NASA, Mars'ta yaşamla ilgili yeni bilgilere ulaştı


NASA'nın Mars'ı gözlemlemesi ve araştırması için gönderdiği uzay aracı Curiosity Mars'ta yaşamla ilgili yeni bilgilere ulaştı. Gezegendeki bir kraterde organik maddeler tespit edildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi ( NASA), Mars'ın Gale Krateri'nden elde edilen örneklerde organik maddelere denk geldi.

Bilim adamları, Mars'ta 2012'den bu güne araştırmalar yapan Curiosity keşif aracı tarafından Gale Krateri'nin tabanındaki yaklaşık 3,5 milyar senelik kayalıkta organik maddeler tespit edildiğini duyurdu.

Bilim adamları, Mars'ta tespit edilen organik maddelerin, eski bir hayat delili, hayat için bir besin kaynağı veya hayat yerine var olan başka bir şey olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

NASA'nın California'daki Jet İtki Laboratuvarından Ashwin Vasavada, "Eğer herhangi bir dönemde hayat var olduysa gelecekteki görevlerle eski hayat belirtilerini elde edebilme şansı arttı." dedi.

Öte yandan, Curiosity, Mars'ın atmosferindeki metanı hesaplamak için ayarlanabilir lazer spektrometresini kullandı. Curiosity'nin, Mars atmosferindeki dönemsel metan yükselişlerini de doğruladığı öğrenildi. 

Bilim adamları, biyolojik bir kaynağı görmezden gelemeyeceklerini söyledi.

Mars'ta bir dönem mikroorganizmaların var olduğu, hatta hala yaşıyor olabileceği ihtimalini akla getiren yeni bulguların, Kızıl Gezegen'de geçmişte veya günümüzde bir hayatın delili olarak değerlendirilebileceğini açıklandı.

Her iki çalışma da Science dergisinde yayımlandı.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)