Muhalifler kızgın, Esad memnun
Perşembe, Mart 22, 2012
Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın acil barış planına tam destek veren açıklaması, hem Şam yönetiminin aleyhine çözüm çıkarmak isteyen ülkeleri, hem de bu çözümü veto eden Çin ve Rusya'yı memnun etti. Suriyeli muhalifler ise açıklamaya tepki gösterdi.
Annan'ın acil barış planı kademeli bir ateşkes, Suriye öncülüğünde, halkın meşru taleplerini göz önünde bulunduran ve Annan'ın da dahil olduğu bir siyasi sürecin başlatılmasını, keyfi olarak tutuklanan ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını, gazetecilerin ülkede serbestçe dolaşmasını ve barışçıl toplanma ve protesto hakkına saygı duyulmasını talep ediyordu.
Plana göre, ilk etapta insani yardımın ulaştırılması için taraflar her gün iki saatlik ateşkes ilan etmeye çağrılıyor. Suriye ordusunun kent merkezlerinden çekilmeye çağıran açıklamada, ayrıca muhaliflerin de saldırılarına son vermesi isteniyor.
BMGK'nın açıklamasında ayrıca Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygı duyulacağı vurgusu da yeralıyor.
Açıklamada, Annan'dan misyonuyla ilgili olarak BMGK'ya uygun görünen bir tarihte bilgi vermesi de istendi. Açıklamanın sonunda, “Bu bilgiler ışığında BMGK, uygun şekilde başka adımlar atmayı da düşünecektir” ifadesine yer verildi. Ancak, bu adımların uluslararası bir askeri müdahaleyi kapsamadığı belirtiliyor.
MUHALİFLER TEPKİ GÖSTERDİ
Suriye Ulusal Konseyi, BM'nin tüm taraflara ateşkes çağrısı yapmanın Esad rejime kendi insanlarını öldürmesi için daha fazla süre tanınması anlamına geldiğini iddia etti.
SURİYE: TEHDİT ALGILAMADIK
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, açıklamada kendilerine yönelik bir tehdit veya ultimatom bulunmadığını söyledi. SANA ayrıca, açıklamada Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına vurgu yapıldığının altını çizdi.
ABD: ESAD YA BU MADDELERE UY YA DA İZOLE OL
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BMGK'nın kararını, "bu olumlu bir adım. Konsey şimdi tek bir sesle konuştu” şeklinde yorumladı.
Clinton, “Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve rejimine, uluslararası toplumla beraber şunu söylüyoruz; ya bu yolu suç, ona bağlı kal ya da giderek artan baskı ve izolasyonla yüzleş” ifadesini kullandı.
RUSYA: KİMSE SUÇLANMIYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla ilgili olarak “Anlaşmayla Suriye yönetimi ile muhalefet arasında siyasi bir diyalog için gerekli şartlar yaratılmalı” diye konuştu.
Önemli olanın, tarafların önceden hiçbir talepte bulunmaması olduğunu ifade eden Lavrov, BM Güvenlik Konseyi kararının bir tehdit ya da herhangi bir tarafa yönelik suçlama içermediğini kaydetti.
ÇİN: İLERİ VE OLUMLU BİR ADIM
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kin Gang ise, kararı "ileri ve olumlu bir adım" sözleriyle değerlendirdi. Gang, ülkesinin sorunun çözümünde politik kanalların kullanılması gerekti fikrinde ısarcı olduğunun altını çizdi.
FRANSA: İLERİ ADIMLARI DA GÖRÜŞECEĞİZ
Bildiriyi hazırlayan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gerard Araud da Arap Birliği'nin çözüm planına atıfta bulunulduğunu kaydetti ve Annan'ın konseyi uygun bir sürede gelişmelerle ilgili bilgilendireceğini hatırlattı. Araud, bu bilgilendirmenin ardından ne gibi adımlar atılacağını yeniden tartışacaklarını söyledi.
İNGİLTERE: GÜÇLÜ BİR MESAJ
BMGK DÖnem Başkanı ve İngiltere BM Büyükelçisi Mark Lyall Grant “Bu açıklama, BMGK'dan Suriye hükümetine ve diğer aktörlere, Kofi Annan'ın 6 maddelik planına hemen yanıt vermeleri yönünde güçlü bir mesaj vermektedir” dedi.
BAN Kİ-MUN ACİL ATEŞKES İSTEDİ
Ban Ki-mun'un da BMGK'da başkanlık açıklamasının kabul edilmesini memnuniyetle karşıladığı bildirildi.
Ki-mun, taraflara acil olarak ateşkes ilan etmeleri çağrısı yaptı.
Hürriyet
Tags