Hiç kimse Rus uçağını vuramaz



Kremlin Sözcüsü Peskov “Türkiye uçağımızı düşürerek meydan okudu. Hiç kimse Rus uçağını vuramaz. Cevap verilmelidir” dedi
Su-24 uçağının düşürülmesini ’provokasyon’ olarak tanımlayan Peskov, iki ülke arasındaki ilişkilerin onarılması zor büyük hasar gördüğünü belirtip, “Bu tehdide verdiğimiz tepki yerindedir” dedi.

Bilinçli olarak yapıldı

Duma Başkanı Sergey Narışkin de, “Askerlerimiz bilinçli olarak öldürüldü ve bunun cezalandırılması gerekir. Rusya’nın askeri açıdan cevap verme hakkı mevcut” ifadesini kullandı.

Kremlin: Kimse Rus uçağını vuramaz!

Gerilimi giderek tırmandıran ve uçağın düşürülmesini provokasyon olarak niteleyen Kremlin’in Sözcüsü “Türkiye bize meydan okudu” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, katıldığı bir TV programında, Su-24 uçağının düşürülmesi sonrası Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin onarılması zor bir hasar gördüğünü söyledi. Rossiya 1 TV kanalına konuşan Sözcü Peskov, Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesini provokasyon olarak tanımlayarak “Bu tarz korkunç provokatif eylemler, ne NATO’nun ne Rusya’nın ne de Türkiye’nin çıkarına” dedi.

Peskov, birçok NATO ülkesinin Su-24 uçağı konusunda Türkiye ile dayanışma göstermediğine de dikkat çekti. “Ortada işgal, ihlal yokken hiç kimse hain bir şekilde Rus uçağını kuyruğundan vuramaz” diyen Peskov, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin bu gelişmeyle onarılması zor bir hasar gördüğünü kaydetti. Ankara’nın öngörülemeyen eylemlerini güçlükle tanımladıklarını söyleyen Kremlin sözcüsü, “Türkiye, Su-24 uçağını düşürerek Rusya’ya eşi görülmemiş bir meydan okumada bulundu. Bu tehdide verdiğimiz tepki yerindedir” diye konuştu. Peskov ayrıca, Su-24 uçağının düşürülmesi gibi olağanüstü durumların önlenmesi için iki ülke arasında kurulan doğrudan hattın askıya alındığını hatırlattı.

Askeri yanıt

Suriye sınırında Rus savaş uçağının Türkiye’ye ait F-16 tipi jetler tarafından düşürülmesine bir tepki de Rus parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin’den geldi. Narışkin, NATO üyesi Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesi sonrası ülkesinin buna askeri cevap verme hakkı bulunduğunu söyledi. Romanya televizyonu Digi24’e konuşan Narışkin, “Askerlerimiz bilinçli olarak öldürüldü ve bunun cezalandırılması gerekir” dedi. Narışkin, “Bunu kimin yaptığını biliyoruz ve yargılanmalılar. Rus tarafının buna cevabı, uluslararası yasalar çerçevesinde olmalı. Ancak diğer taraftan Rusya’nın askeri açıdan cevap verme hakkı mevcut” şeklinde konuştu. Rus parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, Rus savaş uçaklarının korunması için ülkesinin ilave askeri önlemler aldığını sözlerine ekledi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)