Şeker Bayramınız Kutlu Olsun


İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dini bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Oruç ayından sonra gelen şevval ayının ilk üç günü Ramazan (Şeker) Bayramıdır. Ramazan Bayramı müslümanların kutsal bayramlarından biridir. Ramazan boyunca oruç tutanlar bayramla birlikte oruçlarına son verirler. Bayramda yapılan ziyaretlerde şeker ikram edilmesi adet haline gelmiştir.

Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.
Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

Tarihi

Ramazan Bayramı, Hicret'in ikinci yılından sonra kutlanmaya başlandı.
Bu bayramda yapılması gereken tüm törenler ve ibadetler Muhammed tarafından düzenlendi. İlk ramazan bayramıyla ilgili işlemler de onun tarafından yapıldı.

Bayram Tatili

İslam ülkelerinde arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilirler. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte Batı'daki bazı büyük firma ve devlet kurumları Müslüman çalışanlarına bayram izni verir. Türkiye'de 2012 yılı Ramazan Bayramı resmi tatili, 18 - 21 Ağustos tarihleri dahil, 3,5 gündür. 18 Ağustos günü arife (yarım gün), diğerleri bayramın 1, 2 ve 3. günleridir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)