12 Mart rejimi yeni başlamış, merhum Prof. Nihat Erim Başbakan olmuştu. Ben Başbakan'ın danışmanı görevindeydim. Tam o sıralarda Varto depremi olmuş, ahalinin canını yakmıştı. O gün askeri bir uçakla önce Afyon'a, oradan da helikopterlerle Varto'ya gidiyorduk. Uçak adeta bir kalorifer kazan dairesi gibiydi, ön sıralarda Başbakan ve bakanlar oturuyordu. Uçaktaki bakanlardan İmar-İskan Bakanı Babüroğlu yanıma geldi ve "Enerji Bakanı İhsan Topaloğlu kömür ve elektriğe zam yaptı. Olacak iş değil. Erzurum'da hava soğukluğu -40 dereceyken bu zam nasıl yapılır? Seçim yok ama geçim var" diyerek Başbakan'a durumu anlatmamı istedi. Nihat Bey'e anlattım. Erim, "Ankara'ya dönüşte bana bunu hatırlat" dedi. Ankara'da Başbakana durumu bir kez daha anlattım. Başbakan, Topaloğlu'na "Bu zamları geri alın" talimatı verdi. Zamlar durduruldu ama bir süre sonra Topaloğlu bakanlıktan istifa etti.
Bugünlere gelince... 2012 yılında vergi ve cezalar yüzde 10.2 zamlanacak. Emlak Vergisinde binaların metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, 2012'de yüzde 10.26 oranında artacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi; motor silindir hacmi 1301 ve 1600 cm3'e kadar olan otomobillerde 768 liraya çıkacak. Tüketici idari para cezaları, 1 Ocak 2012 itibarıyla 2011 yılı için belirlenen yüzde 10.26'lık yeniden değerlendirme oranı çerçevesinde artacak. Yeni yılda uygulanacak cezalar, 134 lira ila 271 bin lira arasında olacak. Dahası türlü hesap oyunlarıyla elektrik de el yakacak.
Kimse halkı düşünmüyor. Halk feveran içinde ve ekonomiden sorumlu bakan, "Kriz daha büyüyecek. Aman ayağınızı yorganıza göre uzatın" sinyali verirken, Sağlık Bakanı ilaç fiyatlarını ucuzlatarak eczacıları sokağa döküyor, bir yandan da emeklilerden fark ücreti alma peşinde. Sonra bir de bakıyoruz ki milletin vekilleri bir gece yarısı operasyonu ile kendi maaşlarına zam yapmakla kalmamış, milletvekili emekli maaşlarına da zam yapmış.
Türkiye'de TÜİK verilerine göre ulusal gelirden birey başına düşen pay 18 bin 800 dolarmış! Milletin vekillerine yapılan zammın ulusal gelire göre oranı ise tam yüzde 56. Yaşa bakılmaksızın 2 yıllık hizmet karşılığı emeklilik maaşlarını ikiye katlayacaklar. Yaşa bakılmaksızın 7 bin 800 liraya çıkacak. Dünyanın en varlıklı ülkelerinden biri sayılan Norveç'te kişi başına düşen milli gelir 185 bin 220 lira karşılığı. Milletvekili maaşı ne kadar dersiniz; 14 bin 175 lira karşılığı... İsviçre'de milli gelir payı 122 bin 938 lira ancak milletvekili maaşı 7 bin 938 lira ve milli gelire oranı yüzde 6.4. Ermenistan küçük ve sorunlu bir ülke. Milli gelir 7 bin 560 lira, milletvekili maaşı ise sadece 378 lira. Milli gelire oranı ise yüzde 5. Geçen gün de yazdım; Küba'da milletvekilleri para almazlar ve eğer başarısız olurlarsa görevleri son bulur. Bu tabloda halk nerede, milletvekili nerede? Ülkemizde milletvekili nerede, millet nerede? Bakalım bu adaletsiz düzene kim "Dur" diyecek. Bir de "Bu ülkede muhalefet yok" deriz. Olmaz mı? Onlar da bu yasayı imzaladılar ve sonra da Anayasa Mahkemesine gidecekler! Hadi canım siz de. Bu halk, demek ki tam dolmamış bardak gibi... Ya bir de dolarsa ne olur? Orasını siz düşünün sayın millet-vekilleri...
Kurtul Altuğ
Aydınlık