Türkiye’nin hava sahasını koruma hakkı var



Sınırımızı 1,5 ayda 5 kez ihlal eden Rus savaş uçağı 6’ncı denemede F-16’larımız tarafından Yayladağı bölgesinde düşürüldü. İlk kez bir Rus uçağı NATO üyesi ülke tarafından vurulmuş oldu
5 dakikada 10 kez uyarı

Genelkurmay, uçağın beş dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen hava sahamızı ihlal ettiğini, söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde iki F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulduğunu açıkladı.

Rusya: Uçak Suriye’de idi

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Uçak bütün uçuşu boyunca kesinlikle Suriye sınırları içinde kalmıştır” denildi. Açıklamada, bu uçuşun da objektif kontrol araçları tarafından kaydedildiği vurgulandı.

MİT devrede

Türk F-16’larının vurduğu Rus uçağının iki pilotu muhaliflerin eline geçti. Pilotların serbest bırakılmaları için MİT devreye girdi.

NATO’da kırmızı alarm

“Olayı yakından takip ediyoruz” açıklaması yapan NATO Konseyi, Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle olağanüstü toplandı.



Sınırımızı ihlal eden Rus uçağı düşürüldü

Suriye sınırındaki Kızıldağ bölgesinde sınırımızı ihlal eden Rus Su-24 savaş uçağı angajman kuralları çerçevesinde vuruldu.

Sınırımızı ikinci kez ihlal eden Rus savaş uçaklarından biri dün Kızıldağ bölgesinde düşürüldü, 3 Ekim’de Rusya’ya ait bir savaş uçağı Türk hava sahasını ihlal edince Türkiye Rusya’ya nota vermiş ve tekrarı durumunda angajman kurallarının gereğini yerine getireceğini duyurmuştu. Rusya ise “Uçağımız Suriye’nin kuzeyinde görev uçuşunu tamamlamıştı. Hava oldukça bulutluydu. Uçağın Türk hava sahası yakınlarından geçtiği esnada radar, bir hava savunma sisteminin uçağa kilitlenmeye çalıştığını tespit etti. Pilot bu nedenle kaçış manevrası yapmak durumunda kaldı ve kısa süreliğine Türk hava sahasını ihlal etti” demişti. Benzer bir olayın dün Hatay Yayladağ bölgesinde yaşanmasının ardından Türkiye angajman kuralları çerçevesinde bir Rus savaş uçağını düşürdü. Suriye sınırındaki Kızıldağ bölgesine düşen uçağın ilk aşamada hangi ülkeye ait olduğu tartışılırken Cumhurbaşkanlığı kaynakları, uçağın Su-24 tipi bir Rus uçağı olduğunu duyurdu. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, saat 09.20’de Hatay Yayladağı bölgesinde Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçağın beş dakika içinde 10 kez ikaz edildiği belirtildi. Söz konusu uçağın ikazlara rağmen Türk hava sahasını ihlal ettiği bildirilen açıklamada, “Söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde 24 Kasım 2015 saat 09.24’te bölgede hava devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağımız tarafından müdahalede bulunulmuştur” ifadesi kullanıldı.

Nota verilmişti

Olayın öğrenilmesinin hemen ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşerek bilgi aldı. Davutoğlu, Sinirlioğlu’na NATO, BM ve ilgili ülkeler nezdinde girişimde bulunması talimatı verdi. Çankaya Köşkü’nde pazar günü gerçekleştirilen güvenlik toplantısında, sınır ihlallerine karşı her türlü önlemin alınması yönünde talimat verilmişti. Olaydan sonra Bayırbucak bölgesi Ağcabayır köyü kırsalında iki Rus savaş helikopteri alçak uçuş yaparak düşürülen savaş uçağını ve pilotlarını aradı. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları, 23 Mart 2014 tarihinde sınır ihlali yapan Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Mig-23 tipi uçağını vurmuştu. Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı. Türk savaş uçakları 16 Ekim’de Suriye sınırı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal eden Rus yapımı bir İHA düşürmüştü.



Pilotlara ne oldu?

Ankara’ daki güvenlik birimlerine göre, paraşütle atlayan pilotlar sağ ve muhaliflerin elinde. Rus Genelkurmayı ise pilotlardan birinin yerden açılan ateşle öldürüldüğünü bildirdi. Başbakanlık kaynakları, 2 pilotun sağ ve muhaliflerin elinde olduğunu belirterek, MİT’in bölgedeki muhaliflerle temas kurduğunu bildirdi. Kızıldağ’ı Esad birliklerinden geri alan Türkmen Tugayı Komutanı Mustafa Abdullah da, pilotlardan birisinin ellerinde olduğunu açıkladı.



Obama: Türkiye hava sahasını korur

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rus uçağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Obama, “Türkiye’nin hava sahasını koruma hakkı var. Bölgede gerilimin tırmanmaması için tarafların iletişimde olmaları gerekiyor” dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)