Esad, İran'ın sığınma teklifini reddetti mi?


İran'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve ailesine resmen sığınma teklif ettiği, Esad'ın ise bunu reddettiği iddia edildi.

İsrail’den yayın yapan haber televizyonu i24 verdi. İ24, haberini Lübnan’ın Al Mayadeengazetesine demeç veren veren İran İstihbarat Bakanı Mahmt Alavi’ye dayandırdı. Alavi, Al Mayadeen’e verdiği röportajda, İran Ordusuna bağlı Kudüs Gücü’nden bir Korgeneralin ,İran’ın sığınma teklifini Esad’a ilettiğini söyledi. Alavi, Esad’ın bu teklifi reddettiğini de açıkladı. İran İstihbarat Bakanı, “Esad kendisi ve ailesinin, Suriye’deki diğer aileler gibi, Şam’da kalmaya devam edeceğini söyledi” diye konuştu.

İRAN, ESAD’A DESTEKTEN HİÇ VAZGEÇMEDİ

Esad ve ailesine teklif edilen sığınma teklifi, İran yönetiminin Suriye’de başından beri Esad yönetimine verdiği desteğin son halkasını teşkil etti.

Tahran hükümeti, Suriye’de iç karışıklıkların başlamasından itibaren Esad’ın yönetimde kalması için önce lojistik ve siyasi destek verdi. Ancak bu destek yeterli olmayınca, İran’ın desteklediği Hizbullah üyeleri, bizzat Suriye’de, Esad güçlerinin yanında savaşmaya başladı. İran’ın desteği, Esad’ın yardımına Hizbullah’ı göndermekle de kalmadı; İran ordusunun elit gücü olarak anılan Kudüs ordusu mensubu asker ve generaller de bizzat Esad’ın ordusuna eğitim ve destek verdiler. Türkiye-Katar ve suudi Arabistan, Suriye’de Esad karşıtı Sünni selefi muhalif örgütlere destek verirken, Esad’ın yönetimde kalmasını Rusya ile birlikte, İran’ın desteği sağladı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)