Menzil Tarikatı'nın Eğitimden Elini Çekmesi Mi İstendi?



Erdoğan’ın bir süre önce Menzil tarikatı liderleri ile görüşülerek, eğitim alanından ellerini çekmelerini istemesi üzerine söz konusu devrin gerçekleştiği iddia edildi.

Menzilcilere ait Hacegan Vakfı’nca kurulan Semerkant Bilim ve Medeniyet Üniversitesi uluslararası bir firma olan Neutec İlaç’ın sahibi Mahmut Bilgiç’in kurduğu vakfa devredildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süre önce Menzil tarikatı liderleri ile görüşülerek, eğitim alanından ellerini çekmelerini istemesi üzerine söz konusu devrin gerçekleştiği iddia edildi. Hacegan Vakfı’nın ismi mahkeme kararı ile Bilgiç Vakfı olarak değiştirilirken, Semerkant Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’nin adı da Meclis’te bu hafta görüşülecek Torba Yasa ile İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilecek.

15 Temmuz öncesinde eğitim alanında yaptığı çalışmalarla FETÖ’nün büyük güç kazandığı gerçeğinden hareketle, devlet kurumlarının da uyarısı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, cemaatlerin eğitim kurumlarına sızmasının önüne geçilmesi için harekete geçtiği öne sürüldü.

“ÜNİVERSİTEDEN ELİNİZİ ÇEKİN”

Menzilcilere ait Hacegan Vakfı tarafından kurulan Semerkant Bilim ve Medeniyetler Üniversitesi 2018 yılında TBMM’de kabul edilen kanunla kurulmasına rağmen faaliyete geçirilmemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Menzil Tarikatından Hacegan Vakfı ve Semerkant Bilim ve Medeniyetleri Üniversitesinin devredilmesini istediği ve bu isteğin yerine getirildiği belirtildi

BİLGİÇ, VAKFI VE ÜNİVERSİTEYİ DEVRALDI

Türkiye’de en çok patente sahip 3'üncü kurumu olma özelliği taşıyan ve 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Neutec İlaç’ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Eczacı Mahmut Bilgiç, 100 milyon lira teminat göstererek Hacegan Vakfı’nı ve vakfa ait olan Semerkant Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’ni devraldı. Bilgiç önce mahkeme kararı ile vakfın adını Bilgiç Vakfı olarak değiştirdi ardından da ağırlıklı olarak tıp ve mühendislik alanlarında eğitim verecek olan üniversitenin faaliyete geçirilmesi için YÖK’ten gerekli izinleri aldı.

Torba Yasa Teklifi’nin 11 ve 12. Maddelerinde yer alan, “28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun ek 196’ncı maddesinin başlığında ve birinci fıkrasında yer alan ‘Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’ ibareleri ‘İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’ olarak değiştirilmiştir. 2809 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir. ‘EK MADDE 202- Mevzuatta Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’ne yapılan atıflar İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’ne yapılmış sayılır’ şeklindeki düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nca kabul edildi. Teklif Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile yasalaşarak, eğitimden Menzilcilerin ismi silinmiş olacak.

BİLGİÇ KOMİSYONA BİLGİ VERDİ

Torba Yasa Teklifi’nin görüşmelerine katılarak, milletvekillerine bilgi veren vakfın ve üniversitenin yeni sahibi Mahmut Bilgiç’in açıklamaları, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nun tutanaklarına şöyle yansıdı:

BİLGİÇ; “VİZYON VE MİSYON DOĞRULTUSUNDA İSİM DEĞİŞTİRDİK”

SEMERKAND BİLİM VE MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜTEVELLİ HEYET BAŞKANI MAHMUT BİLGİÇ : “Şu anda bir aile şirketi olarak, ilaç firması olarak Adapazarı’nda 160 dönüm üzerinde faaliyet göstermekteyiz ve aynı şekilde Yıldız Teknik Üniversitesinin Davutpaşa kampüsünde de 10 bin metrekarelik bir AR -GE alanımız var. Geçmiş dönemde İzmir Ege Üniversitesi AR-GE yani sağlıkla alakalı ilaç araştırmaları kliniğini full yapıp teslim eden biz olduk. Buna bağlı olarak, eğitime ve sağlığa çeşitli katkılarımız devam etti. Tabii, bu böyle gidince biz kendimiz de böyle bir üniversite faaliyetinde gençlerimize nasıl fayda verebiliriz, aile olarak karar verdik. Bu noktasıyla da bu hizmeti getiremediği için, yani bir sıkıntı vesaire gibi süre daraldığı için, bu yerde yeni bir vizyon, yeni bir misyon geliştirerek Semerkand Üniversitesi’nde Bilgiç ailesi olarak… Vakfın ismi de Bilgiç Vakfı olmuştur. Semerkand, Hacegan Vakfı yerine Bilgiç Vakfı olmuştur. Hâl böyle olunca üniversitenin isminin de misyon ve vizyonumuz doğrultusunda Semerkand değil, İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi olmasını talep ettik ve arz ettik.”

“HİÇBİR KÖTÜ ÖRNEK BİZİM EMSALİMİZ OLMAYACAK”

“İsim değişti ve isimle birlikte yepyeni bir yönetim gelmek üzere. Şimdi, devam edelim, ben hemen söyleyeyim. Buradaki hassasiyetinizden mütevelli heyetimize baktığınızda hemen bu yeni misyonun, vizyonun nereye gittiğini çok net göreceksiniz ve aynı zamanda isme de baktığınızda buranın misyonunun ve vizyonunun nereye gittiğini orada da göreceksiniz. Bu ülke hepimizin ve gerçekten, katma değeri her alanda üretmezsek, insanımıza hizmet vermezsek şu andaki fiyatlarla bunu sağlama mümkünatımız yok. Bunun için de elimizden gelen bütün gayreti 7/24 insanımıza hizmet için kullanıyoruz, zaten bu üniversiteyi bu şekliyle, hizmetle devam edebilmenin mantığı da bu. Geçmişte acı örnekler tabii ki fazlasıyla var ama hiçbir kötü örnek bizim emsalimiz olmayacak yani biz bu uğurda bir ömür vermeye yola çıktık, özeti bu."
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)