Atlar, insanlara benzer yüz ifadeleri gösteriyor



Memeli Canlılar İletişimi araştırmacıları, insanlar gibi atların da sosyal durumlara uyumlulaştırabilmek adına çeşitli yüz ifadeleri için kaslarını kullandıklarını gösteriyor. Bu mimikleri genellikle burun delikleri, dudaklar ve gözler oluşturuyor.

5 Ağustos tarihinde PLOS ONE adlı dergide yayımlanan bu bulgular; yüz ifadelerini bir iletişim aracı olarak kullanan farklı türler arasındaki gelişimsel paralelliği ortaya koyduğunu iddia ediyor.

Çalışma,atlar için iletişim kurmakta yüz ifadelerinin önemli bir ipucu olduğunu gösteren önceki araştırmalar üzerine inşa edilmiş; bu araştırmalar için de temel kas hareketlerinin altında yatan yüz ifadelerini belirleyici bir kodlama sistemi kurulmuş.

Postmouth ve Duquesne Üniversiteleri Araştırmacılarının işbirliği ile gerçekleştirilen ve Sussex ekibi tarafından tasarlanan Atların Yüz Eylem Kodlama Sistemi “The Equine Facial Action Coding System” (EquiFACS) 17 eylem birimi, yani 17 birbirinden ayrı yüz hareketi tespit etmiş. Bu veriler insanlardaki 27, şempanzelerdeki 13 ve köpeklerdeki 16 farklı yüz hareketiyle karşılaştırılmış.

Araştırmanın yazarlarından Jennifer Wathan, atların, evcil kedi ve köpeklere göre daha iyi olan görüş açılarıyla baskın olarak görsel hayvanlar olduğunu; ancak yüz ifadeleri kullanımının büyük ölçüde gözden kaçırıldığını belirtiyor. Çalışmada şaşırtıcı nokta,atlardaki farklı ve karmaşık yüz ifadelerinin zengin repertuarı ve bu ifadelerin insanların yüz ifadelerine olan benzerliği.

İnsanlar ile atlar arasındaki yüz yapısının farklılıklarına rağmen; dudak ve göz hareketleri ile ilgili benzerlikleri tespit ettiklerini belirten Wathan, güncel amaçlarının ise bu ifadeler ile duygusal durumlarını ilişkilendirmek olduğunu ekliyor.

Araştırmacılar, atların yüzü ile yapmalarının mümkün olduğu tüm farklı hareketleri tanımlamak için, doğal olarak oluşan davranışlarını geniş bir yelpazede video kaydına alarak ayrıntılandırmış; aynı zamanda bu hareketlerin altında yatan yüz kaslarının anatomisi ile ilgili de derin bir inceleme yapmışlar. Belirlenen her bir yüz hareketine, bir kod verilmiş.

Araştırmanın diğer yazarları bu sonuçları oldukça ilgi çekici ve şaşırtıcı buluyor; ve atların, karmaşık ve akıcı sosyal sistemleri ile oldukça geniş bir aralıkta yüz hareketleri olduğunu ve bu ifadeleri pekçok diğer hayvan ve insanla paylaştıklarını belirtiyor. Bu noktada yüz ifadelerinin gelişiminde sosyal etkenlerin belirgin bir etkisi olduğu üzerinde de dikkatle duruluyor.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)