‘Eşitsizlik, İşsizlik Ücretler’



Türk-İş: 1300 lirayla geçim olmaz
L20 toplantısının ‘Eşitsizlik, İşsizlik Ücretler’ adlı oturumu öncesi konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, bin 300 lirayla geçinmenin mümkün olmadığını vurgulayarak ülkede 5 milyon 400 bin civarında asgari ücretle çalışanın bulunduğunu bildirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Antalya’da G20 Liderler Zirvesi öncesinde Limak Atlantis Otel’de düzenlenen L-20 toplantısının “Eşitsizlik, İşsizlik, Ücretler” adlı oturumu öncesi, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakanlık’ta bir araya geldiklerini ve yaklaşık 7 saat süren bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Atalay, işverenlerin tamamının da toplantıda hazır bulunduklarını aktardı. Atalay, bin 300 lira ile geçinmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, ülkede 5 milyon 400 bin civarında asgari ücretle çalışanın bulunduğunu bildirdi. Bu paranın başlangıç ücreti olduğunu anlatan Atalay, şu bilgileri verdi:

‘BİR SIKINTI GÖRMÜYORUM’
“Bu konuyla ilgili söz konusu toplantıda bir, iki işverenimizin serzenişi oldu ama bir problem görmüyorum, bir sıkıntı da görmüyorum. Sayın Başbakan, işverenlerin büyük bölümü de bu konuyla ilgili olumlu görüş belli etti. Bazı işverenlerimiz de ‘bu yükün bir bölümünü hükümet alsın’ diye ifade etti. Bununla ilgili Sayın Başbakan da ‘bir çalışma yapacaklarını’ söyledi. Aralık ayı başında komisyon toplanacak, Türk-İş olarak da biz komisyonun tarafıyız. Asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin biz, ‘evet’ diyoruz, hükümet ‘evet’ diyor, işverenlerin de ‘evet’ diyeceğini umut ediyorum. Asgari ücretle çalışan işçiler ocak ayının başından itibaren bin 300 lira almaya başlayacak. Asgari ücrette bir problem görmüyorum. Bir an evvel insanlara ocak ayının başından bu paralarını versinler.”

‘YILLARDIR ÇALIŞANLARIN KADEMESİ ARTIRILMALI’
Atalay, bu konuya ilişkin aslında önemli bir sorunun olduğunu ileri sürerek, “On yıldır işyerlerinde çalışanlar var, bin 300 lira para alıyor. Yeni işe giren de bin 300 lira alacak, bunların durumu ne olacak? Bunların kademesinin artırılması gerekiyor. Problemin biri bu” diye konuştu.
Diğer bir problemin daha bulunduğunu belirten Ergün Atalay, “Çok tehlikeli ve az tehlikeli işler var. Bunların ücretinin bin 300 liranın üzerinde olması gerekiyor. Bir tekstil ya da gıda sektöründe çalışanla, madende çalışanın durumu bir olmamalı, diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

‘SATIN ALMA GÜCÜ ARTIRILMALI’
L20 toplantısındaki “Eşitsizlik, İşsizlik, Ücretler” isimli oturumda da, Türk-İş Genel Başkanı Atalay, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Başkanı Joao Antonio Felicio ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan birer konuşma yaptı. Atalay, bu yılın şubat ayında L20 başlangıç toplantısını düzenlediklerini hatırlatarak, L20’nin görüş ve politika önerilerini Türkiye’de daha bilinir kıldıklarını söyledi. Atalay, bu kapsamda gerçekleştirdikleri toplantılarda, dünyada işsizlik sorununun geldiği kritik durumu ve gelir eşitsizliğini anlattıklarını ifade etti.

‘SORUMLULUK ALIN’
L20’nin ve tüm G20 ülkelerinin güçlü bir sosyal koruma, asgari ücret sistemi ile toplu pazarlık sistemini talep ettiklerini aktaran Atalay, ücretlerin ve çalışan kesimin satın alma gücünün artırılması, iç talebin canlandırılması gerektiğini, istihdam yaratacak büyük alt yapı yatırımlarının zorunlu olduğunu ifade ettiklerini de kaydetti. Toplantılarda özellikle Türkiye’de çok yoğun şekilde yaşanan sığınmacı krizine değindiklerini anımsatan Atalay, mültecilerin yoğun oldukları bölgelerde, ücretlerin azalması ve kayıtdışının artması başta olmak üzere pek çok sosyal ve kültürel sorun yaşandığını anlattıklarını belirtti, G20 ülkelerinin, Suriyeli mülteciler konusunda daha fazla sorumluluk almak zorunda olduğunu söyledi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)