'Şeref' aylığı asgari ücretin altında kaldı

İstiklal Savaşı, Kıbrıs ve Kore gazileriyle eşlerine ödenen şeref aylığı asgari ücretin dahi altına düştü!.. MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı, gazi ve eşlerinin aldığı maaşın en az asgari ücret seviyesine yükseltilmesi için kanun teklifi hazırladı.
Şeref aylığı kuşa döndü
Gazilere ayda 599 dul eşlerine ise 449 lira aylık maaş veriliyor. Dul eş emekli maaşı alıyorsa şeref aylığı 290 liraya düşüyor.
İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazileri ile dul eşlerine ödenen “Şeref aylığı” asgari ücretin de altına düşerek komik bir rakama dönüştü. Halen gazilere ayda 599 lira, dul eşlerine ise 449 lira aylık maaş veriliyor. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve arkadaşları, bu miktarın asgari ücret seviyesine yükseltilmesi için, kanun teklifi hazırladılar. Teklif ile ayrıca, dul eşin yanı sıra, vefat eden gazilerin çocuklarına da asgari ücret tutarında maaş bağlanması istendi. Son gazilerin de hayata veda etmesi ile birlikte halen yaşayan İstiklal Savaşı gazisi bulunuyor. İstiklal Savaşı gazilerinden 659’unun dul eşine aylık 449 lira maaş ödeniyor. Kore gazilerinden de 5 bin 365’i yaşıyor. Bunlara 599 lira aylık ödeme yapılıyor. Kore gazilerinin sayısı 8 bin 50 olan dul eşleri de ayda 449 lira maaş alıyor. Kıbrıs gazilerinden ise 30 bin 695’i hayatta bulunuyor ve bunlara 599 lira aylık ödeniyor. Kıbrıs gazilerinin sayısı 4 bin 161 olan dul eşlerine de 449 lira aylık veriliyor. Maaş ödenen gazi ve dul eşlerinin toplamı 48 bin 939 kişiyi buluyor. İstiklal Savaşı gazileri ile Kore ve Kıbrıs gazilerinin eşleri herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş alıyorsa “Şeref aylıkları” da 290 liraya düşüyor. Hayatta olan gaziler de emekliyseler “Şeref aylığı” 387 liraya düşüyor.

“Kesintisiz ödensin”
MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı ve arkadaşlarının kanun teklifine göre, İstiklal Savaşı, Kore ve Kıbrıs gazilerinin aylıkları, brüt asgari ücret düzeyine yükseltilecek. Bu aylık, başka bir gelir veya aylık alınıp alınmadığına ya da bir işte çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın kesintisiz ve tam olarak ödenecek. Gazinin ölümü halinde, bu aylığın çocukları ile anne ve babasına da yüzde 25i oranında bağlanacak. Gazi çocuklarına da iş imkanı ve üniversite kontenjanı olanağı tanınacak. Elektrik ve doğalgaz kullanım bedeli ile sabit telefon görüşme ücretlerine en az yüzde 40 indirimli tarife uygulanacak. Yüzde 25 artırımlı verilen görev malullüğü aylığının en az brüt asgari ücret tutarı kadar olmak üzere yüzde 50 artırımlı bağlanacak.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)