AKP iktidarı yalana sahip çıkan İsviçre bakanını ağırladı
Salı, Aralık 27, 2011
Fransa’ya kızar gibi yapan AKP iktidarının yalana ilk sahip çıkan İsviçre’nin bakanını ağırlaması
şaşkınlıkla karşılandı.
Fransa’nın Ermeni yalanını yasalaştırmasının yankıları sürerken, bu işi ilk başlatan ülke olan İsviçre’de inkar yasasının mimarı, Türk düşmanı Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’in iktidar ve Köşk tarafından ağırlanması sert tepki çekti.
Yusuf Halaçoğlu Benim için kırmızı bülten çıkarılmıştı
Fransa neyse İsviçre de o! Üstelik dini radikalizm içindeler... “Soykırım yok” dediğim için hakkımda kırmızı bülten bile çıkarmışlardı.
Onur Öymen Gururu incitmenin ağır bedeli olmalı!
Türk halkının gururunu incitmenin ağır bir bedeli olmalı. Haysiyetimize saldıran ülkelere mesafe konulmalı. Yoksa sonra önü alınamaz.
Osman Korutürk Fransız bakan da seneye ağırlanır!
İsvİçre inkar yasasını çıkarırken Rey bakandı. O dönem tepki gösterildi, unutuldu. Gelecek sene de Fransız bakanı mı davet edeceğiz?
Şükrü Elekdağ Misafir edilmesi bana garip geldi
İnkar yasasını daha önce çıkaran İsviçre, Ermenistan işinde de arabulucuydu. Protokoller İsviçre’de müzakere edildi. Ağırlanması garip!
Ankara diplomatik skandalla sarsıldı!
Ermeni yalanlarının inkarını ilk suç sayan İsviçre’nin Dışişleri Bakanı Rey, davetli olarak başkentte
konferansa katıldı ve Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edildi
Sözde Emeni soykırımının inkarını suç sayan ülkelerin başında gelen İsviçre’nin Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’in Fransa’nın aynı yöndeki bir yasayı kabul etmesinin ardından Türkiye’yi ziyaret etmesi büyük tepki çekti. Türkiye aleyhindeki söylemleriyle inkar yasağını savunan ve PKK ile görüştüğü bilinen Rey, resmi davetle geldiği Ankara’da 4. Büyükelçiler Konferansı’nda bir konuşma yaptı. Rey ayrıca dün saat 18.55’te Çankaya Köşkün’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılandı. Gül, aynı zamanda konuk bakan onuruna saat 19.00’da bir akşam yemeği verdi.
İkili görüşme yapıldı
Calmy-Rey, Fransa’nın aksine İsviçre’de belirli bir olayın soykırım olarak kabul edildiği bir yasanın olmadığını öne sürerek, “Ermenistan’da ve Türkiye’de tarihçiler bu konuda araştırmalar yapmalı ve edinecekleri bulgularla bu açık tartışmaya katkı yapmalılar” dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin tarihi ile her düzlemde yüzleşmeye hazır olduğunu belirterek, “Yeter ki bu tarih, objektif ve adil bir hafıza ile ele alınsın” dedi. Davutoğlu daha sonra, İsviçre Konfederasyon Başkanı ve Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile biraraya geldi.Görüşmede, ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler, Türkiye-AB, İsviçre-AB ve Türkiye-Fransa ilişkileri ele alındı.
Fransız Bakan da gelir
Rey’in ziyaretine ilk tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, İsviçre ile Fransa arasında bir fark olmadığını söyledi. İsviçre’nin söz konusu yasayı kabul ettiği yıllarda Rey’in yine Dışişleri Bakanı olduğunu anımsatan Korutürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “İsviçre ceza kanunlarında sözde soykırım olmadığını söylemek suç. Türkiye’den birçok insan kovuşturmaya tabii tutuldu. Türkiye’ye davet edilen Micheline Calmy-Rey o düzenleme yasalaştığında da aynı görevdeydi. O sırada yapmış olduğu konuşmalarda Türkiye’nin tepki gösterdiği düzenlemeyi savunmuş, Türkiye aleyhtarı beyanlarda bulunmuştu. Hatta o dönem Türkiye’ye bir ziyareti söz konusuydu. Bu ziyareti beyanlarından dolayı ertelenmişti. O dönem İsviçre’ye tepki gösterdik. Ama aradan bir müddet geçtikten sonra unutuldu. Fransa ile ilgili de bir takım tedbirler açıklandı. O tedbirler açıklandıktan sonra onların da devamı böyle mi olacak. Gelecek sene de Fransa Dışişleri Bakanı’nı mı davet edeceğiz.”
“Son derece yanlış”
CHP’nin eski genel başkan yardımcısı ve emekli Büyükelçi Onur Öymen, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’in Türkiye’ye davet edilmesini sert bir dille eleştirdi. “Bu gibi durumlarda mesafe koymak gerekiyor. Türkiye’nin haysiyetine zarar veren adımlar atan bu ülkeler karşısında mesafe koymamız lazım” diyen Öymen, “Hiçbir şey olmamış gibi devam ederseniz yarın 20 devlet daha sözde Ermeni soykırımı iddialarını kabul eder” şeklinde konuştu. Öymen “Herkes bilmeli ki Türk halkının gururunu incitmenin bir bedeli vardır. Türkiye’ye her türlü kötülüğü yapabiliriz izlenimini uyandırırsanız sizin karşınızdaki devletler her türlü adımı atarlar. Bugün Ermenistan yarın Kıbrıs, ertesi gün Pontus soykırımı Türkiye hiçbir şey yapamaz izlenimi vermemek lazım neticesinde. Bu izlenimle onu haklı çıkarıyorsunuz. Bu son derece yanlıştır” dedi.
Hakkımda kırmızı bülten çıkardılar
İsviçre’nin kabul ettiği yasanın ilk kurbanlarından MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, İsviçre’nin kendisi hakkında kırmızı bülten çıkardığını söyledi. İsviçre Dışişleri Bakanı Rey’in resmi davetli olarak Türkiye gelişini sert bir dille eleştiren Halaçoğlu şöyle konuştu: “Fransa’ya gösterilen tepkinin benzerinin İsviçre’ye de gösterilmesi gerekiyor. O zaman Türkiye’nin belli bir tepkisi oldu. Kürşad Tüzmen, İsviçre ziyaretini iptal etmişti. Böyle bir tepki sonrasında hakkında çıkardıkları kırmızı bülten iptal edildi. Benim için de kırmızı bülten çıkardılar. Sonra ’Yusuf Halaçoğlu gelebilir. Biz onu tutuklamayacağız, ancak sorgulayacağız’ diye açıklama yaptılar ama o sorgulamayı kaldırdıklarını zannetmiyorum. Yani şu an İsviçre’ye gitsem, beni sorgulamaya çalışacaklar. Tebligat ortadan kalkmadı. Dolayısıyla Fransa’ya gösterilen tepkinin İsviçre’ye de gösterilmesi gerekiyordu. Çünkü bunlar bu şekilde başıboş bırakıldığında, zaten adamların bize pek dostlukları olmadığından bu şekilde karar alarak bir yerde birilerine hoş görünmeye çalışıyorlar.”
“Misafir gibi ağırlanması çok garip”
Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ da Calmy-Rey’in Türkiye’de misafir olarak ağırlanmasını “garip” bulduğunu söyledi. Elekdağ konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İlk bakışta bu tepkiler haklı gibi görünüyor. Ben de ilk bakışta böyle düşündüm. İsviçre’nin tutumu belli. Lozan Mahkemesi, Doğu Perinçek konusunda bir karar verdi. Bu karar çok haksız bir karardı. Mahkeme soykırım konusunu bir nevi tarihçe belirlenmiş bir konu olarak kabul etti. Bunlar yanlış şeyler doğal olarak. İsviçre’de bu konuyla ilgili olarak daha önce bazı kantonlar tutum aldılar, ’soykırım olmuştur’ diye. Bu nedenle İsviçre Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’de misafir edilmesi garip geliyor insana.” Şükrü Elekdağ, Ermenistan ile Türkiye arasında yapılan protokollerin de bu ülkede görüşüldüğünü anımsattı. “Protokoller, İsviçre’de müzakere edildi” diyen Elekdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “İsviçre bir nevi noter gibi bu protokolleri takip etti. Bu protokoller konusunda itilaf var tabiatıyla. Türkiye’nin tutumu haklı bu konuda. Çünkü Fransa, Türkiye ile imzaladığı protokolleri Anayasa mahkemesi’nde tamamen değiştirtti.”
Arabulucu olmuştu
Türkiye’ye davet edilen İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, 2009 yılında ABD baskısıyla başlatılan Türkiye-Ermenistan görüşmelerinde de arabulucu yapılmıştı. Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesini öngören protokol, 2009 yılının Ekim ayında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’in gözetiminde imzalanmıştı. Hükümet, Türkiye’de tepki çeken “Ermeni açılımı” çerçevesinde hareket etmiş, görüşmelerde İsviçreli bakan arabulucu olmuştu.
PKK ile görüştü
Türkiye’ye davet edilen İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, Türkiye aleyhtarı faaliyetleri ile biliniyor. İsviçreli bakan ile ilgili ilk kriz 2003 yılında ortaya çıktı. MİT’in 2003 yılında hazırladığı bir raporda, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’in, Lozan’da üst düzey bir PKK militanıyla görüşme yaptığı bildirilmişti. Bunun üzerine iki ülke arasında kriz patlak verdi. O dönem Rey’in yapmayı planladığı Türkiye ziyareti, MİT raporu sonrası ertelendi.
Yeniçağ
Tags