57. Hükümet’i Amerika devirdi


DSP Genel Başkanı Masum Türker “MHP’siz ve Ecevitsiz bir hükümet istendiği” için baskı geldiğini, partinin böyle bölündüğünü açıkladı.

Kemal Derviş, yeni parti için İsmail Cem’i iknaya çalışıyordu. DSP’nin bölünmesi ABD’nin isteklerinden bir tanesiydi” dedi.

Cem, Derviş, Büyükanıt
Türker şöyle devam etti: Cengiz Çandar “ABD Irak’a girmeden önce Ecevit gidecek” diye yazı yazdı. En son Yaşar Büyükanıt, İsmail Cem, Kemal Derviş buluşup yemek yedi. Çok şey var ama şimdilik bu kadar...



Türker: 57. Hükümet’i ABD yıktı
Masum Türker, “Gelen baskılar üzerine DSP’den istifalar arka arkaya gelmeye başladı” dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, merhum Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan 57’nci Hükümet’in iç ve dış baskılarla yıkıldığı iddiasını sürdürdü. Türker, 57’nci Hükümet’in sona ermesinin arkasında “Ecevitsiz ve MHP’siz bir hükümet isteği” nin yattığını söyledi. Geçen hafta ortaya attığı iddialarla ilgili YENİÇAĞ’a çarpıcı açıklamalarda bulunan Masum Türker, Ecevitsiz ve MHP’siz bir hükümet istendiği için kendilerine TBMM’de istifa baskısının yapıldığını belirterek, “Her gün baskı vardı bize ayrılın diye. Partinin içerisine dışarıdan baskı vardı. Bu baskı bize de geldi ama ayrılmadık. Bunları o tarihte herkes biliyordu. Kitapları bile yazıldı” dedi. O tarihte Ecevitsiz, MHP’siz, DSP’siz bir hükümet düşünüldüğünü ifade eden Türker şöyle dedi: “Bütün gazeteler yazıyordu ve Kemal Derviş yeni bir parti, yeni bir işlem yapalım diye İsmail Cem’i ikna etmeye çalışıyordu. En son Yaşar Büyükanıt, İsmail Cem, Kemal Derviş RV Restorant’ta buluşup yemek yediler. Gazetelere de yansıdı o tarihte. DSP’nin bu konuda bölünmesi ABD’nin isteklerinden bir tanesiydi.”

Hergün nasihat geliyordu
O dönemde gazetecilerin yazdıklarını da hatırlatan Türker, sözlerine şöyle devam etti: “Cengiz Çandar, ’ABD Irak’a girmeden önce Ecevit gidecek’diye bir yazı kaleme aldı. Ayrıca Fikret Bila ’Sivil Darbe’diye de kitap yazdı. Hepimize o dönemde ’istifa edin’diye baskı vardı. Bu baskı bize de geldi ama biz ayrılmadık. Herkese ’ayrılın’diye baskı geldi. Diğerleri dayanamadı ayrıldı, iki üç günde bir DSP’den istifa olmaya başladı. Ecevit’in hastalanmasının perde arkası bu değil mi? Baskı vardı her gün TBMM’de bize. ’Ayrılın, ayrılmamız lazım, parti bitti’gibi. Partinin içerisine yönelik dışarıdan baskı vardı, bize her gün nasihat geliyordu. Bize adam geliyordu, dışarıdan gazeteciler yazıyordu.” Ecevit’in çekilmesine yönelik alt yapının da hazırlandığına dikkat çeken Türker, “Almanya’da toplantılar yapıldı. Hürriyet gazetesinin binası açılırken orada ’Ecevit gitsin’konuları konuşuldu. Bülent Ecevit’in gitmesine yönelik alt yapılar konuşuldu. O tarihte bu konu her gün konuşuluyordu. Bütün siyasiler bunu biliyor. DSP grubunun yarısı istifa etti o süreçte. Bunun üzerine Yeni Türkiye Partisi kuruldu” dedi. Yaşar Büyükanıt, İsmail Cem ve Kemal Derviş ile ilgili iddiasına da açıklık getiren Türker, son olarak şunları kaydetti: “O tarihte üçü yemek yerken bu resim yayınlandı. Bu nedenle ihbar ediyorum işte. O tarihte biz DSP’deydik. Kemal Derviş istifa etmemişti. ’Paşanın biri bana ’Ecevit gitsin şu kişi gelsin’dedi’ diye yazdı.”

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)