TSK'da Kaç Paralelci Var?


Parelel Yapı'nın kanlı darbe girişimiyle ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ederken örgütün TSK'da kaç elemanı var sorusu da netleşti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TSK’daki paralel çeteye yönelik soruşturması darbe girişimi yapan ihanet çetesinin gücünü ortaya koydu. Savcılık, operasyon yapmak için hazırlık yaparken darbe girişimi yapan örgütün TSK'daki 4 bin 500 üyesinin ismini dosyaya koydu.

Liderliğini Fethullah Gülen'in yaptığı terör örgütü Paralel Devlet Yapılanması'nın TSK'daki uzantısını tasfiye edecek Ankara’daki soruşturma örgütün adeta rötgenini çekti. Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcıvekili Serdar Coşkun’un yürüttüğü soruşturmada TSK içinde 4 bin 500 Paralel Yapı üyesi asker tespit edildi. Karar’ın aldığı bilgiye göre, savcı dosyada askerlerin isimlerine tek tek yer verdi.

TSK BİLE BAŞEDEMEDİ
Soruşturmanın operasyona dönüşmesinden birkaç gün önce darbe girişiminde bulunan terör örgütü başarısız olunca farklı rütbelerde yüzlerce elamanını kendiliğinden deşifre etti. Ergeneko, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında PDY mağduru olan askerlerin ifadeleri ile bir çok itiraf ve belgelerle ortaya çıkarılan isimlerin, ordu içerisindeki illegal yapılanma metotları, üye kazandırma çalışmaları ve rakip gördüklerini tasfiye operasyonları soruşturma dosyasına girdi. 15 dalga halinde yapılacak operasyon ve YAŞ’taki tasfiyeden kurtulmak istenen örgütün darbe seçeneğine yoğunlaştığı belirtiliyor. Yine Ankara’da yürütülen PDY çatı iddianamesinde ise örgüt yapılanmasının TSK içinde endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekilmişti.

DARBECİLER VE DESTEKÇİLERİ TEMİZLENİYOR
Mlli iradeye ve meşru hükümete karşı yapılan ve püskürtülen darbe girişiminden sonra Ankara'da hareketli bir gün yaşandı. Darbe girişimi ile ilişkisi olan askerler gözaltına alınırken, yargıda da FETÖ üyesi ve bağlantılı olan yüksek yargı ve HSYK üyeleri hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Öte Yandan Karar Ankara Haber Müdürü Ziver Büyüktaş'ın aktardığına göre, milli iradeye ve meşru hükümete askeri darbe yaparak ülke yönetimini ele geçirmeye çalışan ancak milletin dirayeti ve dik duruşu sayesinde püstürtülen darbeciler ve destekçileri ile ilgili hükümet jet hızıyla kararlar alıyor.

HER KESİMDEN TEPKİ
Darbeci zihniyete her kesimden tepkiler çığ gibi büyüyor. Halk meydanlarda meşru hükümete ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek vermeye devam ederken, meslek ve sivil toplum kuruluşları darbeyi reddediktiklerini ve demokrasinin yanında yer aldıklarını duyurdu.

YARGIDA PARALEL TASFİYE
Türk Silahli Kuvvetleri'nde paralel yapıya mensup ve darbe teşebbüsü ile ilişkili olduğu tespit edilen subaylar gözaltına alınırken, yüksek yargıda da ciddi tasfiye yapılacak. Yargıtay'ın 140 üyesi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. 11 üye gözaltına alındı. Danıştay'da 10 üye gözaltına alındı, 38 üye hakkında da yakalama kararı alındı.

Yargıtay Başkanı İsmail Cirit, 15 Temmuz'da bir grup hain tarafından aziz Türk milletinin varlığına, demokrasiye, güvenlik güçlerine yönelik yaptığı darbe girişimini üzüntüyle takip ettiklerini, milletin yüksek ferasi sayesinde bu kalkışmanın ortadan kaldırıldığını söyledi. Türk yargısının da üstüne düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğini ifade eden Cirit, hakkında yakalama kararı çıkarılan Yargıtay üyeleri ile ilgili daha önce başlatılan soruşturmaların olduğunu, gereğinin yapılacağını, daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi.

Askeri Yargıtay'dan da darbeye karşı olunduğu, paralel yapıyla ilişiki olanlar için arama kararı çıkarıldığı ifade edildi.

2 BİN 745 HAKİM SAVCI AÇIĞA ALINDI
HSYK 2. Dairesi, 541'i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda olmak üzere toplam 2 bin 745 hakimi açığa aldı.

HSYK 2. Dairesi, 541'i ilk derece idari yargıda, 2 bin 204'ü ilk derece adli yargıda olmak üzere toplam 2 bin 745 hakimi açığa aldı. Ayrıca HSYK'nın 5 üyesine görevden el çektirildi. 4 üye FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alındı.

GENELKURMAY'DA OPERASYON TAMAMLANDI
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, darbe girişiminde bulunan askerlere yönelik gözaltı operasyonunun tamamlandığı bildirildi. Polis, Genel Kurmay Karargahı'nda detaylı arama yaptı.

Darbe girişimine karışan askerler çevik kuvvet ekiplerince geniş güvenlik önlemlerinin alındığı karargahtan emniyete bağlı özel harekatçılar tarafından teslim alındı. Darbeci askerlerin bir bölümü otobüslere bindirilirken, gözaltına alınanlar arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli 13 rütbeli askerin de bulunduğu ifade edildi.

Kıyafetleri olmadan otobüslere bindirilip Başkent Spor Salonu'na götürülen darbeciler, Genelkurmay Başkanlığından çıkartılırken, çevik kuvvet ekipleri çevrede yoğun güvenlik önlemi aldı.

CHP MYK TOPLANDI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, püskürtülen darbe teşebbüsü üzerine MYK'yı acilen topladı. Toplantıda, darbe girişimi detaylı şekilde değerlendirildi.

TBMM'DE TADİLAT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Darbeciler tarafından bombalanan TBMM'de kırılan camlar ve yıkılan yerler onarılmaya başlandı. Tarihinde ilk kez bombalanan Meclis'te tadilat çalışmaları sürdürülürken Bülent Arınç, Abdulkakadir Aksu gibi eski bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu siyasetçiler TBMM'ye geldi.

HALK KÜLLİYE'DE VE KIZILAY'DA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrıları üzerine halk tüm yurtta olduğu gibi Ankara'da da meydanlara akın etti. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM ve Kızılay'a giderek darbeciler tepki gösterdi, hükümete destek verdi.

STK'LARDAN PARTİLERE ZİYARET
Aralarında TOBB ve Türk-İş'in de bulunduğu bazı sivil toplum örgütleri ise Paralel Yapı'nın darbe teşebbüsüne karşı siyasi partileri ziyaret etti. STK temscileri, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı ziyaretin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de biraraya geldi.

ÜLKENİN HER YERİNDE TUTUKLAMALAR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sadece İstanbul ve Ankara'da değil, ülkenin her yerinde hainlerin gözaltına alındığını ve tutuklandığını açıkladı. Hainlerin vatandaşın üstüne bomba attığını dile getiren Bozdağ, TBMM'nin tarihinde ilk kez bombalandığıını da kaydetti.

İNİSİYATİF GÜVENLİK GÜÇLERİNDE
İçişleri Bakanı Efkan Ala, inisiyatifin güvenlik güçlerinde olduğunu, ancak vatandaşların şehirlerinde meydanlarda, caddelerde biraz da kutluyor gibi bulunmasını istedi. Meclis'i, Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi'ni bombalamak.. Savaşta bile bu kadar ağır saldırı yapılmaz. O yüzden her zaman dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)