Okula başlama yaşı


Sevgili Anne-Babalar, Sağlık Çalışanları, Hükümet Yetkilileri ve Kamuoyunun Dikkatine,

Mevcut eğitim politikası olarak bu yıl manşetlere taşınan okula başlama yaşı konusundaki gündem, yıllardır çocuklar ve aileleriyle çalışan meslek grubu olarak “Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği”ne görüş bildirme sorumluluğu yüklemiştir.
Okula başlamak çocuklar için her yeni yaşantı gibi zorlayıcı ve korkutucu olabilir. Aynı şekilde anne -babalar için de uyum sağlamaları gereken farklı bir ortamdır. Bu süreçte bizce önemli olan; yaşı ne olursa olsun her çocuğun okula başlamadan önce sağlık ve gelişim açısından ayrıntılı muayeneden geçirilmesidir. Klinik alanda çalışan “Çocuk Gelişimi Uzmanları”nın yıllardır yürüttüğü mesleki çalışma da 5-6 yaş çocuklarının gelişimsel görüşmesinde öncelikli “okula hazıroluşluğu” değerlendirmektir. “Okula hazıroluşluk” fiziksel, duygusal, özbakım, davranışsal ve dil gelişimi gibi becerilerin değerlendirilmesinin yanında bedensel muayene ve tetkiklerin de ayrıntılı yapılmasını gerektirir ki beyin gelişimini içeren sağlıklılık kararı ancak bu şekilde belirlenebilir.

Ülkemizde gelişim gecikmeleri sık görülmektedir. Bunların önemli bir kısmında tanı ne yazık ki ancak çocuk ilkokula başladığında belirlenebilmektedir. Okula başladıktan sonra tanınan sorunlar, hem çocuk, hem aile, hem de toplumsal ve ekonomik açıdan ciddi kayıplara neden olur. Oysa UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü 5-6 yaş çocuklarını öncelikli eğitsel girişim yaşı olarak görmektedir. Bu nedenle okul öncesi tanı önem taşımaktadır.

Bu açıdan çocukların 5,5 yaşında okula alınmaları çocuk gelişimi açısından dezavantajları ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulama ise; 72 aydan önce çocukların fiziksel, duygusal, öz-bakım ve bilişsel açıdan okul yaşamına uyum sağlamalarının aşırı zorlayıcı hatta zarar verici olacağının bilinciyle hareket ederek;

- 66 - 72 ay arasındaki çocukların anasınıfı ya da okulöncesi öğretmenleri ile okullaştırılmaları

- 48-66 ay arası çocukların yarım günlük erken çocukluk oyun sınıflarına yönlendirilmeleri, ailelerin yaygın eğitimlerle özendirilmeleri, yerel erken müdahale birimlerinin açılması

- 66-72 ay arasındaki her çocuğun önce sağlık kontrollerinin, ardından gelişimsel-davranışsal değerlendirilmelerinin yapılması koşulu ile birinci sınıf kayıtlarının yapılması gelecek nesillerimiz, toplumsal ve ekonomik iyilik halimiz için önerimizdir.

Daha önceki yıllarda da çocukların 5,5 yaşında okula başladıkları, aynı şekilde daha önceki hükümetler zamanında da yasal olarak okula gönderilmeyen çocuklar için para cezası verilebileceği bilinmekte idi. Dolayısıyla çocuklarını en iyi şekilde yetiştirme çabası içindeki anne-babaları korkutucu bildiriler yayınlamak ya da hastanelerde yığılmalarına neden olarak demokratik yaşama aykırı bir yaklaşım sergilemek yerine konunun uzmanları ile işbirliği içinde yaygın eğitsel toplantılarla toplumsal bilinç oluşturmak gelecekteki gençlerimize borcumuzdur.

Saygılarımızla…

Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği
www.cgeder.com

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)