Kuzey Irak’ta stratejik pazarlık


Suriyeli Kürtlerin muhaliflerle birlik olması için Türkiye’nin devrede olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’nin, bugüne kadar Esad’ın karşısında yer almayan Suriyeli Kürtlerin, muhaliflerin safına geçmesi için Erbil’de yapılan konferansa el altından destek verdiği öğrenildi.

Cumhuriyet, Suriyeli Kürtlerin Erbil’deki toplantısının perde arkasına ulaştı. Edinilen bilgilere göre gelişmelerin başlangıç noktasını, Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere destek vermesinden rahatsız olan Tahran yönetiminin Irak’ın kuzeyindeki Kürt lider Mesud Barzani ile temas kurması oluşturdu. İran’ın dış operasyonlar birimi Başkanı Kasım Süleymani’nin talimatıyla İrec adlı bir yarbay geçen ekim ayında, Irak’ın kuzeyine geçerek bölgesel Kürt yönetimi ile görüştü. Bu görüşmede, PJAK ile ilgili bir anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma sonrasında Barzani, “Doğu sınırlarımız artık güvende” yönünde bir açıklama yaptı.

İranlı yarbay, Barzani’den PKK’ye destek sağlamasını da istedikten sonra bölgeden ayrıldı ve İran’a geçmeden önce sınırda PKK’nin üst düzey yetkilileri ile bir toplantı yaptı. İddialara göre bu toplantıda PKK’lilere 5 milyon dolar verdi ve “Size silah ve istihbarat desteği sağlarız. Ama faaliyetlerinizi Suriye üzerinden yürütün” dedi.

Bu süreçte Barzani de Suriyeli Kürtlerin Erbil’de yerleşik siyasi liderlerinden 9 kişi ile bir toplantı yaparak, “Kime nasıl destek verdiğiniz önemli değil. Siz, Büyük Kürdistan’ın çıkarı neyse ona göre davranın ve pozisyon belirleyin” mesajını verdi.

Ankara devrede

Gelişmelere ilişkin istihbaratın Ankara’ya ulaşması üzerine Dışişleri Bakanlığı, Barzani’yi davet etti. Ancak, Türkiye’nin baskısı ile karşı karşıya kalacağını düşünen ve çeşitli gerekçeler gösterip Neçirvan Barzani’yi Ankara’ya gönderen Barzani, Türkiye’nin ısrarlı daveti üzerine Ankara’ya gelmek zorunda kaldı. Yapılan görüşmelerde Barzani’ye “Merkezi hükümet ve bölgesel yönetim tek başına mücadele etsin. Terör örgütü PKK’yle mücadele kapsamında Türkiye’yle ortak hareket edilsin. Türkiye bu işi tek başına bitirsin” yönünde net mesajlar verildi.

PKK’nin Baas rejiminin ve İran’ın desteği ile Suriye’deki gücünü arttırması kaygısını yaşayan Ankara, Barzani’den Suriyeli Kürtlerin, muhaliflerin yanına geçmesi için devreye girmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Erbil’e giderek temaslarda bulundu. Daha sonra da Suriyeli Kürtler Erbil’de toplandı.

Bağdat rahatsız

Gelişmeler, Esad rejiminin yanında yer alan Bağdat yönetimini de rahatsız etti. Irak hükümeti bir açıklama yaparak, Suriyeli Kürtlerin Erbil’de toplanmasını onaylamadıklarını belirtti.


Cumhuriyet
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)