'Arabuluculuk' ileride özerkleşebilir


Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümüne ilişkin oluşturulacak kurumun, sistemin tam olarak oturmasının ardından ileride özerk bir yapıya da gidebileceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, hukuk uyuşmazlıklarının ''arabuluculuk'' yoluyla çözümünü düzenleyen yasa tasarısı üzerindeki görüşmelerde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, yargıyı meşgul eden davaların büyük bölümünün devletle vatandaş arasındaki ihtilaflardan oluştuğunu söyledi. Şandır, bu nedenle yalnızca özel hukuk konuları için değil, devletle yurttaş arasındaki uyuşmazlıklar için de arabuluculuk sisteminin getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Ergin, devletle vatandaş arasındaki uyuşmazlığa ilişkin 2011 yılında KHK ile yasalaşan bir düzenlemenin olduğunu, bu düzenlemeyle idarelere, adli ve idari uyuşmazlıklarda dava açmadan ya da icra takibi başlatmadan önce ''sulhe davet'' yükümlülüğü getirildiğini belirtti. Bunun bir adım olduğunu belirten Ergin, ''Ama bu konuda tüm beklentileri karşılamayabilir. Vatandaş ile kamu arasında ihtilaflar konusunda komisyon oluşturduk. Orta vadede Genel Kurul'a getirilecek'' dedi.

Arabuluculuk Kurumu'nun Adalet Bakanlığı'na bağlı Daire Başkanlığı'nca denetlenmesinin, bağımsızlık konusunda şüphe oluşturacağı yönündeki eleştirilere de cevap veren Ergin, ''Arabuluculuk, hukuk sistemimize yeni kazandırmaya çalıştığımız bir düzenleme. Bir kurul öngörüyoruz. Bu kurul karma bir yapıda oluşacak. Burada Adalet Bakanlığı bürokratlarının yanında Barolar Birliği, Noterler Birliği, YÖK, TOBB, Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nda da temsilciler olacak. Karma bir heyet karar alacak. İleride, sistem tamamen yerleştiğinde bu kurum özerk bir yapıya da gidebilir. Bunu bakanlık bünyesinde tutmak gibi özel isteğimiz yok. Yola çıkarken kurumun sağlam temeller üzerine oturmasını hedefliyoruz'' diye konuştu.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından CHP'li milletvekilleri toplantı yeter sayısı talep etti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, toplantı yeter sayısının bulunamaması üzerine birleşime ara verdi. Verilen aranın ardından da toplantı yeter sayısının bulunmadığını bildiren Yakut, 29 Mayıs Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.


AA
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)