Erdoğan'ın kavga arayışı başarılı oldu



Türkiye genel seçimine geniş yer ayıran Hollanda basını, Türkiye'deki parlamento seçiminin sonuçlarını 'sürpriz' olarak değerlendirdi.

Hollanda Televizyonu NOS, Erdoğan'ın şiddetli biçimde kavga arayışının başarıya ulaştığı yorumunu yaptı.

NOS, "Muhalefete göre, Türkiye'nin diktatörlüğe bir adım daha yaklaştığını" duyurdu.
Canlı bağlantılarla Türkiye'deki durumu aktaran NOS, AKP'nin resmi olmayan sonuçlara göre parlamentoda salt çoğunluğu elde ettiğini duyurdu. Diyarbakır'daki Kürt seçmenin "hile yapıldığı gerekçesiyle" sonuçları protesto ettiği aktarıldı.

Seçim öncesi yapılan anketlerin daha farklı bir tablo ortaya koyduğunu vurgulayan Hollanda Televizyonu, "Erdoğan'ın kazançlı çıkması tam bir sürpriz" ifadesini kullandı.
NOS'un yorumunda, "Muhalefet, Erdoğan'ı kıskaca aldığını ve yavaş yavaş yumuşatacağını düşünüyordu. Ancak bu sonuçlara göre artık muhalefet Türkiye'nin diktatörlüğe bir adım daha yaklaştığını söyleyecektir" dendi.

"Seçmenler AKP'yi huzursuzluğa tercih etti"

Hollanda Televizyonu'na göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "şiddetli biçimde kavga arayışı" işe yaradı; AKP, Kürt bölgelerinde bile daha çok oy aldı.

NOS, birçok insanın geçtiğimiz aylarda yaşanan huzursuzluk yerine AKP iktidarını tercih ettiği yorumuna yer verdi.

Hollanda Haber Ajansı ANP'ye göre, anketler 2002'den bu yana AKP'yi el üstünde taşıyan seçmenin artık bıktığını gösteriyordu. Bunun nedeni de Kürtlerle çatışmalar, Suriye'deki iç savaş ve IŞİD'in saldırılarına yönelik tepkiydi.

Ajans'a göre, seçim sonuçları, Erdoğan'ın popülaritesinin hafif sarsıntılara dayanabileceğini ortaya koydu.

ANP 'tek başına iktidarı elde etse de AKP'nin Erdoğan'a başkanlık yolunu açacak anayasa değişikliği için yeterli sayıya ulaşamadığının' altını çizdi.

NRC gazetesi de son dönemde yaşanan IŞİD ve PKK saldırılarının AKP'yi yeniden popüler hale getirdiği yorumuna yer verdi. NRC, artan şiddetin yanı sıra düşüşteki demokrasinin ekonomiyi etkilediğini, Türk parasının değer kaybettiğini, yatırımcıların tedirgin olduğunu ve işsizliğin arttığını anımsattı.

Volkskrant gazetesi de seçim sonucunu "sansasyonel" olarak değerlendirdi. Erdoğan'ın 7 Haziran sonrası yeniden seçim ısrarının kendi lehine olduğunu belirtti. Gazete 'yorumcuların yüzde 90'ının böyle bir sonuç beklemediğini' vurguladı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)