Koronavirüs Artık, Memleketimizde…


Geçen Aralık ayında ilk kez Çin’in Wuhan şehrinde görülen Koronavirüs olguları artık ülkemizde de görülmeye başladı. Dünya Sağlık Örgütünün haritasına göre, bugün itibarıyla 123 ülkede, 132.536 hasta saptanmış, 4.947 ölüm olmuş. Türkiye salgının en son geldiği ülkelerden biri sayılıyor. Bugün itibarıyla Sağlık Bakanlığı, 18 koronavirüs hastası olduğunu açıkladı. İki hastanın belirgin solunum sıkıntısı varmış. Dünden beri önlemler açıklanmaya başlandı. 16 Marttan itibaren okullar 2 hafta süreyle tatil edildi. Üniversiteler 3 hafta tatil edildi.

Koronavirüs hastalığının özelliği, ortalama 14 gün kuluçka süresinin olması. Virüs insandan insana bulaştıktan 14 gün sonra belirti vermeye başlıyor. Başlıca belirtiler, ateş, öksürük, solunum zorluğu. Bulaşma yolu hava yoluyla olduğu için hızlı bir bulaşma özelliği var. Öksürük, aksırık, konuşmak gibi eylemlerle havaya saçılan virüsler havada asılı bulunan su buharı yapıları (damlacık) ile insandan insana kolayca bulaşıyor. Bu bulaşmaları engellemek için ellerimizi sık yıkamamız gerekiyor. Tokalaşmak, öpüşmek gibi toplumcul selamlaşmalar uygun bulunmuyor. İşyerlerimizi ve evlerimizi havalandırmak gerekiyor.

Kalabalık işyerlerinde salgın kolay yayılabileceği ve çalışanların sağlığının tehlikeye atıldığı gerçeği gözler önünde.
Halkçı Mühendis Mimar Şehir plancıları olarak çalışma yaşamında çalışanlardan mesai saatleri dışında pervasızca iş talep etmekte beis görmeyen Parababalarının acımasız kanser düzenini iyi biliyoruz. Salgının hızla yayıldığı bu dönemde mesailerin uzaktan tamamlanması için de adım atılması gerekmektedir.
“Neden” sorusu aklı kullanmanın, olayları sorgulamaya başlamanın ilk şartıdır.
Neden, nasıl, niçin, nerede, kim, kime sorularını kullanarak olayları sorgularız, gözden kaçırılanları bilince çıkarırız.
Sorgulama yapmamızı ve aklı kullanmamızı ise Parababaları hiç mi hiç istemezler. Sömürü düzenleri bozulmasın, sömürü çarkları sonsuza kadar sürsün gitsin isterler.
Salgının en kolay yayılabileceği ortamlardan biri olan işyerlerinde koronavirüs konusunda alınabilecek en güçlü önlemin uzaktan çalışmanın yaygınlaşması olduğu düşüncesindeyiz.
Bürolarda aktif bir şekilde çalışan Mühendis Mimar Şehir plancıları işlerini mühendislik, mimarlık yazılımları kullanarak gerçekleştirmektedir. İşyerlerinde kullanılan server ağlarda kolay bir şekilde kullanıcılara kontrol edilebilir yetkiler verilerek projelerde evden çalışmaları imkânı sağlanabilmektedir. Office yazılımlarının güncel versiyonları ve birçok tasarım yazılımı 360 platformlarda çalışmaktadır. Kullanıcı hesapları(account) tanımlanarak izinler düzenlenebilmektedir. Kullanıcı hesapları yöneticileri mail adresleri üzerinden yetkiler verebilmektedir. Bu şekilde internet olan bir ortamdan çalışmaları kolay bir şekilde sağlanabilir.
Teknokentlerde, bürolarda, fabrikalarda karşılaşılan kart okutma/ biyometrik tanıma yöntemleriyle yapılan devam izleme uygulamalarının salgın tehlikesine geçene kadar askıya almaya ve bu uygulamanın işin doğası gereği mümkün olmadığı durumlarda personelin ulaşımı ve işyeri sağlığı için gereken tüm önlemler alınmalıdır.

Mamul yarı mamul tedarik ve giriş kalite kontrol departmanlarında ve final kalite kontrol departmanlarında çalışan mühendis personellere virüsten korunabilecekleri kıyafet, maske vb teçhizat hızlı bir şekilde temin edilmelidir.

İşverenler iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri çerçevesinde işyerini hijyenik hale getirmekle yükümlüdür. Bu çerçevede özellikle böyle bir durumda işyerlerinin dezenfekte edilmesi, tuvalet ve lavaboların hijyenik hale getirilmesi işverenin sorumluluğu içerisindedir. Bu kapsamda işverenler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile birlikte çalışarak bu yönde önlem almak zorundadırlar.
İşyerlerinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı olan çalışanlar hızlı bir şekilde saptanmalı ve sağlık kuruluşlarına sevk edilmelidir. Ülkemizde çok sık gördüğümüz, istirahat raporu verilmeme ya da istirahat raporu kullanmama alışkanlığından vazgeçilmelidir.

Halkçı Mühendis Mimar Şehir plancıları olarak İşçi sağlığı ve güvenliği yasalarımızca da güvence altına alınmış, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. Maddesi Çalışmaktan kaçınma hakkını hatırlatma gereği duyuyoruz.

İşçi sağlığı ve güvenliği yasalarımızca da güvence altına alınmış, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13. maddesiyle iş ortamında ciddi ve yakın tehlikeyle karşı karşıya kalan çalışanın gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebileceği, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabileceği, çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ve diğer haklarının saklı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Çalışmaktan kaçınma hakkı

(1) Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar kurula, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasına karar verilmesini talep edebilir. Kurul acilen toplanarak, işveren ise derhâl kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder. Karar, çalışana ve çalışan temsilcisine yazılı olarak bildirilir.

(2) Kurul veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir. Çalışanların çalışmaktan kaçındığı dönemdeki ücreti ile kanunlardan ve iş sözleşmesinden doğan diğer hakları saklıdır.

(3) Çalışanlar ciddi ve yakın tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda birinci fıkradaki usule uymak zorunda olmaksızın işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk ederek belirlenen güvenli yere gider. Çalışanların bu hareketlerinden dolayı hakları kısıtlanamaz.

(4) İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre iş sözleşmelerini feshedebilir. Toplu sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile çalışan kamu personeli, bu maddeye göre çalışmadığı dönemde fiilen çalışmış sayılır.

(5) Bu Kanunun 25 inci maddesine göre işyerinde işin durdurulması hâlinde, bu madde hükümleri uygulanmaz.

Halkçı Mühendis Mimar Şehir Plancıları olarak taleplerimizi İnsanca yaşanacak bir ücret ve insanca yaşanacak bir ortam taleplerimizde olduğu gibi. Bu kanser düzeninin yaratıcılarıyla ve yürütücüleriyle ancak mücadele edip sonuca ulaştırarak gerçekleştirebileceğimizi biliyoruz. Yukarıdaki taleplerimizin bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz.

                                                                           Halkçı mühendis mimar şehir plancıları

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)