Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takası anlaşması dolayısıyla serbest kalan bazı Filistinlilerin Türkiye'ye getirilmesi amacıyla uçağın Kahire'ye gideceğini söyledi.
AA
Ankara- Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Konya'da İsrail ile Hamas arasında varılan tutuklu takası anlaşması ve Filistinlilerin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı
Davutoğlu, Filistinli bir heyetin dün Ankara'ya gelerek temaslarda bulunduğunu, Türkiye'nin meseleye insani olarak yaklaştığını belirterek, ''Bizim için insani bir meseledir. Şu anda da uçağımız zannediyorum şu dakikalarda hareket etmiş ya da hareket etmek üzere Kahire'ye gidecekler'' dedi.
Bakan Davutoğlu, ''Orada bulunan temsilcilerin ve serbest bırakılanların da kanaatleri alınacak. Hangi ülkeye gitmek istedikleri, bunlar da konuşulacak. Giden heyetimiz de bunları alarak Türkiye'ye getirecekler'' diye konuştu.
Bütün Filistinliler için, bütün Ortadoğu'daki halklar için Türkiye'nin zaten kendi yurtları gibi görülmesi gerektiği bir ülke olduğunu savunan Davutoğlu, Bunda bir olağanüstü durumun olmadığını, bunun Türkiye'nin barışa bir katkısı olduğunu söyledi.
Davutoğlu, ''Bu katkı ne zaman gerekirse o zaman veririz. Sağ salim ülkeye ulaştıklarında da gerekli açıklamaları yaparız'' ifadesini kullandı.
Davutoğlu, tutuklu takası anlaşmasında Türkiye'nin her türlü desteği verdiğini ve son ana kadar da sürecin içinde olduklarını söyledi.
Davutoğlu, anlaşmanın sağlandığı gün Hamas lideri Halit Meşal ile yaptığı görüşmede ve bugün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı telefon görüşmesinde de kendilerine, Filistin davasına sahip çıkan bir ülke olarak, ayrıca Ortadoğu barış sürecine katkısı olacak bu anlaşmanın tamamlanması için Türkiye'nin her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi.
Davutoğlu, ''Bizden resmen başvuruda bulunarak, Filistin'e ve komşu ülkelere dönmesi uygun görülmeyen, karşılıklı anlaşmayla uygun görülmeyen, sadece İsrail'in talebi değil, iki tarafın da anlaşarak üzerinde mutabık kaldıkları 42 kişiden bir kısmını da biz alacağız. Dün Filistin'den bir heyet geldi. Gece geç vakitlere kadar bunları görüştük, detayları da görüştük. Bizim için insani bir meseledir'' diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kahire'de bulunan temsilcilerin ve serbest kalan tutukluların da istekleri göz önüne alınarak 10 civarında bir Filistinlinin Türkiye'ye getirilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Bugün bazı uluslararası televizyonlarda ''Bunun Türkiye için bir risk oluşturması ya da geçmişte bazı suç görülen faaliyetlerin yapıldığı iddiası'' gibi haberler çıktığını hatırlatan Davutoğlu, ''Zaten bu anlaşmayla bunlar yok sayılmış oluyor. Yoksa İsrail kendi iradesiyle bunları serbest bırakmış olmazdı. Yani bu anlaşmayla birlikte o geçmişte işlenmiş olduğu iddia edilen suçlar, ki biz bunları suç olarak görürüz, görmeyiz o ayrı bir tartışma, böyle bir şey varsa dahi İsrail bu tek taraflı serbest bırakma işlemini de zaten keenlemyekün (yok) kılmış oluyor. Türkiye açısında bu noktada bağlayıcı bir durum yoktur'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de bu noktada her türlü tedbirin alındığını, Filistin'e her zaman katkıda bulunulacağını kaydeden Davutoğlu, bu çalışmaları da barış sürecine bir katkı olarak gördüklerini kaydetti.
Suriyeli muhalifler ile görüşme
Bakan Davutoğlu, dün Suriyeli muhalifleri temsilen bir grupla görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Suriye bizim açımızdan tüm etnik kesimleriyle 'kaderini kaderimiz gördüğümüz bir halktır.' Maalesef Suriye'de ölümler devam ediyor. Olumsuz gelişmeler bütün ısrarlı tavsiyelerimize, taleplerimize rağmen deam ediyor. Böyle bir durumda Suriye'nin bütün kesimlerini temsil eden heyetlerle görüşmemiz doğaldır'' dedi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi ile de bir dün görüşme yaptıklarını anlatan Davutoğlu, görüşmede Elarabi'nin kendisine Arap Ligi içinde yaşanan gelişmeleri aktardığını, ayrıca dün Suriye'nin bütün etnik ve dini kesimlerinin, aydınların ve dünya çapında tanınmış kişilerin de bulunduğu bir heyetle görüşme yaptığını söyledi.
Görüşmede Suriye halkının haklı taleplerine Türkiye'nin desteğini ifade ettiğini kaydeden Davutoğlu, ''Bu sürecin barışçıl yöntemlerle Suriye'de demokrasinin inşası konusunda çalışmaları konusunda tavsiyelerimizi yaptık'' diye konuştu.