TL’ye yeni simge geldi


Türk Lirası, bundan sonra dolar ve euro gibi bir simgeyle uluslararası piyasalarda işlem görecek. MB Başkanı Erdem Başçı TL’nin yeni simgesinin 8 bin 362 başvuru arasından seçildiğini açıkladı.
Türk Lirası yeni simgesine kavuştu. Türk Lirası’sının tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türk Lirasının yeni simgesinin çıpaya benzemesinin güveni, yukarı yönlü çizgilerinin ise istikrarı simgelediğini kaydetti. Başçı, Türk Lirası’nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını bildirdi. Başçı, doğada göze hoş görülenen nesnelerin altın oran ile uyumlu olduğuna dikkati çekti. Başçı, yıl boyunca simgenin tanıtılmasına yönelik yoğun bir kampanya yürütüleceğini söyledi. Merkez Bankası tarafından düzenlenen “TL Simge Yarışması”nın sonuçları Ankara’da açıklandı.

Yabancıların talebi arttı
Toplantıda konuşan Başçı, “TL simge yarışması fikri 2011-2015 planında TL’nin tanıtılması amacıyla yer aldı. Yarışma takvimi içinde 8362 adet başvuru yapıldı. Finale 7 tasarım kaldı. 7 simge arasından birinci seçildi. Simge TL’nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor” dedi. Başçı, birincilik ödülüne layık görülen tasarımın Tülay Lale’ye ait olduğunu belirtti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türk Lirası’na kazandırılan itibarın bir sonucu olarak son yıllarda uluslararası piyasalarda Türk Lirası’nın kullanımının artarak sürdüğünü belirterek, “Küresel piyasalarda değişik para birimlerinin kullanılmasına ilişkin olarak Uluslararası Ödemeler Bankası’nın yaptığı anket sonuçlarına göre, 2010 yılında Türk Lirası kullanımı 2007 yılına göre 3 kattan fazla artmıştır. Bunun yanında Türk Lirası yabancı yatırımcılar nezdinde bir yatırım aracı olarak da işlem görmektedir” dedi.

Bilinirliği artırılacak
Başçı, TL’nin dünyada bilinirliğini artırmak amacıyla bir simgeye ihtiyaç duyulduğunu ve bu simgenin kampanyalarla dünyada tanıtılacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, Türk lirasına verilen yeni simge ile tarihi bir adım atıldığını kaydetti. Erdoğan, “Tıpkı euro ve ABD dolarında olduğu gibi, artık TL’nin de yeni bir simgesi var. Simgenin bir çıpaya benzemesi paramızı bir kıymet aracı olarak saklanması için güvenli bir liman olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Babacan: Türkiye dönüşümden geçiyor
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TL’nin simgesinin aslında, 9,5 yıllık dönemde Türkiye’nin elde ettiği başarıların ve istikrarın da önemli bir simgesi olduğunu bildirdi. Babacan, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana gerçekten çok önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ve bunun hem siyasi, hem sosyal, hem de ekonomik bir dönüşüm olduğunu söyledi. 9,5 yıllık AK Parti iktidarı döneminde, Türkiye’nin elde ettiği başarıların artık sadece ülke içinde değil, çok geniş bir coğrafyada konuşulduğunu ve takdir edildiğini kaydeden Babacan, Türkiye’nin kendi içinde yaptığı reformların, Kuzey Afrikada, orta doğuda ve pek çok ülkede ilham kaynağı olduğunu belirtti. Babacan, Türkiye’nin yaptığı ekonomik reformların gelişmiş ülkeler açısından da önemli bir örnek teşkil ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin bu başarıları nasıl elde ettiği, nasıl bu noktaya geldiğinin merak konusu olduğunu kaydetti.

Altın Oran: “Evrenin Matematiği”
Evrende görebileceğimiz tüm nesne ve varlıkların parçaları arasında bir uyumun olduğunu ve binlerce yıldır hiç değişmediği saptandığı için Allah’ın matematik sistemi olarak bilinen bağıntıya “altın oran” denilmektedir. Evrenin var oluşundan bu yana tutarlı olarak bütün varlıklarda aşağıda açıklanacak olan 1,618’e karşılık gelen bir oranın bulunması, dünyaca ünlü matematikçilerin de hayranlıkla incelediği ve kendi çalışmalarında kullandıkları bir konu alanı olmuştur. Orta Çağ’ın en ünlü matematikçisi olan İtalyan kökenli Leonardo Fibonacci, birbiri arasında ardışık ilişki ve olağanüstü bir oran bulunduğunu iddia ettiği sayıları keşfetmiştir. Evrendeki muhteşem düzenle birebir örtüşen bu sayıları keşfetmesi nedeniyle, altın orana da adının ilk iki harfi olan “Fi” (?) sayısı denilmiştir.

Yeniçağ
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)