Corona Virüsü İle İlgili Bildiklerimiz Bilmediklerimiz


Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve neredeyse yayılmadığı ülke kalmayan bu virüs dünyanın olduğu kadar artık Türkiye’nin en önemli gündem maddesi.

Yakın zamanda Sağlık Bakanımızın açıkladığına göre Türkiye’de bilinen bir vaka var, o vaka ve çevresinde temas ettiği kısıtlı kişilerde karantina altına alınmış durumda olduğunu öğrendik. Elimizde açıklanan bu bir erkek vaka dışında başka tespit edilen bir bilgi yok.

Özellikle bu açıklamadan sonra dezenfekte ürünlere, kolonyaya akın eden halk, uzun süreli dışarı çıkamayacağını düşündüğünden olacak ki, makarna gibi ürünleri de hızla stoklamaya başladı.

Türkiye’de ve dünya da durum her geçen gün kötüye giderken bende uzmanı olmadığım bu konuda gördüklerimden, uzmanlarından dinlediklerimden edindiğim bilgilerden bilmediklerimizi çıkarmayı düşünüyorum.

Gelin önce isim vermeden yapılan açıklamaları değerlendirelim. 

*Öncelikle corona virüsünün çıkış noktası olarak Çin’deki canlı hayvan pazarları kapatıldı. Yarasa çorbası  vb. tüketilen gıdaların bu virüse neden olduğu yapılan ilk açıklamalar arasında var. Hatta bir karıncayiyici olarak bilinen pangolin var olan virüsle corona virüsünün birebir aynı olduğu yönünde bilgiler aldık.

*Virüsün silikon vadisi Wuhan’da kendini göstermesi ekonomik bir takım söylemleri de beraberinde getirdi. Bu yükselen Çin ekonomisine Amerika’dan bir darbe miydi? Bu iddia virüsün Amerika’da hızla yayılmaya başlamasından sonra biraz daha geri planda kalmış durumda.

*Virüs İtalya’da Amerika’da Kanada, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde de hızla yayılıyor.

*Corona virüsü ilk duyulmaya başladığında bu virüsün hayvanlarda olan bir virüs olduğu ve insanlara geçmiş olması hayretle karşılanmıştı. Daha sonra yapılan araştırmalarda gösterdi ki bu virüsün bir çok türünün olduğu ve farklı özellikler gösterdiği oldu.

*Vakaların hepsi ölümle sonuçlanmıyor ve uzmanlar % 4 gibi bir ölüm gerçekleştiğini belirtiyorlar.

*Virüs bağışıklık sistemi gelişmiş insanlara bulaşmıyor ya da kısa sürede tedavi ediliyor. O yüzden yaşlı insanlar için riskin daha yüksek olduğu söylenenler arasında.

*Virüsün yerleştiği bağışıklık sistemine göre de başkalaştığı duyduğumuz bilgilerden.

*Virüs Çin’de azalış gösterirken Amerika’da artış gösterdi, 1700’e yakın vaka ve 40’a yakın ölüm oldu. ABD uzmanları virüs konusunda Çin’den net bilgiler alamadıklarını ve ABD’de henüz test yapılmamış kasabaların olduğunu, testlerden sonra vakalar da artışın olacağını söyledi.

*Türkiye testleri kendi üretmiş olduğu tamamen yerli, corona tespit kiti ile yapıyor.

*Türkiye’den Amerika’ya giden bir kadın da corona tespit ediliyor, havaalanlarımızdan corona virüslü vakaların defalarca geçtiği haber oluyor.

Genelden özele sıralamaya çalıştığım bu bilgilerden şu soruların çıkması gayet muhtemeldi, corona virüsünün canlı hayvan tüketen Çin’den çıkıp, özellikle domuz eti tüketilen ülkelerde hızlı yayılmasının bir bağlantısı olabilir mi?

İran ise bu beslenme sisteminden uzak ama Çin ile bağlantıları güçlü olması  nedeniyle yakın ilişkilerinin kurbanı olmuş olabilir mi?

Türkiye’de henüz test yapılmamış, testleri doğru sonuç vermemiş ya da  virüsün farklı bir türünü taşıyan vakalar olabilir mi?

Peki sen ne diyorsun bu konuda?

Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)