Yeni Kumpas Davalarının Önü Açılır


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, yeni yargı paketindeki polise yeniden ifade alma yetkisi gibi değişikliklerden vazgeçilmesini isterken, “Yeni kumpas davalarının önü açılır” dedi. Feyzioğlu, taslağı değerlendirirken özetle şöyle dedi:

HUKUKSUZLUĞA DÖNÜŞ OLUR

“Polisin ifade alındıktan sonra serbest bırakılan bir şüpheliyi yeniden yakalayıp ifade almasının mümkün hale getirilmesi bir anda 24 sene önceki hukuksuzluk haline geri dönülmesi demektir. 1992’de Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) devrim niteliğindeki iyileştirme hareketinin merkezinde yer alan kanun hükümlerinden birini yok etmektedir.

Savcı, pek çok işlem için hakimden karar alır hale getirildiği için terörle mücadele sekteye uğramadı. Tam aksine 90’ların sonuna doğru Türkiye hem terörü yenme noktasına geldi hem de tüm Avrupa’nın takdirini kazanacak şekilde demokratikleşme sürecine girdi. Bu paketle getirilen ve hâkim denetimini azaltan, savcıyı baypas eden düzenlemelerin terörle mücadalede hiçbir fayda sağlamayacağı tam aksine mağduriyetleri artırarak, terör örgütüne zemin hazırlayacağı ve Türkiye’nin yaklaşık 30 yıllık birikimini yok edeceği gayet açıktır. Ergenekon ve Balyoz kumpas davalarını yakından izlemiş biri olarak F tipi yapılanma, insanların bilgisayarlarına el koyup içine sahte veriler yerleştirmek suretiyle Türkiye’nin bütün taşıyıcı kurumlarını darmadağın etti.

Bu tecrübeden ders almamız gerekirken, daha rahat kumpas kurulmasına imkân sağlayacak şekilde, bilgisayarlara el konulurken imaj alma zorunluluğu ortadan kaldırılıyor. Hâkim kararı olmaksızın el konma yetkisi veriliyor. Türkiye’nin bütün kurumları yeni kumpas davalarına hedef haline getiriliyor. Bu düzenlemelerde ısrar edilip edilmeyeceği yeni bir samimiyet testidir.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)