Olumsuz hava şartları nedeniyle kiraz üretiminde düşüş


İzmir'in Ödemiş ilçesinde, sezonun ilk kirazı tezgahlarda yerini alırken, olumsuz hava koşulları kiraz üretiminde rekolteyi düşürdü

Ödemiş ilçesinde kiraz üreticileri, merakla bekledikleri kiraz hasadını yaptı. Yılın ilk turfanda kirazları, Bademli ve Bıçakçı mahallelerinde satışa sunuldu. Kirazın kilosu 7-10 TL arasında satılırken, bu yıl kiraz rekoltesi üreticileri memnun etmedi. Elverişsiz hava koşullarının üretimi etkilediğini ifade eden üreticilerden Engin Güven, kiraz üreticilerinin fiyatlardan yüzünün güldüğünü ancak üründe sıkıntı olduğunu söyledi.

Ödemiş’te, yılın ilk kirazının görücüye çıktığını belirten Güven, şöyle konuştu: "Bademli ve Bıçakçı mahallelerinde ilk kez oluşan kirazların kilosu 7-10 TL arası satılıyor. Ancak bu yıl hava şartlarının kiraz için olumsuz ilerlemesi kirazda rekolteyi düşürdü. Bölgede geçen yıla göre kiraz üretimi hissedilir derecede düşmüş vaziyette. Burada üretilen Salihli kirazı dediğimiz kirazın pazarı yurt dışında. Ürünün yurt dışına gitmesinden dolayı fiyatlar yüksek. Bademli ve Bıçakçı bölgesinde yetişen kiraz bugün başta Almanya olmak üzere Belçika, Çin ve Hollanda gibi ülkelere ihraç oluyor. Üreticimiz açısından fiyatlar çok güzel ancak dediğimiz gibi üründe düşüş olmasından dolayı sıkıntı var. Önümüzdeki günlerde sezonun aynı seviyede gideceği tahmin ediliyor."

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)