürel, hukuki alanda yaptığı her düzenlemeyi ‘’ reform ‘’ , ‘’devrim’’ sözcükleri kullanarak ülkenin geriye gidişini ileriye gidiyormuş gibi bir algı yaratmak istedi. Şimdi tüm suçları ortağına yüklüyor.

‘’ Demokrasiye darbe’’ çağrısının içeriğine katılıyor ve destekliyoruz. Bugüne kadar maliyeti ağır olsa da gerçekleri görmek, demokrasi mücadelesi açısından bir kazançtır. Aydın her dönem yurtseverliği ve evrensel görüş ufkuyla ileriyi gören insandır.


A.Fuat Özkan

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Zekeriya Bayram4 Ocak 2015 13:12

    Türkiye 'de demokrasiden sapma korkularını daha önceden algılayan aydınlarımız olmuş olsaydı ve bizim kötüyü geç farkeden halkımızı aydınlatmaya çalışsaydı, hükümetin gücünden nemalanmaya çalışmasaydı bu gerici sürecin içine girmezdik.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder