Teknolojide en çok onlar konuşuldu
Çarşamba, Aralık 28, 2011
Yılın en önemli teknoloji haberleri sıralamasının başında Steve Jobs'un ölümü bulunuyor. İnternet korsanları grubu Anonymous'un eylemleri de 2011'in en çok ses getiren haberleri arasında yer aldı.
CNN tarafından yapılan sıralamaya göre, Apple'ın efsanevi kurucusu Steve Jobs'un ölümü teknoloji haberlerinde bu yıl en çok konu edilen olay oldu.
2011'in en çok ses getiren teknoloji haberleri sıralaması şöyle:
1-Steve Jobs'un ölümü: Uzun süre kanserle mücadele eden Jobs'un 5 Ekim'de hayatını kaybetmesi dünyada büyük yankı uyandırdı. Kurucusu olduğu Apple'ın mağazaları önünde hayranları anma törenleri düzenledi, Jobs hakkında yazılan biyografi en çok satanlar listesinde 1 numaraya yükseldi. iMac, iPod, iPhone ve iPad gibi ürünleri ortaya çıkaran ekibin başındaki isim olan Jobs, bir süre ünlü animasyon şirketi Pixar'ı da yönetmişti.
2- Göstericiler için sosyal medyanın rolü: 2010'un sonlarında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da esmeye başlayan Arap Baharı dalgasında Twitter, Facebook ve YouTube gibi paylaşım sitelerinin rolü çok önemli yer tuttu. Özellikle Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan olaylar sırasında sosyal medya çok büyük rol oynadı. Londra'daki protestolar sırasında göstericiler Blackberry Messenger yoluyla haberleşti. ABD'deki "Wall Street'i İşgal" eylemlerinde Twitter haberleşme aracıydı.
3- İnternet korsanları: Kendilerine "Anonim" adını veren internet korsan grubu, kiliselere, e-ticaret şirketlerine ve banka gibi kurumlara siber saldırılar düzenleyerek çok sayıda internet sitesini çökertti. Saldırıların çoğu siyasi nedenlere dayanıyordu.
4- Tablet bilgisayar piyasasının büyümesi: Yaklaşık 10 yıllık bir geçmişi bulunan tablet bilgisayar piyasasına iPad'in büyük başarısından sonra bu yıl çok sayıda yeni ürün girdi. Ancak Android tabletlerini üreten Google ve Blackberry Playbook'un üreticisi RIM gibi elektronik şirketleri, bu pazarda henüz umduklarını bulmuş değil. Kindle Fire adlı ürünüyle Amazon, iPad'in etkin olduğu pazarda kendine en iyi yer edinen şirketlerden biri oldu. Amazon, Kindle Fire'ı pazara sunduğu Kasım ayından bu yana her hafta 1 milyon ürün sattı.
5- Facebook'un "frictionless sharing" uygulaması: Facebook kullanıcılarının okudukları bir yazı veya dinledikleri müzik hakkında Facebook üzerinde eşzamanlı bildirim sağlayan bu özellik, bazı şirketler için önemli bir tanıtım aracı haline geldi. Ancak yine de kimileri özel okuma alışkanlıklarının anında Facebook üzerinde yayınlanmasına karşı çıkıyor. Sitenin kurucusu Mark Zuckerberg ise, her yıl daha fazla kişinin kendisi hakkında daha fazla bilgiyi paylaşmaya devam edeceğinden emin.
6- Patent savaşları: Mobil dünyanın en büyük isimleri Apple, Google, HTC, Microsoft, RIM ve Samsung, geçen yıl devasa bir patent oyununun içinde yer aldılar. Adı geçen şirketler, birbirleri hakkında dava ya da karşı davalar açarak birbirlerinin ürünlerinin satılmasını engellemeye çalıştılar veya lisans anlaşmaları konusunda hak iddia ettiler.
7- Google : İnternet kullanıcıları, web üzerinde arama yapmaktan çok sosyal ağlarda vakit geçiriyor. Bunun anlamı, bir başka deyişle, "daha çok Facebook, daha az Google" demek. Bu nedenle, Google kendi Facebook benzeri sosyal ağını, yani Google 'yı sundu. Google iyi bir başlangıç yapsa da Facebook bu mecrada açık ara önde. Google, sosyal paylaşım ağının, şirketin geleceği için kilit önemde olduğunu söylüyor.
8- Apple'ın dünyanın en değerli şirketi olması: Steve Jobs, 1997 yılında Apple'a döndüğünde şirketin iflas etmesine birkaç hafta kaldığını söylemişti. Sonraki yıllarda Jobs, Apple'ı piyasa değeri açısından dünyanın en değerli şirketi haline getirdi.
9- IBM'in süper bilgisayarının insan rakiplerini yenmesi: IBM'in ürettiği Watson isimli bilgisayar, İngilizcedeki bazı nüansları anlayamıyordu ancak ülkemizde "Riziko" olarak bilinen bilgi yarışmasında ABD'nin en çok ödül kazanan iki ismini hayal kırıklığına uğratmayı başardı.
10- Spotify ve Facebook'un dijital müzik işbirliği: iTunes ve iPod, Apple'ın dijital müzik pazarındaki hakim konumunun förmülleriyken, Amazon ve Google henüz bu işe el atmadı.Ancak Avrupa'da Apple'a önemli bir rakip olan dijital müzik hizmeti sağlayıcısı Spotify, yıllar süren telif hakkı görüşmelerinin ardından bu yıl Facebook ile ABD pazarına girmeye başardı.
AA
Tags