Rojava’yı Türkiye’den ‘ABD korumaya başladı’: Zırhlı araçlar bölgede


ABD, Türkiye’nin hava saldırıları gerçekleştirdiği Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin denetimindeki Derbesiye’ye asker konuşlandırdı.

Mardin’in Kızıltepe ilçesiyle komşu olan Derbesiye, Kobani ile Kamışlı arasında kalıyor ve Türkiye sınırına sadece birkaç yüz metre uzaklıkta.

Uluslararası ajanslar, ABD’nin zırhlı araç ve askerlerinin YPG bayraklı araçların eşliğinde Derbesiye’ye gittiğini görüntüledi. Fotoğraflarda, Rakka operasyonunu birlikte yürüten YPG ile ABD askerlerinin beraber hareket ettikleri görülüyor.

Türkiye’nin bu hafta Irak’ın Sincar ve Suriye’nin Malikiye kenti yakınlarındaki Karaçok bölgesine hava saldırıları bilhassa ABD’nin tepkisini çekmişti.

Harekattan sadece bir saat önce haberdar olduklarını belirten ABD, Türkiye’yi askerlerini tehlikeye sokmakla suçlamıştı. Saldırıda ‘sehven’ Sincar’da beş peşmerge, Karaçok’ta ise 18 YPG’li vurularak ölmüştü. Hava saldırılarının ardından Derbesiye’ye topçu atışı da yapılmıştı.

Amaç ‘Rakka operasyonu aksamasın’

ABD, Rakka operasyonunu birlikte yürüttüğü YPG’yle ortaklığını Türkiye’nin itirazlarına karşın sürdürmeye kararlı. Ancak bunu sürdürebilmek için Türkiye’nin devam eden saldırılarına karşı PYD bölgelerini ‘koruma’ yoluna gidiyor. Bunda YPG güçlerinin Rakka operasyonu dışında bir harekattan farklı bir çatışmaya girmesini istememesi etkili.

ABD, daha önce de bir başka gerilim hattı Menbiç’e asker konuşlandırmıştı.

Reuters’a konuşan bir YPG’li, ABD’nin asker sevkiyatıyla Türkiye ile PYD arasındaki sınır gerilimini yönetmeyi amaçladığını söyledi.

Pentagon sözcüsü Jeff Davis de, dün akşam gazetecilere yaptığı açıklamada tarafları ortak düşman IŞİD’e konstantre olmaya çağırmıştı. Davis, askerlerin Türkiye saldırısını engellemeye yönelik konuşlandırıldığı sorusunu ise geçiştirdi.

‘Türkiye saldırırsa Rakka operasyonunu durdururuz’

Öte yandan Rus ajansı Sputnik’e konuşan bir YPG yetkilisi ise, ABD’yi bölgeyi korumaya kendilerinin davet ettiğini hatta bu uğurda ‘gözdağı verdikleri’ni de söyledi.

YPG’li ajansa şunları söyledi: “ABD askerleri akşam saatlerinden itibaren zırhlı araçlarını Kobani’den Kamışlı’ya kadar sınır hattı boyunca konuşlandırmaya başladı. Türkiye’nin bize saldırmasını önlemek için ABD’yle görüştük. Türkiye’nin bir kez daha saldırması halinde Rakka operasyonunu durduracağımızı ve gücümüzü sınıra kaydıracağımızı söyledik. Onlar da saldırıların kesilmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade ettiler.”

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)