İsviçre'de #böcekler gıda maddesi olarak kullanılmaya başladı


İsviçre'de böcekler gıda maddesi olarak kullanılmaya başladı. Bu yılın mayıs ayından itibaren ülkenin ikinci büyük marketler zinciri Coop'un raflarında ''Inseken Burger''ler 8 avroya satışa sunuldu.

Dünya çapında insanların gıda maddesi olarak yüzde 65'inin böcek ve eklem bacaklıları tükettiği biliniyor. Asya ve Afrika'nın dışında Meksika'da da yoğun şekilde tüketilen böcekler, Avrupa'da gıda maddesi olarak kabul görmüyor ve yasal değil.

Bu yasağı kıran ilk Avrupa ülkesi İsviçre oldu.

Bu yılın mayıs ayından beri ülkenin ikinci büyük marketler zinciri Coop'un raflarında ''Inseken Burger''ler gıda olarak 8 avroya satışa sunuldu.

İsviçre Sağlık Bakanlığı, üç böcek çeşidinin ülkede gıda maddesi olarak satışına onay verdi. Bunlar: Un kurtları, cırcır böceği ve çekirgeler.

Böceklerin protein, yağ, vitamin ve kimi minerallerin kaynağı olarak önemi biliniyor. Bu konuda 2003 yılından beri araştırmalar yapan Birleşmiş Millletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, olağan et üretimi gibi böcek üretiminin de ekolojik denge ile uyumlu, ''dünyadaki açlık durumu''na yanıt üretebilecek gündemle hareket ediyor.

Merkezi Roma'da olan FAO'nun yaptırdığı bir araştırmaya göre, dünyada böcek tüketiminin artması durumunda verili tarım alanlarının üçte bir oranında azaltılabileceği, daha az su kullanılıp, daha fazla yem maddesi tasarrufu yapılabileceği belirtiliyor.

Elde edilmesi öngörülen tarım alanının İngiltere'nin yüz ölçümünün 70 katı olarak hesaplanırken, karbondioksit salınımı açısından da hatırı sayılır bir azalma sağlanacağı kaydediliyor.

FAO, GIDA MADDESİ OLARAK BÖCEK ÜRETİMİNDE ÖZEL SEKTÖRÜ 'YARDIMA' ÇAĞIRDI

FAO, 2014 yılında düzenlediği ''Insects to feed the world'' konferansında ''dünyada açlık ile mücadelede'' özel sektörü 'yardıma' çağırarak, hükümetlerin gıda maddesi olarak böcek üretim ve  tüketimi önündeki yasal engelleri kaldırmasını salık veriyordu.

Böcek lobicisi Yeşiller partisinden Jürgen Vogel,  Interessengemeinschaft Insekten als Lebensmittel Schweiz (IGILS) adlı derneğin kurucusu ve başkanı olarak ilk kez 2008 yılında Paoleo Festival'inde konuklarına kızartılmış böcek sunmuştu.

Jürhgen Vogel, Amazonlar'dan getirdiği 18 böcek tüketici konuğu ile uzun solucanların ''ne kadar leziz'' olduğunun reklamını yapımıştı.

Jürgen Vogel'in çabaları sonuç veriyor ve İsviçre Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmalar sonucunda ''yemeklik böcek''ler konusunda olumlu gelişme yaşanıyor.

Un kurdu, çekirge ve cırcır böceğinin gıda maddesi olarak piyasada satışına onay çıkıyor.

İsviçre'yi Belçika ve Hollanda takip ederek, yasalarını değiştiriyorlar.

KÜRESEL ISINMA 'BÖCEK SEKTÖRÜ' YARATTI

İsviçre'de gıda maddesi olarak böcek üretimi yapan iki şirket var: Entomos ve Essento Food.  Entomos şirketinden yapılan açıklamada, küresel ısınmanın ''böcek sektörü'' için ne kadar ''ön açıcı'' olduğu belirtildi.

Keza, sözü geçen böceklerin ''gıda maddesi olarak gelişmesi için''  gerekli ısı derecesi 25 santigrad olarak bildiriliyor.

Ülkenin ikinci büyük marketler zinciri Coop'un basın sözcüsü Ramon Gander, ''İnanıyoruz ki, pek çok müşterimiz böceklerin gıda maddesi olduğunu deneyip, zamanla sevecektir'' diye açıklama yaptı.

Böceklerin gıda maddesi olarak üretimi Almanya'da yasak kapsamında. Ancak Köln merkezli ''Swam Protein'' adlı şirket 3 ayrı damak tadına hitap eden böcek galetalarını Tayland'dan ithal etme yetkisini elde ettiler.

Swam Protein'in patronları Timo Bäcker ve Christopher Zeppenfeld, ithal ettikleri cırcır böcekli galetalar içinde 80 ile 90 adet böceğin olduğunu ve çikolata, fındık, meyve karışımı tatlarında tüketilebileceğini açıkladılar.

Toplumdaki damak alışkanlığının değişebileceğini söyleyen çevreci Wolter, Spiegel Online'e, ''İlk etapta yosun ve çığ balık da kabul görmemişti. Ancak tahmin edilenden daha çabuk kabul gördü'' diye konuştu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)