Van iki büyük deprem daha yaşamıştı


Van'daki depremleri, Hasan Timur Gölü ve Erciş fayları ile Güneydoğu Anadolu bindirmesi tetikliyor.

1940'lı yıllara kadar şiddetli bir depremin görülmediği Van 1941'de 7 büyüklüğündeki bir depremle sarsıldı.

10 Eylül 1941 Van ve çevresinde 7 şiddetinde deprem oldu. Erciş'te 194 kişi öldü.

24 Kasım 1976’da Çaldıranda oluşan şiddetli deprem. Şiddeti Richter ölçeğine göre 7.5 olan ve Van iline bağlı Muradiye, Erçiş ve Özalp ilçeleri ile Ağrı iline bağlı Diyadin ve Taşlıçay ilçeleri dolaylarını da etkileyen deprem, 3.840 kişinin ölümüne, 497 kişinin yaralanmasına ve 9.232 konutun tümüyle yıkılmasına yada onarılamayacak düzeyde hasar görmesine yol açmıştır.

Ve 23 Ekim 2011 Van Depremi

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, depremde 500 ile 1000 arasında bir can kaybının meydana gelmiş olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Kandilli Rasathanesi'nde Van'daki depremle ilgili düzenlene basın toplantısında konuşan Erdik, depremin boyutunu dünyada ilk kez kendilerinin 6.6 olarak ilettiklerini, sonra da 7.2'ye revize ettiklerini söyledi.

Erdik, yaptığı açıklamada, depremin yeri ve büyüklüğüyle ile ilgili ilk bilgilerin en yakın istasyonlardan geldiğini belirterek, “Biz, en yakın istasyonlara bağlı olarak yerini doğru olarak verdik. En yakın istasyonlardan sadece yerel büyüklük verildiği için depremin büyüklüğünü 6.6 olarak verilmiştir. Daha sonra uzak istasyonların kayıtları, depremin moment büyüklüğünü 7.3 olarak vermiştir. Aynı anda bizim uzak istasyonlarımızdan alınan kayıtların değerlendirilmesiyle depremin moment büyüklüğü 7.2 olarak belirlenmiştir. 7.2 büyüklüğünde bir depremin yaratacağı şiddet, merkezi yerlerde 9 olabilir. Genelde 8 olur. Halkımızı ilgilendiren, oraya yardım sağlayacak olanları ilgilendiren konu oradaki hasarın boyutudur. O da şiddetle verilir. Bu deprem büyüklüğüyle ilgili bir konu değildir" diye konuştu.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)