Görüşmeden AKP kongresi ve erken seçim planı çıktı


Dünkü Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinden olağanüstü AKP kongresi ve erken seçim planı çıktı. Erdoğan’ın ‘makam’ göndermesi yaptığı Davutoğlu’nun bugün erken kongre kararını ve aday olmayacağını açıklaması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugünkü AKP MYK öncesinde dün görüştü. Erdoğan’ın görüşme öncesi Davutoğlu’na “Makamlar, insanlara hizmet için bir araçtır” göndermesi yapması gözleri bu toplantıya çevirdi. Edinilen bilgilere göre Ramazan ayında yapılacak AKP Kongresi Mayıs’a çekilecek ve Davutoğlu aday olmayacak. Erdoğan sonbaharda da erken seçime gidilmesini planlıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun bugün yapması planlanan görüşmesi düne alındı. Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada “Haftalık olağan görüşme” denildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu saat 18:28’de Başbakanlık Konutu’ndan çıkış yaptı. 18.00’da başlaması gereken görüşme 18:40’ta başladı. 1 saat 40 dakikalık zirve 20.20’de sona erdi. Davutoğlu 20.30’da Başbakanlık Konutu’na döndü. Davutoğlu’nun yanında Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’ın da olduğu görüldü. Cumhurbaşkanlığı kaynakları görüşmenin ‘olağan’ olduğunu ve açıklama yapılmayacağını bildirdi. Öte yandan Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün saat 11’de AKP Genel Merkezi’ndeki MYK toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyecek.
Ankara kulisleri görüşmenin ardından hareketlendi. Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre AKP’nin Ramazan ayından önce, Mayıs’ta kongreye gidecek. Kesin tarih ise bugün yapılacak MYK toplantısında belirlenecek. Davutoğlu bugünkü MYK’da Mayıs’taki kongreyi açıklayacak ve aday olmayacağını duyuracak. Kongrede de bir veda konuşması yapacak.

‘MAKAM’ GÖNDERMESİ
Erdoğan’ın dün Davutoğlu hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle herkesin gözü bu görüşmeye çevrilmişti. Erdoğan Saray’da 25. Muhtarlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Makamlar, insanlara hizmet için bir araçtır. Önemli olan bulunduğunuz yere nasıl geldiğinizi, orada ne yapmanız gerektiğini ve hedeflerinizin neler olduğunu unutmamanızdır” sözleriyle Davutoğlu’nun AKP Grubundaki sözlerine gönderme yaptı. “Muhtar, belediye başkanı da olsanız milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı da olsanız kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi ideolojik saplantıları, kendi çıkarları için hizmet makamlarını işgal edenler Türkiye’nin birikimini arttırmak şöyle dursun mevcudu da heba etmişlerdir.”
Erdoğan’ın bu sözleri siyasi kulislerde Başbakan Ahmet Davutoğlu’na gönderme olarak değerlendirildi. Davutoğlu, Salı günü AKP Grup toplantısında çok sinirli bir şekilde yaptığı konuşmada, “Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam” demişti.

ERKEN SEÇİM SENARYOSU
AKP içinde yaşanan gerilim “Yeni Anayasa ve Başkanlık” konusunda Mecliste gerekli çoğunluğun sağlamasını zora soktu. Mecliste 330 oya ulaşılsa bile yapılacak bir referandumda yüze 50’yi aşmanın çok rahat olmadığı tespit edildi. Yapılan anketlerde Yeni Anayasa ve başkanlığa desteğin istenilen ölçüde olmadığı görüldü.

330 ZOR, AKP’DE FİRE BÜYÜK
Ağustos ayı sonu, Eylül başı, en geç sonbaharda yapılması planlanan erken genel seçimlerle ilgili AKP’de ve Ak Saray kulislerinde konuşulanlar şöyle:
AKP’de iç gerilim giderek yükseliyor. “Yeni Anayasa ve Başkanlık” konusunda AKP’de fire beklenenin üstünde. Diğer partilerden ikna edilecek milletvekilleri ile açık kapatılsa da AKP’den verilecek fire geleceklerden daha yüksek. Fire sayısı 50’yi bulabilir. Erdoğan’la Davutoğlu arasındaki gerilimin artmasının bir nedeni de bu. Erdoğan Davutoğlu’nun saman altından su yürüttüğüne inanıyor. Teklifin Mecliste reddedilmesi için çalıştığı görüşü öne çıkıyor.
Meclis’te 330 bulunsa bile referandumda yüzde 50’yi aşmada sıkıntı var. Yapılan anketler istikrarsız. Yüksek çıkan sonuçlarla doğrulama anketleri uyumlu değil. Sıcak yaşanan olaylar sonuçları etkiliyor. Sonuç net olarak görülmeden referandum riskli. AKP tek başına iktidar olsa da yenilgiye tahammülü yok. Her şey bir anda tersine dönebilir.

MHP’DEKİ KRİZ FIRSAT
Referandum riskli olduğu için “Yeni Anayasa ve Başkanlık” konusunun Mecliste çözülmesi benimsenmiş durumda. Bunun şartları hazır. HDP hızla baraj altına gidiyor. MHP’de kriz devam ederse parti bölünür ve MHP de baraj altı kalır. Bu durum tarihi bir fırsat. Zaman geçirmeden yapılacak bir seçim iki partili bir Meclis oluşturur. AKP Anayasayı tek başına değiştirecek çoğunluğa ulaşır. 2002 seçimlerinde AKP yüzde 34’le 363 milletvekili çıkarılmıştı, şimdi 400 milletvekili çantada keklik.

AKP GRUBUNU İKNA: 400 MİLLETVEKİLİ
AKP Grubunda erken seçime karşı olanlar var. Ancak onlar 400 milletvekili ile ikna edilir. Şu anda 317 milletvekili var. Bu milletvekilleri yerini korur. Bunların dışında en az 83 milletvekili daha gelecektir. Bu durum herkesi ikna eder. İtirazlar biter.

KRİZİN SON DAMLASI: PELİKAN DOSYASI!
AKP’de iplerin koptuğu ve kongre kararının alındığı Erdoğan-Davutoğlu zirvesine günler kala sosyal medyada dolaşıma sokulan “Pelikan Dosyası” adeta yaşanacak krizin habercisi oldu. Saray çevresinden yazıldığı anlaşılan dosyada Davutoğlu sert bir dille hedef alınmış adeta “ihanet”le suçlanmıştı.
Davutoğlu, önceki günkü grup toplantısında dosyayı yayınlayanlar için “sanal şarlatanlar” ifadesini kullandı. Dosyada Davutoğlu, danışmanları üzerinden paralel bir yönetim kurmak,
17 Aralık dosyasında adı geçen bakanları Yüce Divan oylaması üzerinden harcamaya çalışmak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı Erdoğan’dan habersiz vekil yapmaya çalışmakla suçlandı. “Dolmabahçe Mutabakatı” olarak litaretüre geçen görüşmeyi planlamak ve Karar gazetesi üzerinden kendi medyasını kurmaya çalışmak da dosyadaki suçlamalar arasındaydı.

VEKİLLERİ GRUP GRUP TOPLAYACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AKP’de yaşanan krizi aşmak için AKP milletvekilleriyle gruplar halinde toplantı yapacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Erdoğan AKP milletvekilleriyle üç grup halinde görüşecek. Erdoğan, görüşmelerde milletvekillerini dinleyecek, arkasından da Davutoğlu ile yaşadığı sorunlar konusunda milletvekillerine bilgi verecek. Erdoğan’ın AKP milletvekilleriyle yapacağı toplantının birincisinin bugün gerçekleşmesi bekleniyor. Yaklaşık 100 milletvekilinin katılacağı toplantıda bakan, parti yöneticisi komisyon başkanları ve milletvekilleri yer alacak. Erdoğan’ın milletvekillerine açıkça “Davutoğlu ile yola devam edilip edilmemesi” konusunu soracağı da ifade edildi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)