2017 yılı asgari ücreti belli oldu: Net 1404 TL


2017 Asgari ücreti belirlendi. Hükümet ve patronlar anlaştı; işçiye yine yokluk düştü.

2017 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında bakanlık binasında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti brüt 1777.50 TL, net 1404 TL olarak açıkladı. Genelde 6 aylık kademelerde iki seferde verilmesi beklenen artış, geçen yıl olduğu gibi tüm sene için tek seferde verildi. 1300 TL olan asgari ücrette yapılan 104 TL artış ile emekçilerin cebine fazladan günde sadece 3.4 TL girecek. Türk lirası dolar karşısında yüzde 20 değer kaybederken asgari ücretle geçinmek zorunda bırakılan emekçilere yüzde 8 oranında zam reva görüldü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son bir yılda yaşananlar ve dünya konjonktürünün belirli zorlukları önlerine getirdiğini söyledi. Bir taraftan işverenlerin dünyadaki rekabet gücünü desteklediklerini, diğer yandan da işçilerin hakkı arasında dengeyi sağlayabilmenin kolay olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, “İşçilerin, işverenlerin ve benim de çok mutlu olmadığı, ancak ortak bir karar vermeye çalıştık. Türk-İş'in imzası olmasını isterdik ama başaramadık. Asgari ücret kararını işverenlerle birlikte imzaladığımız için işverenlere teşekkür ediyorum. Asgari ücretin iki kademeli olmamasına karar verdik. İşveren iki kademeli teklif ediyordu. Ancak Türk-İş'in teklifi olan bir seferde artış talebini kabul ettik. Enflasyonu 6.5 olarak hesaplamıştık ve asgari ücrette yüzde 8 civarında bir artışa karar verdik. 2017 yılında geçerli olacak yeni asgari ücret brüt 1777.50 TL, net 1404 TL. Bu anlamda az veren candan çok veren maldan diyoruz. İnşallah malımız çoğalınca daha fazla veririz” diye konuştu.

PATRONLARA DESTEĞE YEŞİL IŞIK

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, geçen yıl patronlara verilen işçi başı 100 TL asgari ücretin desteğinin devam edeceği konusunda da yeşil ışık yaktı. Bu konunun kendisinin yetkisinde olmadığı söyleyen Müezzinoğlu, hükümetin yıl içinde bu konuda gerekeni yapacağını ifade etti. Müezzinoğlu, geçen yıl verilen 100 TL rakamının değişebileceğini ancak hükümetin bu konuda desteği sürdürebileceğini dile getirdi.

TÜRK-İŞ İMZA ATMADI

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, yeni asgari ücretin beklentilerini karşılamadığını söyledi. Bu dönem işçilerin çalışma şartlarının ağırlaştığını, alım gücünün geriye düştüğünü belirten Irgat, yeni asgari ücret tutarının TÜİK rakamı ve komisyondaki tartışmalara bakıldığında gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aslında komisyon çalışmaları sırasında asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusuna mutabık olduklarını aktaran Irgat, “Tek defada olmasını biz istedik ve Asgari Geçim İndirimi yılda bir defa artıyordu. Rakamlar beklentimizi karşılamadığı için muhalif kalıyoruz” dedi.

PATRONLAR YİNE KRİZE SIĞINDI

TİSK temsilcisi Metin Demir ise “işçi istedi, işveren vermedi” şeklinde haberlerin doğru olmadığını savundu. Asgari ücreti 2017 yılının parametreleri göz önünde alınarak komisyon olarak belirlediklerini ifade eden Demir, “Biz de işveren olarak daha fazla vermek isteriz ama objektif davranmak zorundayız. Komisyonda kimsenin duygusal davranmaya hakkı yok. Geçen yıl ve bu yıl net olarak belirlendi ve bu işçi lehine. Bizim dışımızda tüm dünyada kriz var ve bu bizi etkiliyor. Suriye de savaş ortamı var. Ocak ayında da birçok belirsizlik sonuçlanacak belki. Bu rakamın iş barışını sağlayacaktır ve inşallah işsizlerimiz iş bulacaktır” diye konuştu.

TÜRK-İŞ 1600, DİSK 2000 LİRA İSTEMİŞTİ

Türk-İş katıldığı toplantılarda işçi asgari ücret için 1600 lira talebinde bulunmuştu. DİSK ise  asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakılması gerektiğini ifade etmiş, en az net 2 bin lira olması gerektiğini belirtmişti.


Asgari Ücret Komisyonunda hazırlanan protokol




Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)