CHP'den İdam ve Kişisel Silahlanma Açıklaması


CHP'li Gök, idam tartışmalarına ilişkin, "soğukkanlı ve sağduyulu olunmalı” uyarısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM’deki makamında düzenlediği basın toplantısında, “Artık Türkiye 15 Temmuz’dan önceki şartlarda yönetilemez. Türkiye’yi kimse tek başına yönetemez. Bir tek kişi Türkiye’yi yönetemez” dedi.

“DARBEYİ YAPANLARIN TÜMÜ CEZALARINI BULMALIDIR”
Darbe girişimini değerlendiren Gök, şöyle devam etti:
“Bu olayların yaşandığı gece darbenin olduğu gece darbeyi yapanların tümü cezalarını bulmalıdır. Ancak darbe gecesi kimi askerlere karşı gösterilen linç kampanyasının, linçlerin de onların da mutlaka cezalandırılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti bir aşiret devleti değildir, bir kabile devleti değildir, hukuk devletidir. Türkiye’de adaleti, hukuku sağlayacak olan devlettir. Hiçbir sivil vatandaşın cezalandırma yetkisi yoktur. Hiçbir sivil vatandaşın devletin kuvvetleri önünde bir başka kişiye karşı linç işleme hakkı söz konusu dahi değildir. Darbe girişimi yapanlar cezalandırılması gerektiği gibi bu tip hukuk dışı işlere kalkışanlarında cezalandırılmaları Türkiye’nin modern bir devlet olarak dünyaya gösterilmesi açısından çok önemlidir. Bu dönem bir cadı avına dönüşmemelidir. Kurunun yanında yaş yanmamalıdır.”

İDAM YANITI
İdam cezasıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine Gök, şu yanıtı verdi:
“Bu konuda muhatap hükümettir. Hükümetin bu konuyu her türlü duygusallıktan ari bir şekilde değerlendirmesi gerekmekte olduğu çok açık ve ortadadır. Bu konunun muhatabı olan hükümetin daha böyle bir teklifi bizlerle ulaşmamıştır. Ama gündemden çıkmış olan bir konunun tekrar gündeme alınmasının ne kadar sağlıklı olacağını en iyi tartması gereken iktidar partisidir. Bu konuda çok soğukkanlı ve sağduyulu olunmalıdır.”

“ÇOK ŞİDDETLE KARŞISINDA OLDUĞUMUZ BİR TEKLİFTİR”
“Kişisel silahlanma önerisi var Cumhurbaşkanı başdanışmanının, bunu nasıl karşılaşırsınız?” sorusuna Gök, “Çok vahim ve tehlikeli bir tablodur. Türkiye’nin tam tersine silahlardan arınmaya ihtiyacı vardır. Çok şiddetle karşısında olduğumuz bir tekliftir” yanıtını verdi.

PROVOKASYON UYARISI
“Alevi vatandaşlarla ilgili sosyal medya üzerinde bir takım haberler yayınlanıyor, ne diyorsunuz?” sorusuna Gök, “Bu sürecin getirebileceği provokasyonlara karşı hepimizin uyanık olması gerekiyor, dikkatli olmak gerekiyor. Bu süreçlerde böyle provokatif eylemler olabilir. Bundan özenle kaçınmak ve sağduyulu olmak gerekiyor. Bu provokatif eylemlerde kim bulunuyorsa bunların da derhal hesabı görülmelidir” dedi.
Gök, “Türkiye’de iktidar meşru zeminde değişmelidir. Türkiye’de iktidar milletin tercihiyle değişmelidir” diye konuştu.

DARBE KOMİSYONU
“Darbenin araştırılması için bir komisyon kurulması için girişiminiz olacak mı?” sorusuna da Gök, “Elbette bunu grup başkanvekili olarak konuşup değerlendireceğiz. Bizim arzumuz bütün partilerin ittifak edeceği yani dört partinin de ortaklaşa vereceği bir komisyon kurulmasıdır. Herhalde bu konuda bir aksilik olacağını düşünmüyorum. İktidar partisi bu konudaki yaklaşımını kendirleriyle birazdan paylaşacağız. Onlarda kurullarında değerlendirip bize bu görüşlerini ifade ederler. Yani aklın yolu birdir. Darbe gecesi bu darbeyi önleme adına burada bulunan siyasi partilerin bu konuyu araştırmasından daha doğal bir şey olamaz. Sanırım bu konuda bir mutabakat sağlanacaktır.”
Meclis’in çalışmasına yönelik soruya Gök, “Meclisimiz darbe günü de görevinin başındaydı ki şu anda bizim de arzumuz o Meclis’i çalıştıran bir anlayış içerisinde olacağız. CHP olarak biz Meclis’in devamından yanayız” diye konuştu.

“HALKIMIZI DA KUTLUYORUM”
“Demokrasi nöbeti adıyla toplaşmalar oluyor, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Gök, “Halkımız darbe gecesi büyük bir kararlılık göstermiştir. Bu konuda artık ortamın daha bir sakinleşmesine ihtiyaç olduğu ortadadır, provokasyonlar olmaması açısından, halkımız duyarlı olmalıdır ama bu olayların provokasyona gelinmeden de makul bir biçimde yapılmasından ben yanayım. Halkımızı da bu arada kutluyorum” dedi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)